ΧΑ: Συνεχίστηκε το πτωτικό σερί στον τραπεζικό δείκτη

Σταθεροποιητική κίνηση για τον ΓΔ με τα κέρδη μη τραπεζικών blue chips να αντισταθμίζουν τις πιέσεις στις τράπεζες. Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε ο τραπεζικός κλάδος, με σωρευτικές απώλειες 24,5%. Υπεραπέδωσαν ΓΕΚΤέρνα, Motor Oil. Τι προβλέπουν οι αναλυτές.

Δείχνει να επιβαρύνεται σημαντικά το κλίμα στις διεθνείς Αγορές, με τα "Autumn blues" σε πλήρη εξέλιξη, ενώ στο Ελληνική Χρηματιστήριο συνεχίζεται η "νότια" κίνηση, με επικεφαλής τον Τραπεζικό κλάδο, ο δείκτης του οποίου συμπλήρωσε τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 24,47%.

Εις μάτην "αγωνίζεται" ο υπόλοιπος μη Τραπεζικός 25αρης, προκειμένου να αποτελέσει το "αντίβαρο" στις Τραπεζικές πιέσεις, καθώς είναι κοινό μυστικό ότι σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα, οι "παράπλευρες απώλειες" θα επεκταθούν και σε μη Τραπεζικές, Δεικτοβαρείς, μετοχές.

Στην απόλυτη "αφάνεια" παραμένουν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς οι ελάχιστες "δυνάμεις" που δραστηριοποιούνται στα "χαμηλότερα στρώματα" του ταμπλώ, περιμένουν να δουν που "θα κάτσει η μπίλια" (!)
Από την άλλη, οι "μαύροι κύκνοι" πληθαίνουν στις διεθνείς Αγορές καθώς εκτός από την Κίνα και το σκάνδαλο της VW (φήμες σήμερα επεκτάθηκαν και στην BMW, για να διαψευστούν από την εταιρεία), όλο και περισσότερες ξένες εταιρείες - κολοσσοί, προχωρούν σε δραστικές μειώσεις προσωπικού, για μείωση του λειτουργικού κόστους και αυτά μόνο θετικά σημάδια δεν είναι.

Ερχόμενοι εκ νέου στα δικά μας και η σημερινή συνεδρίαση κατέδειξε με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο ότι οι χαμηλές συναλλαγές (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων 13 συνεδριάσεων) δεν αποτελούν εμπόδιο στην περαιτέρω συρρίκνωση των αποτιμήσεων, καθώς οι λίγοι ημερήσιοι πωλητές αναζητούν αγοραστές αλλά δεν βρίσκουν, με αποτέλεσμα την ανατροφοδοτούμενη πίεση των τιμών.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας (σημειώθηκε στις 16.56) το γλύτωσε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., καθώς μέσω των τελικών δημοπρασιών μαζεύτηκαν οι απώλειες του ΟΤΕ (-1,72%) που ενδοσυνεδριακά έφθαναν στο -4,55%.

Επιφυλακτικό δηλώνει το σύνολο των επαγγελματιών του χώρου, επισημαίνοντας ότι η "ορατότητα" όσον αφορά τις Τραπεζικές ΑΜΚ παραμένει μηδενική και η ψυχολογία των εμπλεκομένων στην πραγματική Οικονομία και στο Χ.Α., στο ναδίρ.

Απόλυτα ενδεικτικές οι εκτιμήσεις του Κώστα Φέγγου (Versal ΑΕΠΕΥ) που τονίζει το προφανές, ότι "η Κυβέρνηση, η οποία τώρα καλείται να λύσει εξαιρετικά γρήγορα, συσσωρευμένα προβλήματα της Οικονομίας και να αποδείξει πως η αναδιάταξη των ίδιων ατόμων, χωρίς όμως αρκετούς από τους αντιρρησίες του παρελθόντος, θα οδηγήσουν την οικονομία σε ανάκαμψη".

Σύμφωνα με τον κ. Φέγγο, τα θέματα παραμένουν τα ίδια και είναι:

-Η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών πριν το νέο έτος, ώστε να αποφύγουμε το "bail in".

-Η χρηματοδότηση της Οικονομίας και η αποπληρωμή των χρεών του Κράτους στους Ιδιώτες, η χρηματοδότηση μέσω των Κοινοτικών πακέτων, η συμμετοχή στα πακέτα ποσοτικής χαλάρωσης, που θα κριθούν από την αξιολόγηση και που πρέπει να γίνουν γρήγορα.

-Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις Τράπεζες και η άρση των capital controls, που θα επιτρέψουν στην Οικονομία να λειτουργήσει.

