Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τραπεζική βουτιά με χαμηλό τζίρο

Οι ισχυρές πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο αλλά και το κακό κλίμα στις ευρωαγορές ωθούν χαμηλότερα το ΧΑ. Διευρύνεται ο αριθμός των πτωτικών τίτλων. Στο -10% η Eurobank, απώλειες υψηλότερες του 6% για Εθνική, Alpha. Κρατούν Jumbo και Folli Follie. Μέτριος ο τζίρος

Σε... βαθύ κόκκινο οι τράπεζες, σε ανησυχητική διόρθωση η Φρανκφούρτη, που χάνοντας τις σημαντικές 9.898 μονάδες συμπαρασύρει Παρίσι, αλλά και Μιλάνο, Μαδρίτη.

Το άγριο lobbying για τη "λυπητερή" της ανακεφαλαιοποίησης, όπως σημειώνει η Αναστασία Παπαϊωάννου, ρίχνει τον τραπεζικό κλάδο και μαζί την πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών της μεγάλης κατηγορίας.

Στη Γερμανία το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης δέχεται ασφυκτική πίεση και με αφορμή την κατάρρευση της μετοχής της VW. Εως 15,85% χαμηλότερα η μετοχή της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, υποχωρεί κατά 25,3 ευρώ στα 108,90 ευρώ. Εως 2,85% νωρίτερα, στις 9.662,61 μονάδες ο DAX.

Σε αυτό το περιβάλλον στις ευρωπαϊκές αγορές, οι πωλητές έχουν αναλάβει από τις 11:30 και με σταθερές πωλήσεις πιέζουν χαμηλότερα τράπεζες και μετοχές-σηματωρούς και επιλεγμένα blue chips.

Στο ΧΑ το μείζον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εξακολουθεί να βαραίνει την ελληνική αγορά, που και λόγω των ευρωπαϊκών χάνει έδαφος.

Οπως σημειώνεται στο σχετικό θέμα, ζητούμενο παραμένει το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την ενίσχυση των συστημικών χρηματοπιστωτικών ομίλων, με την ΕΚΤ να αφήνει να εννοηθεί πως θα είναι αυστηρή στους όρους και στις προϋποθέσεις.

Πωλητές κυρίως ξένα χαρτοφυλάκια και στις 4 μετοχές του κλάδου, που μετά το αρχικό ανοδικό "τράβηγμα" έως τις 273,79 μονάδες, στη συνέχεια ενεργοποιήθηκαν εντολές ρευστοποίησης με συνέπεια την άτακτη διόρθωση μέχρι τις 243,11 μονάδες.

Οπως έχει αναφερθεί, σε ενδεχόμενο κλείσιμο του ΔΤΡ χαμηλότερα των 250 μονάδων δημιουργείται πρόβλημα με την τεχνική εικόνα του δείκτη, καθώς πλέον θα χάνει το σύνολο των εβδομαδιαίων κερδών.

Οι πωλήσεις στις τράπεζες ξεκίνησαν λίγο μετά τις 11:45, εντάθηκαν στις 12:15, για να οδηγήσουν τον κλάδο στα χαμηλά ημέρας λίγο μετά τις 13:15.

Να σημειωθεί πως η διεύρυνση των απωλειών στο ΧΑ συμπίπτει με τη διόρθωση των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών, με τη γερμανική να τις συμπαρασύρει χαμηλότερα.

Αυξημένες οι συναλλαγές, καθώς το 45% πραγματοποιείται στις 4 μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με τις περισσότερες σταθερά στη Eurobank και τον μεγαλύτερο τζίρο στην Alpha Bank. Σε αρνητική εβδομαδιαία απόδοση πλέον οι Εθνική, Πειραιώς και Eurobank, με την Alpha Bank να διασώζεται ακόμη. Με απώλειες 8,81% η μετοχή υποχωρεί στο 0,145 ευρώ, με την τεχνική εικόνα προς το 0,14 ευρώ. Με σημαντική πίεση και τα 3 warrants, με τα περισσότερα τεμάχια να έχουν γίνει στο ΑΛΦΑ τπ.

Με πωλητές και στις 30 μετοχές του DAX στη Φρανκφούρτη, με πωλητές στις 24 από τις 25 μετοχές του FT 25 στην Αθήνα, καθώς οι ρευστοποιήσεις έχουν επεκταθεί και στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, με την τελευταία να χάνει 2,25% στα 4,89 ευρώ.

Ελεγχόμενες οι συναλλαγές σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, καθώς ρευστοποιούν τουλάχιστον δύο ξένα χαρτοφυλάκια (πιθανότατα για να κατοχυρώσουν βραχυπρόθεσμες θέσεις τους), με τη μετοχή του ΟΤΕ έως τα 8,22 και του Οργανισμού μέχρι τα 8,21 ευρώ. Για αμφότερες συντηρείται η ανοδική φορά, τουλάχιστον όσο παραμένουν πάνω από τα 8 ευρώ.

Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ο μάλλον μέτριος τζίρος, που πριν λίγο διαμορφωνόταν σε λογικά επίπεδα. Ενδεικτικό πως οι ξένοι στην πλειονότητά τους ακολουθούν μεν τη γενικότερη πτωτική τάση, που κυριαρχεί στα ξένα χρηματιστήρια, πλην όμως μέχρι τώρα ακολουθούν συντηρητική πολιτική στις κινήσεις τους που κάνουν σε μετοχές των ΤΙΤΑΝ, Ελληνικών Πετρελαίων, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Viohalco, Μυτιληναίο, ΜΕΤΚΑ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ.

Ενδεικτική η περίπτωση της ΕΥΔΑΠ, που υποχωρεί με συναλλαγές μόλις 1.942 μετοχών, αξίας 11.349 ευρώ, λίγο μετά τις 13:35.

Μετά τις 13:40 είχαν πραγματοποιηθεί συναλλαγές 89 εκατ. ευρώ, αξίας περίπου 14 εκατ. ευρώ.

Συγκριτικά αυξημένος τζίρος εκτός από τις τράπεζες, την 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και σε τίτλους των ΜΟΗ, Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ, Ελληνικών Πετρελαίων, Jumbo κ.α.

Στις 19/48 μετοχές η σχέση ανοδικών/καθοδικών, καθώς 177 παρέμεναν αμετάβλητες. Περίπου στις μισές από αυτές δεν είχαν γίνει παρά μετρημένες πράξεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v