Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρά κέρδη για το ΧΑ στο ξεκίνημα

Ήπια άνοδο σημειώνει το Χρηματιστήριο στην αρχή της συνεδρίασης. Ενθαρρυντικά τα μηνύματα από τις ξένες αγορές. Το ενδιαφέρον στρέφεται στον τραπεζικό κλάδο, μετά και τη χθεσινή ισχυρή πτώση, αλλά και σε επιμέρους μετοχές του FT 25. Η εικόνα στα παράγωγα.

Με τον τραπεζικό κλάδο σε βαθύ κόκκινο έγινε το πρώτο μετεκλογικό ταμείο στο Χ.Α.

Σε μία συνεδρίαση που λίγο έως πολύ κύλησε στον ρυθμό των εξελίξεων στο εξωτερικό αλλά και υπό την πίεση της αβεβαιότητας στις ξένες (κυρίως τις ευρωπαϊκές) αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο διόρθωσε μεν, παρέμεινε όμως κοντά στην ευρύτερη περιοχή των 700 μονάδων.

Με μικτές τάσεις και μάλλον ελεγχόμενες κινήσεις στην πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών, με σημαντικές ωστόσο απώλειες στις 4 συστημικές μετοχές του κλάδου που παραμένει το βασικότερο «κλειδί» της τάσης. Και εκ των πραγμάτων είναι ο κλάδος που στη συνέχεια (και μέχρις ότου ανακοινωθούν οι όροι της κεφαλαιακής ενίσχυσής του) θα επηρεάζεται ανάλογα από τις εξελίξεις, είτε θετικά/ανοδικά, είτε αρνητικά/πτωτικά.

Στα πρώτα δείγματα γραφής ο γρίφος της νέας κυβέρνησης, με τη Μαρίνα Μάνη να σημειώνει μεταξύ άλλων πως θα συσταθεί υπουργείο «παρακολούθησης της συμφωνίας», με επικεφαλής τον Γ. Χουλιαράκη.

Παρά την υποχώρηση, υπό το βάρος του μείον 8,32% του τραπεζικού κλάδου, τόσο ο Γενικός Δείκτης στην περιοχή των 695 όσο και ο FT 25 πάνω από τις 200 μονάδες, η βραχυπρόθεσμη εικόνα της αγοράς παραμένει ανοδική, με τους αγοραστές/long παίκτες να έχουν τον πρώτο λόγο.

Τουλάχιστον με βάση τα κλεισίματα, τη σύνθεση πωλητών-αγοραστών, τις συναλλαγές-τζίρο της χθεσινής συνεδρίασης.

Αυξημένες οι συναλλαγές, έφτασαν τα 200 εκατ. μετοχές, καθώς μεγάλο μέρος άλλαξε χέρια στις τραπεζικές μετοχές. Ικανοποιητικός ο τζίρος, από τη στιγμή που κυμάνθηκε στα επίπεδα των 40 εκατ. ευρώ.

Ενθαρρυντικό για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα και προσβλέπουν σε θετικό/ανοδικό κλείσιμο του μήνα την επόμενη Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, το ανοδικό «γύρισμα» των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, η επιστροφή των αγοραστών στη Wall, το «άλμα» του 4,5% για το πετρέλαιο.

Εάν το Χ.Α. δεν πέσει στη δίνη διόρθωσης των ξένων αγορών, ενόσω παραμένει προβληματική (και) η τεχνική εικόνα, ειδικά του DAX, το ενδεχόμενο ενός ανοδικού Σεπτεμβρίου συγκεντρώνει ακόμη τις περισσότερες πιθανότητες.

Όπως σημείωνε στο σχόλιό του ο Θανάσης Σταυρόπουλος, οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο συμπαρέσυραν τα warrants που υποχώρησαν στα γνώριμα, ευτελή επίπεδα. Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής απέδιδε την έκταση της διόρθωσης στη σημαντική βραχυπρόθεσμη ανοδική κίνηση που είχε προηγηθεί, θυμίζοντας πως μετά από τρεις συνεχόμενα ανοδικές συνεδριάσεις για τον ΔΤΡ είχαν καταγραφεί υπεραξίες 16,08%, φτάνοντας προς την κρίσιμη ζώνη των 280+ μονάδων.

Τι μέλλει γενέσθαι, αφού η τάση παραμένει -πάντα βραχυπρόθεσμα- ανοδική, με ζητούμενο το «γύρισμα» του τραπεζικού κλάδου, που πρακτικά προϋποθέτει την επιβεβαίωση των 250 μονάδων για τον κλαδικό δείκτη; Θα δείξει σήμερα, μάλλον αύριο, όταν θα γίνει γνωστή η σύνθεση του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης, κατά πόσον υπάρχουν δυνάμεις διατεθειμένες να ξαναβγούν αγοραστές σε Alpha Bank, Εθνική και Eurobank, Πειραιώς.

Να σημειωθεί πως για τη μετοχή της Πειραιώς οι αγοραστές είχαν τον πρώτο λόγο στην αρχή, μέχρι τα μέσα της συνεδρίασης.

Η αποτίμηση του αποτελέσματος της Κυριακής συνεχίζεται από τους ξένους οίκους, με τη Wood Co. να εκτιμά πως προσφέρεται για πολιτική σταθερότητα, ενώ επιλέγει μετοχές/εισηγμένες εκτός τραπεζικού κλάδου, ειδικότερα των ΟΤΕ, Μυτιληναίου, Jumbo, FF Group και Motor Oil.

