Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Μετεκλογικό πρέσινγκ στις τράπεζες

Πιέσεις μετά το ανοδικό ξεκίνημα για τους τραπεζικούς τίτλους, με Alpha και Eurobank να καταγράφουν πτώση έως και 10%. Στη ζώνη των 690-700 μονάδων διατηρείται ο Γενικός Δείκτης, με βοήθειες από ΟΤΕ, Motor Oil, Coca Cola. Μέτριος ο τζίρος.

Καταρχήν θετική η υποδοχή των περισσότερων ξένων οίκων στη "νίκη Τσίπρα", με τους παίκτες να εστιάζουν στην ταχύτητα και την ουσία υλοποίησης όσων έχουν συμφωνηθεί. Η Ελενα Λάσκαρη απαριθμεί τις απαραίτητες ενέργειες που θα πρέπει να κάνει η Αθήνα, ενώ η Κομισιόν να θυμίζει πως η κυβέρνηση έχει εντολή να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.

Στον ρυθμό της διόρθωσης πολλών ευρωπαϊκών αγορών, με κυριότερη τη γερμανική, των ανησυχιών που παραμένουν για τις συνέπειες της κινεζικής κρίσης, αλλά και της απόφασης της Fed στο ΧΑ, επιχειρείται να συντηρηθεί η βραχυπρόθεσμη ανοδική φορά, που έχει φέρει τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 705 μονάδων (ξεκινώντας από το χαμηλό των 562,87 στις 24 Αυγούστου).

Περισσότερο διερευνητικού χαρακτήρα η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς, με τους πωλητές να έχουν επανέλθει στον τραπεζικό κλάδο και όσους κατοχυρώνουν βραχυπρόθεσμες θέσεις τους να επιμένουν σε επιμέρους μετοχές-σηματωρούς.

Συγκριτικά αυξημένες οι συναλλαγές (σε απόλυτο αριθμό μετοχών), μέτριος όμως ο τζίρος καθώς πάνω από το 50% αλλάζει χέρια στις τράπεζες(*). Πέριξ των 270 μονάδων ο ΔΤΡ, που κυμαίνεται στις 269,72 έως 295,99 μονάδες (με σημεία στήριξης-αντίστασης τις 265 και 300 μον., αντίστοιχα), με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνονται για τη μετοχή της Alpha Bank. Ακολουθούν Eurobank, Εθνική, ενώ στο 0,12 ευρώ σταθεροποιείται η μετοχή της Πειραιώς.

Να σημειωθεί πως στα τρέχοντα επίπεδα (απώλειες 5,93%) για τον ΔΤΡ η εβδομαδιαία απόδοση κυμαίνεται στο 7,26% και 28,45% σε μέτρηση μηνός.

Στη μετοχή-σηματωρό του κλάδου, την Alpha Bank, οι πωλήσεις έφτασαν έως το 0,156 ευρώ, με σημείο-κλειδί το 0,15 ευρώ.

Ο κλάδος "ταλαιπωρείται" από τα πολλά ανοιχτά μέτωπα, με καθοριστικό αυτό της ανακεφαλαιοποίησης των 4 συστημικών ομίλων και τον Χρήστο Κίτσιο να αναφέρεται στο ιδιότυπο... τεστ αντοχών και προθέσεων που θα υποβληθεί από θεσμούς και ιδιώτες το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Πάντως η μέχρι τώρα αντίδραση των "αγορών" είναι καταρχήν θετική, κάτι που αποτυπώνεται (εν μέρει) στην υποχώρηση της απόδοσης του ελληνικού 2ετούς, στην αναβάθμιση του ΟΤΕ από τον οίκο S&P. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από τον βαθμό υλοποίησης των όσων έχουν συμφωνηθεί, από τις ενέργειες της Αθήνας με τους δανειστές να περιμένουν την ανακοίνωση της σύνθεσης του οικονομικού επιτελείου. Πάντως, μέχρι πριν λίγο, τα ονόματα των Ευ. Τσακαλώτου και Γ. Χουλιαράκη προεξοφλούνταν πως θα διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο στη συνέχεια.

Δεδομένης της πίεσης που δέχονται οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, η επιστράτευση της δεικτοβαρούς Coca Cola ήταν εκ των ων ουκ άνευ προκειμένου να "ελεγχθεί" η διακύμανση του FT 25 στο εύρος των 201-207 μονάδων, με ζητούμενο για σήμερα την επιβεβαίωση των 200 μον. σε κλείσιμο.

Από τα 18,78 ευρώ ξεκίνησαν οι κινήσεις κυρίως ξένων στη μετοχή της Coca Cola, φτάνοντας νωρίτερα μέχρι τα 19,29 ευρώ -που είναι και το υψηλό ημέρας-, σημειώνοντας ότι η αποτίμηση του ομίλου επανέρχεται πάνω από τα 7 δισ. ευρώ.

Στη σχετική κατάταξη ακολουθούν ΟΤΕ (ξανά περνά τα 4 δισ. ευρώ), ΟΠΑΠ (2,7 δισ. ευρώ), Alpha Bank και Εθνική οριακά πάνω από τα 2 δισ. ευρώ.

Από τα επιμέρους ξεχωρίζει η αντίδραση για τη μετοχή του ΟΤΕ, στα 8,20 ευρώ, με αφορμή και την αναβάθμιση από τον S&P, η κίνηση των FF Group στα 19,30 ευρώ (στα υπόψη η αποκοπή στην αυριανή συνεδρίαση και η από τις 29 του μήνα έναρξη καταβολής της επιστροφής κεφαλαίου και αφορολόγητων αποθεματικών κ.λπ.), οι αγοραστές στη ΜΕΤΚΑ (μετά και την ανακοίνωση της νέας συμφωνίας στην Γκάνα), των "νέων υψηλών" της Motor Oil στα 10,50 ευρώ και του "γυρίσματος" της Τέρνα Ενεργειακής στα 2,89 από τα αρχικά 2,65 ευρώ.

(*) Λίγο μετά τις 14:30 είχαν αλλάξει χέρια 136 εκατ. τεμάχια, αξίας 28 εκατ. ευρώ. Από αυτά το 52% στον τραπεζικό κλάδο.
Μόνο ένα πακέτο 690.000 τεμαχίων στα 8,30 ευρώ για τη μετοχή της Jumbo.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v