Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Μεταβλητότητα και χαμηλός τζίρος

Ήπιες διακυμάνσεις στο χρηματιστήριο, με συχνές εναλλαγές προσήμων. Ανοδος υψηλότερη του 2% για Alpha Bank, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ. Με θετικό πρόσημο, Εθνική, ΟΠΑΠ, Coca Cola, Folli Follie. Απώλειες για ΟΤΕ, Aegean, ΕΧΑΕ. Χαμηλός ο τζίρος.

Εναλλαγές προσήμου στο ΧΑ, περιορισμένες οι ρευστοποιήσεις στις τράπεζες, βοήθειες από Coca Cola και ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ.
 
Σε δοκιμασία νωρίτερα η περιοχή των 660 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, καθώς περιορισμένης έκτασης πωλήσεις πραγματοποιήθηκαν στον τραπεζικό κλάδο. Ωστόσο μετά τις 11:30 οι τράπεζες κινούνται ανοδικά.
 
Χαμηλές οι συναλλαγές, χαμηλότερος ο τζίρος, χωρίς δέλεαρ και κίνητρο, οι βραχυπρόθεσμοι αγοραστές παραμένουν εκτός παιχνιδιού.
 
Κλίμα αναμονής και συντήρησης στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, "μουδιασμένο" το γερμανικό, με μικρές απώλειες το γαλλικό και του ευρώ-Νότου. Στις ευρωαγορές επιχειρείται η απορρόφηση των τελευταίων κραδασμών, που προκλήθηκαν με αφορμή το σκάνδαλο της VW (*). 
 
Υποτονικό το ενδιαφέρον στο ΧΑ, θυμίζοντας πως χθες η αγορά "ξύπνησε" με αφορμή τη "βουτιά" του τραπεζικού κλάδου, που παρέσυρε χαμηλότερα την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Συνεπώς καλύτερα η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς, παρά το χθεσινό... ταρακούνημα. 
 
Σχετικό ενδιαφέρον για το σημερινό EWG, καθώς ορισμένοι εκτιμούν πως πέρα από τις τυπικές αβρότητες θα δοθεί ένα κάποιο στίγμα γραφής και προθέσεων από την πλευρά των δανειστών. Αν και πολύ νωρίς, το οικονομικό επιτελείο με το "καλημέρα" πέφτει στα βαθιά και μένει να φανεί, στο επόμενο "κολασμένο" 30-40ήμερο, εάν θα τα καταφέρει. 
 
Ενδιαφέρον θα είχε, εκτιμούν στελέχη της αγοράς, εάν η "άλλη πλευρά" άνοιγε έστω κατ' ελάχιστον τα χαρτιά της στο μείζον θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.
 
Αν και πρώιμη η οποιαδήποτε εκτίμηση, δεν αποκλείουν να υπάρξει κάποιο νέο από τη σημερινή συνάντηση. 
 
Μέχρι πριν λίγο η Εθνική ήταν σταθεροποιητικά στο 0,50 ευρώ, αλλά με τη Eurobank να διορθώνει στο 0,029 ευρώ, που αποτελεί "νέο ιστορικό ελάχιστο" για τη μετοχή. Στα 426 εκατ. ευρώ η αποτίμηση της τράπεζας, έναντι 561 της Πειραιώς, περίπου 1,66 της Alpha Bank και 1,77 δισ. ευρώ που αποτιμάται η Εθνική. 
 
Στη μετοχή της Alpha Bank, που τεχνικά υπερτερεί του κλάδου, ενεργοποιήθηκαν αγορές με την τιμή να αντιδρά έως το 0,13 ευρώ μετά τα πρώτα 30' συνεδρίασης. Alpha Bank και ΕΤΕ θα μπορούσαν να συμβάλουν στη  σταθεροποίηση του κλάδου, με ζητούμενο, όπως σημειώναμε προσυνεδριακά, κάποιες "ανάσες". Προσώρας σε ΕΤΕ και Alpha Bank υπερισχύουν οι αγοραστές, μετά την αρχική δοκιμασία μέχρι τα χαμηλά των 10:45-10:50. 
 
Σταθεροποιητικά με μικρές ρευστοποιήσεις η Coca Cola, αλλά από την αρχή βοηθά ο ΟΠΑΠ που αντιδρά έως τα 7,96 ευρώ. Τα 8 ευρώ παραμένουν σημείο αναφοράς για τον ΟΠΑΠ, όπως άλλωστε και για τον ΟΤΕ. Στη μετοχή του ΟΤΕ συναλλαγές πραγματοποιούνται στα 8-8,10 ευρώ και όσο "κρατάει" τα 8 παραμένει σε ανοδικό κανάλι. Από τα 4,81 ευρώ μέτριες αγορές στη μετοχή της ΔΕΗ, που θα πρέπει σήμερα να "κλείσει" τουλάχιστον στα 4,85 ευρώ για να έχει τύχη το ενδεχόμενο της επαναφοράς προς τα 5,20 ευρώ. 
 
Στους συνήθεις... υπόπτους, λ.χ. σε Μυτιληναίο, Grivalia, Jumbo, Motor Oil και λιγοστούς ακόμη, οι μετρημένες κινήσεις των αγοραστών. 
 
Να θυμίσω πως χθες οι πωλήσεις στις τράπεζες ξεκίνησαν αφού προηγουμένως είχε καταγραφεί "υψηλό ημέρας" των 273,79 μονάδων (έως τις 11:10), εντάθηκαν με συντονισμένες εντολές λίγο μετά τις 13:15, για να ενεργοποιηθεί λίγο αργότερα μηχανισμός ελέγχου μεταβλητότητας. 
   
Στις 11:30 είχαν αλλάξει χέρια περί τα 28 εκατ. μετοχές, από τις οποίες τα 21 εκατ. τεμάχια στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές. Ο τζίρος χαμηλός στα 3,7 εκατ. ευρώ, με το 56% στις τράπεζες και συγκριτικά αυξημένος (εκτός από τις τράπεζες) σε ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Coca Cola, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Fourlis, Motor Oil, ΕΛ.ΠΕ, Μυτιληναίο. 
 
Τεχνικά, για τον ΓΔ οι... 666 μονάδες παραμένουν ισχυρό σημείο αναφοράς.       

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v