Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με... σπασμένα φρένα (και) το Χρηματιστήριο

Στον ρυθμό των ξένων αγορών που ταλανίζονται από το σκάνδαλο της Volkswagen κινείται το ΧΑ. Ισχυρές πιέσεις με περιορισμένο τζίρο στα blue chips, διψήφιες απώλειες για τις τράπεζες. Εξαίρεση στην πτώση ο τίτλος της Jumbo.

Με σπασμένα... φρένα το ΧΑ, ακολουθεί την κατηφόρα που έχει "ανοίξει" η Φρανκφούρτη.

Διευρύνονται οι απώλειες στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον ευπαθή τραπεζικό κλάδο να δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση και τις 23 από τις μετοχές του FT 25 να διορθώνουν, με κύριο χαρακτηριστικό τον μέτριο τζίρο.

Στραβό το κλήμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από νωρίς το πρωί, με το γερμανικό να "οδηγεί", τα υπόλοιπα σε χαμηλότερα επίπεδα και την υποχώρηση του DAX κάτω από τις 9.898 μονάδες να εντείνει τις ανησυχίες και να επιτείνει το κύμα ρευστοποιήσεων σε Παρίσι αλλά και σε Μιλάνο, Μαδρίτη.

Ισχυρές πιέσεις και με αφορμή τη VW σε Γερμανία και λοιπές ευρωαγορές, με την ελληνική να κρατά για περίπου 30-45΄, οπότε στην αρχή της συνεδρίασης καταγράφηκαν οι "τοπικές κορυφές" για τους βασικούς δείκτες.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Volkswagen βουλιάζει και σήμερα, συμπαρασύροντας το σύνολο του γερμανικού χρηματιστηρίου, μετά τη γνωστοποίηση ότι χρησιμοποιούσε λογισμικό που εξαπατούσε τις ρυθμιστικές αρχές όσον αφορά στις μετρήσεις καυσαερίων και πλέον είναι αντιμέτωπη με πρόστιμα δισεκατομμυρίων. 

Σε αυτό το διεθνές περιβάλλον ήταν θέμα συγκυρίας και ολοκλήρωσης των πρώτων πωλήσεων (προς τα υψηλά ημέρας) για να ενεργοποιηθούν πωλήσεις αρχικά στον τραπεζικό κλάδο και σταδιακά στην πλειονότητα των μετοχών του δείκτη.

Συνέπεια αυτών η διεύρυνση των απωλειών, που νωρίτερα (*) έφτασαν μέχρι τις 236,77 μονάδες για τον Δείκτη Τραπεζών με διψήφιο ποσοστό, βαρύνοντας σε τηλεπικοινωνίες, τυχερά παιχνίδια, ενέργεια και λοιπούς κλάδους.

Ενδεικτικό το ότι λίγο μετά τις 14:40 μόλις ένας κλαδικός δείκτης (οικιακά αγαθά) επέμενε κόντρα στο διορθωτικό κύμα των κλαδικών δεικτών. Εως 10,55% οι απώλειες για τον ΔΤΡ, στο 3,19% για τις "πρώτες ύλες", στο 3,51% για το "πετρέλαιο-φυσικό αέριο" κ.ο.κ. καθώς οι πωλήσεις παρέσερναν την πλειονότητα των μετοχών. Στο κόκκινο οι 23 από τις μετοχές του FT 25, και οι 14 από τις 20 του δείκτη FT Mid Cap, καθώς οι πωλήσεις επικεντρώνονται κυρίως στη "μεγάλη κεφαλαιοποίηση".

Το άγριο lobbying για τη "λυπητερή" της ανακεφαλαιοποίησης, όπως σημειώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου, ρίχνει τον τραπεζικό κλάδο και μαζί την πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών της μεγάλης κατηγορίας.

Στο ΧΑ το μείζον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εξακολουθεί να βαραίνει την ελληνική αγορά, που και λόγω των ευρωπαϊκών χάνει έδαφος.

Οπως σημειώνεται στο σχετικό θέμα, ζητούμενο παραμένει το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ενίσχυση των συστημικών χρηματοπιστωτικών ομίλων, με την ΕΚΤ να αφήνει να εννοηθεί πως θα είναι αυστηρή στους όρους και στις προϋποθέσεις.

