Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανοδική κίνηση για τον τραπεζικό κλάδο

Ηπιες διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 710 μονάδων. Κέρδη υψηλότερα του 2% για Alpha Bank, Εurobank, Εθνική, Πειραιώς, Coca Cola. Aπώλειες καταγράφουν ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Tέρνα Ενεργειακή. Μέτριος ο τζίρος.

Ανοδικό ξεκίνημα με επιφυλάξεις και περιορισμένης έκτασης κατοχύρωση θέσεων, κυρίως στον τραπεζικό κλάδο.

Εχοντας τον "αέρα" της θετικής εικόνας των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, το ελληνικό είχε μία ανάλογη εκκίνηση, με τον Γενικό Δείκτη να αντιδρά έως τις 718 μονάδες.

Στα πρώτα 15'-20' έγιναν λίγες συναλλαγές, λιγότερος τζίρος (περίπου 4 εκατ. ευρώ) που αποδόθηκε αφενός στην απροθυμία για σημαντικές πωλήσεις, αφετέρου, στη διστακτικότητα νέων ισχυρών αγορών σε αυτά τα επίπεδα τιμών.

Σημαντικά κέρδη από νωρίς στη Φρανκφούρτη για τον DAX, καθώς ξεπέρασε με χαρακτηριστική ευκολία και πάλι τις 10.620 μονάδες, δίνοντας τον ανοδικό ρυθμό και στα περισσότερα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Διαφοροποιημένο εν μέρει το κλίμα και οι διαθέσεις στο ΧΑ και αυτό γιατί, όπως εξηγούσε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, η τελευταία ανοδική αντίδραση στηρίχθηκε κυρίως στον υπερπιεσμένο τραπεζικό κλάδο, που μετά από ένα εντυπωσιακό σερί κατέγραψε απόδοση 40% σε μόλις έξι συνεδριάσεις.

Υψηλή απόδοση για κάποιον βραχυπρόθεσμο παίκτη, ο οποίος απολύτως φυσιολογικά θα επιδιώξει την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας να "κλειδώσει" ένα μέρος, έστω, των υψηλών υπεραξιών του.

Το γεγονός πως ο Δείκτης Τραπεζών "πάτησε" μετά από καιρό την περιοχή των 300 μονάδων αποτελεί από μόνο του ενθαρρυντική ένδειξη, καταδεικνύει δε τα θεαματικά περιθώρια υπεραξιών (αλλά και ζημιών) που "κρύβονται" σε υπερπιεσμένους κλάδους και δη σε ένα "ρηχό" χρηματιστήριο, όπως το ελληνικό.

Εχοντας "διπλώσει" από τα ιστορικά ελάχιστα ο ΔΤΡ (ξεκινώντας από τον πυθμένα των 155 μον.), εύλογα προσφέρεται για κινήσεις αναδιάταξης θέσεων, περιορισμό θέσεων με ταυτόχρονη είσοδο νέων παικτών στο κυνήγι της προεξόφλησης.

Για τον ΓΔ, η ευρύτερη περιοχή των 715 μονάδων αποδεικνύεται "σκληρό καρύδι", βραχυμεσοπρόθεσμη ζώνη τιμών που απαιτεί προσοχή και πιθανότατα θα αποτελέσει επίπεδο αναδιάταξης θέσεων. Γι' αυτό ζητούμενο θεωρείται η επιβεβαίωση, ει δυνατόν σήμερα και σε τιμές κλεισίματος, των βραχυπρόθεσμων στηρίξεων και για τον ΓΔ και για τον ΔΤΡ.

Αλλωστε λίγο μετά τις 10:50 και μετά τις πρώτες κινήσεις παρατηρήθηκαν λίγες πωλήσεις και σε μετοχές-σηματωρούς και blue chips, χωρίς ωστόσο να αλλάζει η βραχυπρόθεσμη τάση, που παραμένει ανοδική.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,30% στις 712 μονάδες.

Ενθαρρυντικό το ότι από την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, σε ΟΤΕ και Οργανισμό υπερισχύουν οι αγοραστές, ενώ στην Επιχείρηση οι πωλητές δεν φτάνουν χαμηλότερα των 5,37 ευρώ. Στα 8,80 και στα περίπου 8,30 ευρώ αντίστοιχα οι αντιστάσεις για ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, στα 5,35 ευρώ η πρώτη σημαντική στήριξη για τη ΔΕΗ.

Επίσης ενθαρρυντική η νέα άνοδος της δεικτοβαρούς Coca Cola έως τα 21,54 ευρώ, σε απόλυτα συγχρονισμένη κίνηση επαναφοράς προς τα "υψηλά" των 22,35 ευρώ (από τις 12/8), ενδεχόμενο στο οποίο έχει αναφερθεί επισταμένα η στήλη.

Ανάλογη εικόνα και για τη μετοχή της Motor Oil, που νωρίτερα έφθασε έως τα 10,73 ευρώ, δηλαδή κοντά στα "υψηλά" των 10,99 (από τις 7/10).

Εως τα 5,30 ευρώ η μετοχή των ΕΧΑΕ, που επίσης τελευταία διαμορφώνει ανοδικό σχηματισμό.

Στις 11:05 είχαν αλλάξει χέρια περίπου 40 εκατ. μετοχές, με τα 27 εκατ. στη Eurobank και 4,5 εκατ. στη μετοχή της Πειραιώς.

Στα 5,8 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, χαμηλότερη απ' ό,τι χθες την ίδια ώρα. Ωστόσο παρατηρείται διαφοροποίηση, καθώς το σχεδόν 60% της συνολικής αξίας είχε γίνει στις τράπεζες. Στοιχείο ενισχυτικό της εκτίμησης πως πέριξ των 300 μονάδων (για τον ΔΤΡ) θα γίνει μία καταρχήν αναδιάταξη θέσεων.

Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από την έκταση της όποιας κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών, κυρίως όμως από την προοπτική εισόδου και νέων παικτών στο παιχνίδι. Σαφέστερες ενδείξεις για τις διαθέσεις των τελευταίων -πολύ πιθανά- θα έχουμε μετά τις 14:00-14:30.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v