Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αποκομιδή κερδών στις τράπεζες

Σταθεροποιητική κίνηση για τον Γενικό Δείκτη στο φινάλε της συνεδρίασης. «Κλειδώνουν» βραχυπρόθεσμες υπεραξίες στους τραπεζικούς τίτλους. Πιέσεις σε Πειραιώς, Eurobank και Alpha. Κρατά το θετικό πρόσημο η Εθνική. Συνεχίζουν υψηλότερα ΟΠΑΠ, ΟΤΕ. Ανεβασμένος ο τζίρος.

Σε κινήσεις κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών αποδίδουν παράγοντες της αγοράς το "γύρισμα" των βασικών δεικτών σε αρνητικό έδαφος.

Για λίγο έως πολύ αναμενόμενο profit taking έκανε λόγο, προ ολίγου, στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, αποδίδοντας την υποχώρηση του ΓΔ προς τις 708,66 από τα αρχικά υψηλά των 718,90 μονάδων.

Από τις 300,98 στις 277,09 μονάδες νωρίτερα ο Δείκτης Τραπεζών, καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που θεώρησαν φρόνιμο να "κλείσουν" μέρος των θέσεών τους, κυρίως βραχυπρόθεσμων και κατά κύριο λόγο σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank.

Σε περίπου 8 εκατ. ευρώ ο τζίρος μετά τις 14:30, με τις πωλήσεις να επιταχύνονται όταν ο ΔΤΡ πέρασε σε αρνητικό έδαφος.

Συνολικά κέρδη 21% για τον ΔΤΡ σε διάστημα εβδομάδας, με την Πειραιώς να είναι η πρώτη από τις 4 συστημικές που πέρασε σε αρνητικό πρόσημο, για να ακολουθήσει με επιθετικότερες ρευστοποιήσεις εδώ και 15'-20' η Eurobank.

Από το 0,779 στο 0,755 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, που λόγω του ρόλου-σηματωρού που έχει για τον κλάδο χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Αυτό γιατί, όπως θυμίζει ο Βασίλης Μαρκάκης, "η τιμή της μετοχής της ΕΤΕ σχεδόν ποτέ στη μακροχρόνια πορεία της δεν διέσπασε στήριξη χωρίς να την ξαναδοκιμάσει σαν αντίσταση".

Πρακτικά αυτό σημαίνει, ειδικά για τη μετοχή της ΕΤΕ, πως η υπέρβαση του 0,79 ευρώ θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, αν δεν προηγηθεί αξιόλογη διόρθωση που εν προκειμένω ίσως να σχετίζεται με την επιβεβαίωση της στήριξης στο 0,61 ευρώ.

Εάν για τη μετοχή της ΕΤΕ επαληθευθεί ο... κανόνας, τότε για ανάλογη προσαρμογή θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για τον κλαδικό δείκτη.

Περίπου την ώρα που ολοκληρωνόταν η ενδιαφέρουσα ομιλία του Γάλλου προέδρου στην Βουλή, στο ΧΑ οι πωλητές έπαιρναν και πάλι το... όπλο τους. Λελογισμένες ρευστοποιήσεις κυρίως στις τράπεζες, όπως προαναφέρθηκε, και ζητούμενο η επιβεβαίωση για σήμερα και σε κλείσιμο των στηρίξεων. Θυμίζουμε πως από νωρίτερα ως προϋποθέσεις είχαν τεθεί οι 700 μονάδες (698 στην χειρότερη περίπτωση) για τον Γενικό Δείκτη, οι 275 για τον Δείκτη Τραπεζών, ενώ για τον FT 25 άμεσης προτεραιότητας θεωρείται η διαφύλαξη των 210 μονάδων.

Οι ρευστοποιήσεις μέχρι τις 16:10 -οπότε και επανήλθε σε θετικό πρόσημο ο ΓΔ- δεν ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ, πληρώνοντας άλλη μία προϋπόθεση που είχε τεθεί βάσει του τζίρου των προηγούμενων 2-3 συνεδριάσεων. Για διπλασιασμό τζίρου από την Τρίτη μέχρι την Πέμπτη κάναμε λόγο νωρίτερα, εκτιμώντας πως για να είναι ελεγχόμενη η διόρθωση, δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 8 με 10 εκατ. ευρώ.

Σηματωρός, όπως αναφέρθηκε, παραμένει η μετοχή της Εθνικής, με ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής οπισθοχώρησης του κλάδου προκειμένου να επανεξετασθούν οι τελευταίες εξελίξεις.

Εχοντας ως γνώμονα τις 715 μονάδες (για άνω όριο) και τις 700 (698) για κάτω όριο για τη μέτρηση του ΓΔ, θα πρέπει να δείξουμε αυξημένη προσοχή σε ενδεχόμενη υπέρβαση ή πτωτική διάσπαση αυτών των δύο περιοχών.

Το "γύρισμα" των τραπεζικών ακολούθησε σχεδόν αντανακλαστικά ανάλογη κίνηση αρκετών μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, ενώ στο ίδιο διάστημα κέρδιζαν πόντους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, έχανε η ΔΕΗ και η δεικτοβαρής Coca Cola, με συναλλαγές στα 21,43-21,70 ευρώ, συνέβαλε στη σταθεροποίηση του δείκτη.

Πωλήσεις σε Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Αεροπορία Αιγαίου, Viohalco.

Η αρνητική τάση για Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς από τις τράπεζες αλλά και όσων αναφέρθηκαν από τα blue chips παρέμενε ενεργή μέχρι πριν λίγη ώρα.

Στο μείον 0,18% στις 708,91 μονάδες ο ΓΔ, με υποχώρηση 2,12% στις 280,79 ο ΔΤΡ. Ο τζίρος στις 16:20 στα 40,2 εκατ. ευρώ, μάλλον θα ξεπεράσει τον χθεσινό.

Με βάση τη μέχρι προ ολίγου εικόνα (στις 16:20), η διόρθωση εντασσόταν απόλυτα στο πλαίσιο μίας λίγο έως πολύ αναμενόμενης οπισθοχώρησης, λόγω κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, χωρίς ενδείξεις ανησυχίας για τη βραχυπρόθεσμη τάση.

 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v