"Αν σε αυτά προσθέσουμε την πάταξη της φοροδιαφυγής, την επιστροφή καταθέσεων στις Τράπεζες, την αύξηση της εισπραξιμότητας των χρεών προς το Κράτος και άλλα πολλά 'εύηχα', έχουμε το ίδιο εκρηκτικό μείγμα που μας έφερε στην κατάσταση που βρισκόμαστε" τονίζει με έμφαση ο πρόεδρος της Versal ΑΕΠΕΥ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η άποψη του Δημήτρη Τζάνα (TecGroup), που επισημαίνει το κακό διεθνές οικονομικό - χρηματιστηριακό κλίμα και μέσα σε αυτό η Ελληνική Κυβέρνηση καλείται σε ασφυκτικά οριοθετημένους χρόνους να λειτουργήσει με πρωτόγνωρους ρυθμούς εργατικότητας και αποτελεσματικότητας για να ανταποκριθεί. Και η Ελληνική Κοινωνία να αποδεχθεί, ως "πειθαρχημένος ασθενής που εισέρχεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας", τη διαδικασία που είναι πιθανό να σταθεροποιήσει την Οικονομία και να ανοίξει την προοπτική επανεκκίνησής της στη συνέχεια.

"Όλα αυτά είναι ευχολόγια και η Ελληνική Κυβέρνηση θα χρειαστεί πάρα πολύ χρόνο για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Αγορών" τονίζουν οι συγκρατημένα απαισιόδοξοι, οι οποίοι στην παρούσα φάση είναι σημαντικά περισσότεροι (!)

Από εκεί και πέρα, όπως γράφτηκε και στο χθεσινό μετασυνεδριακό σχόλιο, "το Τραπεζικό δράμα συνεχίζεται" (σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισε ο τίτλος της Eurobank), καθώς η αίτηση των Τραπεζών για νέα παράταση, σε σχέση με τα αποτελέσματα β' τριμήνου, ήταν αρκετή για να επιδεινώσει την πίεση στο Τραπεζικό ταμπλώ. Η Αγορά ανησυχεί για τις Τραπεζικές ΑΜΚ αλλά και τους όρους που αυτές θα γίνουν, με αποτέλεσμα να βλέπουμε συνέχιση της διαφορετικότητας σε σχέση με την υπόλοιπη Δεικτοβαρή Αγορά, έστω και αν οι ενδείξεις ότι η πίεση εξαπλώνεται και εκτός Τραπεζικών τίτλων αυξάνονται μέρα με την ημέρα και το "rotation" σε μη Τραπεζικούς τίτλους δεν φαίνεται αρκετό να συγκρατήσει την "νότια" κίνηση του Δείκτη.

Τεχνικά και σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει σαν πρώτη αντίσταση τις 199 - 200 μονάδες πρέπει να σπάσει αν θέλει να δοκιμάσει και πάλι κίνηση προς τα πρόσφατα υψηλά του, ενώ το 191 είναι σημαντική στήριξη στην παρούσα που μόνο διάσπαση μπορεί να μας φέρει στο 187, που παραμένει ο "σηματωρός" - "stop" για όσους διατηρούν θέσεις "long".

Με αυτά τα δεδομένα, μοιραία το όποιο, ελάχιστο, ενδιαφέρον, περιορίζεται σε επιμέρους Δεικτοβαρείς μετοχές.
Έτσι, μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα η μετοχή της ΔΕΗ (+2,27%), έδωσε μία πρώτη αντίδραση. Το κλείσιμο υψηλότερα των 4,90 ευρώ, αφήνει περιθώρια επαναπροσέγγισης των 5,10 ευρώ. Αν, όμως, η σημερινή κίνηση αποδειχθεί "fake", η καθοδική διάσπαση των 4,90 ευρώ θα οδηγήσει προς τα 4,74 - 4,70 ευρώ.

Δεν είναι λίγες οι πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Μέτκα (-3,83%), με τον τίτλο να δίνει και σήμα πώλησης. Το κλείσιμο χαμηλότερα των 7,30 ευρώ, αν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση, μπορεί να οδηγήσει προς τα 7,10 και 6,90 ευρώ.

Επιμένει πλαγιοανοδικά η Motor Oil, σε κίνηση που έχει ξεκινήσει από τα 8,08 ευρώ (κλείσιμο 24/8). Σημείο κλειδί τα 10,50 ευρώ, ανοδική διάσπαση των οποίων μπορεί να δώσει "καύσιμα" προς τα 10,90 ευρώ.

