Πτωτικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, απώλειες και στο ελληνικό. Τον πρώτο λόγο έχουν οι πωλητές σε Φρανκφούρτη, Παρίσι, ενώ στην εγχώρια αγορά μετά τα αρχικά κέρδη οι πωλητές ισχυροποιούνται.
Ασθενής η αρχική αντίδραση στις τράπεζες, με τον ΔΤΡ να "σκοντάφτει" χαμηλότερα της αντίστασης των 280 μονάδων, με συνέπεια την ενεργοποίηση ρευστοποιήσεων και στις τέσσερις μετοχές του κλάδου.
Συνέπεια αυτής της αλλαγής της τάσης η απώλεια των σχεδόν επτά μονάδων που κέρδισε αρχικά ο ΓΔ, "πατώντας" για λίγο και πάλι τις 700 μονάδες.
Χρηματιστηριακοί αναλυτές εκτιμούν πως η μεταβλητότητα και οι μεικτές κινήσεις/τάσεις θα συνεχιστούν για όσο διαρκεί η αποθαρρυντική εικόνα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και όσο δεν ξεκαθαρίζει η στάση των ξένων, ειδικά για τις τράπεζες.
Σημαντικές απώλειες για DAX, CAC 40, με τον δείκτη του γερμανικού χρηματιστηρίου να δοκιμάζεται στην κρίσιμη περιοχή των 9.898 μονάδων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη μεγαλύτερη αγορά της ηπειρωτικής Ευρώπης.
Σε αντίθεση με τη Φρανκφούρτη, στο ΧΑ επικρατεί συγκριτικά καλύτερη εικόνα καθώς από την αρχή της συνεδρίασης ενεργοποιούνται εντολές αγοράς κυρίως στον τραπεζικό κλάδο αλλά και σε μετοχές-σηματωρούς.
Λίγο έως πολύ αναμενόμενη η προσπάθεια αναστροφής της τάσης για τον τραπεζικό κλάδο. Στο προσυνεδριακό σχόλιο σημειωνόταν ενδεικτικά για το τι μέλλει γενέσθαι, αφού η τάση παραμένει -πάντα βραχυπρόθεσμα- ανοδική.
Ζητούμενο παραμένει το «γύρισμα» του τραπεζικού κλάδου, δεδομένο που πρακτικά προϋποθέτει την επιβεβαίωση των 250 μονάδων για τον κλαδικό δείκτη.
Θα δείξει σήμερα, μάλλον αύριο, όταν θα γίνει γνωστή η σύνθεση του οικονομικού επιτελείου της νέας κυβέρνησης, κατά πόσον υπάρχουν δυνάμεις διατεθειμένες να ξαναβγούν αγοραστές σε Alpha Bank, Εθνική και Eurobank, Πειραιώς.
Εστιάζοντας λοιπόν στον τραπεζικό κλάδο-κλειδί για τη βραχυπρόθεσμη τάση, από τις αντοχές του θα εξαρτηθεί εάν η αγορά θα κινηθεί με τον Γενικό Δείκτη είτε προς τις 720, είτε χαμηλότερα στις 690 μονάδες.
Οι συναλλαγές μέτριες, ο τζίρος χαμηλός, καθώς περίπου το 52% έχει αλλάξει χέρια στον τραπεζικό κλάδο αλλά και με τίτλους των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και Μυτιληναίου, ΕΧΑΕ, Grivalia, Jumbo, Ελληνικών Πετρελαίων, Αεροπορίας Αιγαίου, Motor Oil, Viohalco, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, ΤΙΤΑΝ να ελκύουν το ενδιαφέρον των ενεργών παικτών.
Ωστόσο, μετά την αρχική προσπάθεια αντίδρασης, με αιχμή τις τράπεζες, η αδυναμία του ΔΤΡ να προσεγγίσει τις 280 μονάδες οδήγησε σε περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις, καθώς η κατάσταση στον κλάδο παραμένει ρευστή και αβέβαιη.
Οι πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν σταδιακά μετά τις 10:50-10:55 οδήγησαν την Εθνική στο 0,53 από το αρχικά 0,581 ευρώ, την Alpha Bank στο 0,14 από το 0,167, τη Eurobank στο 0,037 από το 0,040 και την Πειραιώς στο 0,10 από το 0,12 ευρώ. Οι περισσότερες συναλλαγές για ακόμη μία συνεδρίαση στη μετοχή της Eurobank, αλλά ο υψηλότερος τζίρος έχει γίνει στη μετοχή της Alpha Bank, με ελάχιστη κινητικότητα στα warrants σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.
Δείγματα γραφής για την οικονομία ζητά η αγορά, σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης μεταφέροντας την εκτίμηση παραγόντων που βλέπουν πλεονεκτήματα στο κυβερνητικό σχήμα μόνο δύο εταίρων. Μένει να φανεί εάν και πώς θα αντιδράσουν κυρίως οι ξένοι, εάν θα προχωρήσουν σε τοποθετήσεις ή ρευστοποιήσεις, με γνώμονα και το EWG της Πέμπτης.
Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι τις 11.08 δεν είχε γίνει μία πράξη στη μετοχή της Coca Cola, με μόλις ένα τεμάχιο στη μετοχή της FF Group, με ελάχιστα σε ΕΥΔΑΠ, ΜΕΤΚΑ, Lamda Development, ΟΛΠ, η εικόνα των πρώτων 45΄ δεν μπορεί να θεωρηθεί διαφωτιστική.
Πόσο μάλλον που και στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ οι κινήσεις των σταθερών επενδυτών περιορίζονται (σε σχέση με τις τελευταίες ημέρες).
Υψηλότερος τζίρος στον ΟΠΑΠ (πάνω από 1,1-1,2 εκατ. ευρώ), περισσότερες συναλλαγές επίσης στον Οργανισμό, που για σήμερα φαίνεται να συγκεντρώνει σημαντικό μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Στα 4,99-5,11 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, με κρίσιμα τα 5,20 ευρώ (αντίσταση προσώρας).