Πωλητές κυρίως ξένα χαρτοφυλάκια και στις 4 μετοχές του κλάδου, καθώς μετά το αρχικό ανοδικό "τράβηγμα" έως τις 273,79 μονάδες, στη συνέχεια ενεργοποιήθηκαν εντολές ρευστοποίησης με συνέπεια την άτακτη διόρθωση μέχρι τις 231,69 μονάδες. Οπως έχει αναφερθεί, σε ενδεχόμενο κλείσιμο του ΔΤΡ χαμηλότερα των 250 μονάδων δημιουργείται πρόβλημα με την τεχνική εικόνα του δείκτη, καθώς πλέον θα χάνει το σύνολο των εβδομαδιαίων κερδών.

Οι πωλήσεις στις τράπεζες ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11:45, εντάθηκαν στις 12:15, για να οδηγήσουν τον κλάδο στα χαμηλά ημέρας λίγο μετά τις 13:15. Σταθερές οι πωλήσεις μέχρι τις 14:40, στα επίπεδα των 232 μονάδων.

Να σημειωθεί πως η διεύρυνση των απωλειών στο ΧΑ συμπίπτει με τη διόρθωση των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών, με τη γερμανική να τις συμπαρασύρει χαμηλότερα.

Αυξημένες οι συναλλαγές, καθώς το 46% πραγματοποιείται στις 4 μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με τις περισσότερες σταθερά στη Eurobank και τον μεγαλύτερο τζίρο στην Alpha Bank. Σε αρνητική εβδομαδιαία απόδοση οι Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, με την Alpha Bank να διασώζεται μέχρι τις 14:25. Ομως με απώλειες 14,45% η μετοχή υποχωρεί στο 0,136 ευρώ, με την τεχνική εικόνα προς το 0,13 ευρώ. Με σημαντική πίεση και τα 3 warrants, με τα περισσότερα τεμάχια να έχουν γίνει στο ΑΛΦΑτπ. Πλέον στις 14:45 και για τις 4 συστημικές η εβδομαδιαία "μέτρηση" ήταν αρνητική.

Με πωλητές και στις 30 μετοχές του DAX στη Φρανκφούρτη, με πωλητές στις 23 από τις 25 μετοχές του FT 25 στην Αθήνα, καθώς οι ρευστοποιήσεις έχουν επεκταθεί και στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με την τελευταία να χάνει 3,60% στα 4,82 ευρώ. Ελεγχόμενες οι συναλλαγές σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, καθώς ρευστοποιούν τουλάχιστον δύο ξένα χαρτοφυλάκια (πιθανότατα για να κατοχυρώσουν βραχυπρόθεσμες θέσεις τους), με τη μετοχή του ΟΤΕ έως τα 8,22 και του Οργανισμού μέχρι τα 8,21 ευρώ. Για αμφότερες συντηρείται η ανοδική φορά, τουλάχιστον όσο παραμένουν πάνω από τα 8 ευρώ.

Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ο μάλλον μέτριος τζίρος, που πριν λίγο διαμορφωνόταν σε λογικά επίπεδα.

Ενδεικτικό πως οι ξένοι στην πλειονότητά τους ακολουθούν μεν τη γενικότερη πτωτική τάση που κυριαρχεί στα ξένα χρηματιστήρια, πλην όμως μέχρι τώρα ακολουθούν συντηρητική πολιτική στις κινήσεις τους, που κάνουν σε μετοχές των ΤΙΤΑΝ, Ελληνικών Πετρελαίων, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Μυτιληναίο, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ.

Ενδεικτική η περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, που υποχωρεί με συναλλαγές μόλις 2.311 μετοχών, αξίας 13.474 ευρώ, λίγο μετά τις 14:45.

σ.σ. στις 14:45 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 113,2 εκατ. ευρώ, αξίας 19,8 εκατ. ευρώ.

Συγκριτικά αυξημένος τζίρος εκτός από τις τράπεζες, την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και σε τίτλους των ΜΟΗ, Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ, Ελληνικών Πετρελαίων, Jumbo κ.α.

Στις 19/48 μετοχές η σχέση ανοδικών/καθοδικών, καθώς 177 παρέμεναν αμετάβλητες. Περίπου στις μισές από αυτές δεν είχαν γίνει παρά μετρημένες πράξεις.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v