Το διάγραμμα της Motor Oil από την έναρξη των capital controls

Αντίθετα, πλαγιοκαθοδικά κινείται η μετοχή της Jumbo (+0,13%) με την κίνηση να έχει ξεκινήσει από τα 8,70 ευρώ (κλείσιμο 16/9). Επόμενες στηρίξεις στα 7,60 και 7,30 ευρώ και πρώτη σημαντική αντίσταση στα 8,70 ευρώ.

Τρεις οι συνεχόμενες αρνητικές συνεδριάσεις για τον ΟΤΕ που διόρθωσε εντυπωσιακά από τα χαμηλά ημέρας. Ο τίτλος συνεχίζει να κινείται μεταξύ 7,80 και 8,50 ευρώ, όμως αν διασπάσει καθοδικά τα 7,80 ευρώ, θα αναζητήσει στήριξη στα 7,50 ευρώ.

Το ημερήσιο διάγραμμα του ΟΤΕ

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

"Στον 'πάγο' μοιάζει να βρίσκεται η Αγορά τις συνεδριάσεις μετά την εκλογική αναμέτρηση, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι οι προτιμήσεις της πλειοψηφίας των ξένων οίκων και όχι μόνο αυτών, έκλιναν προς ένα διαφορετικό Κυβερνητικό σχηματισμό, τονίζει ο Νίκος Καυκάς.

Αν και η διαφαινόμενη επιφυλακτικότητα αναμένεται να διατηρηθεί, εφόσον το ρίσκο υλοποίησης της συμφωνίας είναι αυξημένο, είναι λάθος να προεξοφλήσουμε την αποτυχία του εγχειρήματος. Άλλωστε πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν ιδιαίτερα θετικά στοιχεία στην δύσκολη πορεία μας προς την ανάκαμψη, όπως τα Κοινοτικά κονδύλια, η συμμετοχή μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά και η πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους, πιθανότατα σε δεύτερο χρόνο.

Έτσι, αν συνυπολογίσουμε ότι το μεγαλύτερο κομμάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει γίνει και ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο αποτελείται κατά 90% από Φιλοευρωπαϊκά κόμματα, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το μοναδικό που πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση είναι η τήρηση και εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Βεβαίως, δεν επιθυμούμε να μειώσουμε τον βαθμό δυσκολίας της προσπάθειας που απαιτείται, παρά να επισημάνουμε τα θετικά που θα δείξουν και μπορούν να ανατροφοδοτήσουν την άνοδο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Προς το παρόν, θα θέλαμε να δημιουργηθεί μία βάση τιμών με όριο την περιοχή των 620-630 μονάδων, ενώ είναι σίγουρο ότι η επενδυτική κοινότητα θα ανταμείβει κάθε βήμα προς την σωστή κατεύθυνση.

Οι επιλογές τίτλων προέρχονται από την πραγματική Οικονομία, αφού εκεί εντοπίζουμε περιπτώσεις με γερά θεμελιώδη σε ελκυστικές αποτιμήσεις όπως Μέτκα, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo, ΕΥΔΑΠ.

Σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Merit ΑΧΕΠΕΥ, η πορεία του Χ.Α. δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη από τις διακυμάνσεις στα διεθνή Χρηματιστήρια, πολλά από τα οποία ήδη δοκιμάζουν κρίσιμες μακροπρόθεσμες τεχνικές στηρίξεις.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές. Οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Nikkei (-2,79%, ερχόταν από τριήμερη αργία) και τα μεγαλύτερα κέρδη για τον δείκτη ASX 200 (+1,47%).

Υψηλές απώλειες στην Ευρώπη, ενώ με ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτες απώλειες ξεκίνησε και η Wall Street, καθώς στους ήδη υπάρχοντες αρνητικούς παράγοντες προστέθηκε και η Caterpillar που ανακοίνωσε ότι θα περικόψει επιπλέον 10.000 θέσεις εργασίας ως 2018, στο πλαίσιο σχεδίου αναδιάρθρωσης για την εξοικονόμηση $1,5 δισ. ετησίως. Η Caterpillar ανέφερε την Πέμπτη ότι θα εξαλείψει 4.000 με 5.000 θέσεις εργασίας ως το τέλος του 2016, τις περισσότερες το 2015.
Από την άλλη, οι όποιοι αγοραστές δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε κινήσεις περιμένοντας την ομιλία της Janet Yellen στο "University of Massachusetts-Amherst", μήπως και προκύψουν νέες ενδείξεις για τα σχέδια της Fed όσον αφορά την πορεία των Αμερικανικών επιτοκίων.