Να συνεκτιμηθεί η ουδέτερη στάση του οίκου Fitch, όπως επίσης η αναβάθμιση του ΟΤΕ από την S&P. Στην αγορά προεξοφλείται πως τις αμέσως επόμενες ημέρες, 1-2 εβδομάδες, θα πληθύνουν οι εκθέσεις, αναλύσεις και αξιολογήσεις των ξένων, προφανώς ανάλογα με τις ενέργειες και τις πρώτες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου.

Όπως σημειώνει μερίδα αναλυτών, ο άμεσος σχηματισμός κυβέρνησης αίρει μία καταρχήν αβεβαιότητα και σημαίνει παύση συναγερμού όσον αφορά στον κίνδυνο ρευστότητας και μετεκλογικών πολιτικών εμπλοκών. Βέβαια στην αγορά είχε προεξοφληθεί πως ο νικητής της Κυριακής θα έπρεπε να κινηθεί τάχιστα, καθώς τα χρονικά (και όχι μόνο) περιθώρια είναι περιορισμένα, αυστηρά σφικτά.

Τεχνικά, για τον FT 25 ζητούμενο παραμένει η προοπτική υπέρβασης της αντίστασης των 207 μονάδων, όπως επίσης η συνέχεια της μετακύλισης θέσεων σε δεικτοβαρείς τίτλους (καθοριστική και σε αυτή τη φάση της αγοράς η ανθεκτικότητα της Coca Cola), η κίνηση σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, οι πωλήσεις-αγορές σε τίτλους σηματωρούς και επιλεγμένα blue chips.

Το EWG θεωρείται για την αγορά ως το πρώτο ορόσημο (καθώς θα τεθούν επί τάπητος και τα προαπαιτούμενα...), με θετικό το ότι θα έχει ανακοινωθεί η πλήρης σύνθεση του οικονομικού επιτελείου. Τα ονόματα των Ευ. Τσακαλώτου, Γ. Χουλιαράκη θεωρείται πως εξασφαλίζουν την καταρχήν συναίνεση των ξένων, με την προοπτική δημιουργίας ενός εξειδικευμένου φορέα (υπουργείο, υφυπουργείο ή κάτι άλλο) να ακούγεται έντονα χθες στην αγορά.

Ο... μαραθώνιος επί «ανωμάλου εδάφους» που ακολουθεί μετά το EWG της Πέμπτης προεξοφλείται σκληρός και μακρύς, τουλάχιστον μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου. Ενδεικτική η επισήμανση της Έλενας Λάσκαρη πως σε διάστημα 45 ημερών θα πρέπει να υλοποιηθεί το 56% του πλαισίου της τρίτης δανειακής σύμβασης.

Εύλογα η πλειονότητα των επενδυτών θα συνεχίσει προσεκτικά, με το χθεσινό μεικτό μείον 3% για τη μετοχή της ΔΕΗ και το συν 4% του ΟΤΕ να αποτελούν οδηγό πλεύσης για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Η διόρθωση για τη μετοχή της ΔΕΗ δεν ακυρώνει τον ανοδικό ρυθμό, με τον τίτλο να «βλέπει» προς τα 5,72 ή και 5,92 ευρώ, όπως εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές.

Σε ΟΤΕ-ΟΠΑΠ οι εντολές αγορών από ισχυρά χέρια παραμένουν ενεργές. Πρακτικά, το στοίχημα του ΧΑ παραμένει στην περιοχή των 700 μονάδων, όπως σημείωνε από τις 18/9 ο Γιώργος Α. Σαββάκης, με τις 725 μονάδες να εστιάζονται ως ένα σημαντικό σημείο αναφοράς.

Στα επιμέρους συνεκτιμώνται για τα FF Group η σημερινή αποκοπή του δικαιώματος (επιστροφής κεφαλαίου), την άρση (από τις 18/9) της επιτήρησης των μετοχών της Σελόντα, αλλά και την τεχνικότητα μετοχών όπως της ΔΕΗ, τον πάντα χρήσιμο μπαλαντέρ για τον δείκτη την Coca Cola, τα κέρδη των Αεροπορίας Αιγαίου, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Grivalia, ΕΥΔΑΠ, αλλά και ορισμένων από τον FT Mid Cap.

Στα επιμέρους τεχνικά, ο Βασίλης Μαρκάκης εκτιμά πως για τον ΔΤΡ (ημερήσιο) στις 296 μονάδες συμπληρώθηκε 5κυματικό, ο Ηλίας Ζαχαράκης θεωρεί απαραίτητη την επιβεβαίωση των 193/195 μον. για τον FT 25 σε κάθε περίπτωση στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις. Όσον αφορά στον DAX, οι 9.898 μον. παραμένουν για όσους μετρούν βραχυπρόθεσμα το γερμανικό χρηματιστήριο ίσως το σημαντικότερο σημείο προσοχής.

Στα Παράγωγα απόλυτα φυσιολογική η μείωση της κίνησης, με 10.651 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Οκτώβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 2.979, 2.974 για τον Οκτώβριο και 5 για τον Νοέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 204,75) κινήθηκε μεταξύ 201 και 208,5 μονάδων, διατηρώντας την υπερτίμηση στο 0,35%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Αυξήθηκε, κάπως, ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (11.500 Eurobank, 946.043 Alpha Bank, 10.500 Εθνική, 5.585 ΕΧΑΕ, 25.000 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (17.386), Εθνική (6.629), Πειραιώς (17.280), Eurobank (12.980), ΟΠΑΠ (522), Μυτιληναίο (159), ΟΤΕ (663), ΔΕΗ (984), MIG (155), ΕΧΑΕ (113), Ελ. Πετρέλαια (112), Motor Oil (315).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v