Σύμφωνα με την Trading Vectors και όσον αφορά τον Dow Jones, ο εν λόγω δείκτης "δοκιμάζει την στήριξη των 16.000 μονάδων, ενώ η κίνηση στο εύρος 16.000-16.700 μονάδων τις τελευταίες είκοσι ημέρες, δίνει μοιρασμένες πιθανότητες ανάμεσα στην διατήρηση της κίνηση στο range trading και την πιθανή διάσπαση των 16000 μονάδων. Στη δεύτερη περίπτωση ο δείκτης μπορεί να ελέγξει και τις 15600 μονάδες".

Ξεκινώντας από την Ασία, τη μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυσή της στην Κίνα αποκάλυψε η Boeing, η οποία δέχθηκε παραγγελία για jets αξίας $38 δισ. από τη Χώρα, σύμφωνα με το Bloomberg. Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, οι λεπτομέρειες της νέας συμφωνίας της Κίνας με τη Boeing παραμένουν ασαφείς.

Ερχόμενοι στην Ευρώπη, βελτίωση εμφάνισε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, με τον δείκτη επιχειρηματικού κλίματος του Ινστιτούτου "Ifo" να ενισχύεται στα 108,5 από 108,4 τον προηγούμενο μήνα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του προηγούμενου έτους, με τους οικονομολόγους σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" να έχουν διαμορφώσει εκτιμήσεις για μείωση στις 107,9 μονάδες.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν στις 267.000 την εβδομάδα που έληξε στις 19 Σεπτεμβρίου από 264.000 την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθούν στις 271.000.

Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ υποχώρησαν 2% τον Αύγουστο, κυρίως λόγω των χαμηλότερων παραγγελιών για αυτοκίνητα και αεροπλάνα. Η πτώση ήταν ανάλογη με αυτήν που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Οι πωλήσεις νέων κατοικιών εκτινάχτηκαν τον Αύγουστο σε υψηλό επτά ετών, καθώς οι αγοραστές επωφελήθηκαν από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια. Το Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν 5,7%, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 552.000. Είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2008. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στις 522.000.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στις Αγορές εγχώριου ενδιαφέροντος, συνεχίστηκαν οι χαμηλές συναλλαγές στην Αγορά Παραγώγων, ενώ πιο ευδιάκριτη έγινε η παρουσία των πωλητών στην Αγορά ομολόγων, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα και την νέα αύξηση των αποδόσεων για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους (3ετες 11,31%, 5ετες 9,24% και 10ετες 8,25%).

Όσον αφορά τη συνεδρίαση στο Χ.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 672,05 (+0,53%) και 662,94 μονάδων (-0,84%), αλλάζοντας συνεχώς πρόσημα, στις 17.00 βρέθηκε στις 663,69 (-0,73%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 667,82 μονάδες με απώλειες 0,11%.

Ο τζίρος περιορίστηκε στα 23,9 εκατ., ενώ άλλαξαν χέρια 108352636 τίτλοι, από τους οποίους οι 100978602 στο ταμπλώ του 25αρη.

Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά κακή η τελική εικόνα με 32 ανοδικές μετοχές, έναντι 49 πτωτικών, ενώ 14 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.

Από τους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Eurobank, Viohalco, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Lamda Development, Motor Oil.

Τέλος από σήμερα και μετά την ισόποση αύξηση και μείωση του Μ.Κ., οι μετοχές της εταιρείας ΕΛΒΕ ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. με τελική ονομαστική αξία μετοχής € 0,30 και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην επιστροφή κεφαλαίου ποσού € 0,08 ανά μετοχή στους μετόχους της εταιρείας με καταβολή μετρητών. Προσαρμοσμένη Τιμή Εκκίνησης: € 0, 455.

---ΧΠΑ

Ακολουθεί την "νότια" κίνηση της υποκείμενης Αγοράς και η Αγορά Παραγώγων, ενώ μειωμένες ήταν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και ακόμα περισσότερο στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (46.732 συμβόλαια).

Στα 9.706 συμβόλαια του δείκτη, αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3.375, 3.249 για τον Οκτώβριο, 126 για τον Νοέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 195) κινήθηκε μεταξύ 194 και 197,75 μονάδων και μείωσε την υπερτίμηση στο 0,19%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (11.495), Εθνική (5.406), Πειραιώς (14.619), Eurobank (11.891), ΟΠΑΠ (252), ΟΤΕ (640), ΔΕΗ (767), Motor Oil (136).

Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, στην Αγορά των δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι επενδυτές προτίμησαν τα δικαιώματα αγοράς (700 τμχ) έναντι των δικαιωμάτων πώλησης (μόλις 11 τμχ), με την τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα να συρρικνώνεται στο 56%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (33.532.193 τεμ.), Eurobank (1.162.054 τεμ.), Πειραιώς (15.168.200 τεμ.), Εθνική (1.003.403 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v