Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Στην πρέσα οι τραπεζικές μετοχές

Στο κόκκινο παραμένει ο Γενικός Δείκτης, με αιχμή τις μετοχές των τραπεζών. Πώς προέκυψαν οι... ξαφνικές πωλήσεις που έφεραν διψήφιες απώλειες στις μετοχές του κλάδου. Κινήσεις εξισορρόπησης μέσω Coca Cola και Τιτάνα. Σε χαμηλά επίπεδα κινείται εκ νέου ο όγκος συναλλαγών.

Η "βουτιά" στις τράπεζες, που παρέσυρε νωρίτερα το ΧΑ προς τις 660 μονάδες, έρχεται να υπενθυμίσει με οδυνηρό τρόπο πως ο κλάδος-κλειδί θα παραμείνει ρυθμιστής του κλίματος και της τάσης στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Τουλάχιστον για όσο παραμένουν σε εκκρεμότητα τα ουσιαστικά ανοιχτά μέτωπα και η κόντρα σχετικά με το ύψος των κεφαλαίων που θα βαρύνουν εντέλει τη διαδικασία των α.μ.κ. και στους 4 συστημικούς ομίλους, το ΧΑ θα επηρεάζεται ανάλογα.

Είναι προφανές, πως η είσοδος ή η έξοδος ενός ισχυρού παίκτη, με μεγάλη εντολή αγοράς ή πώλησης, θα ανεβάζει ή θα ρίχνει το "ρηχό" ελληνικό χρηματιστήριο. Ο πωλητής ή οι πωλητές έκαναν αισθητή την παρουσία τους από τη χθεσινή συνεδρίαση, με την ενεργοποίηση εντολών πώλησης λίγο μετά τις 11:10 (και όταν ο ΔΤΡ είχε αντιδράσει μέχρι τα υψηλά ημέρας, των 273,79 μονάδων) και επανήλθαν δριμύτεροι σήμερα, όταν λίγο μετά τις 13:15 πέρασαν στο σύστημα "βαρύ" πρόγραμμα πώλησης και στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές (*).

Με την ενεργοποίηση του μηχανισμού ΑΜΕΜ αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, ο ΔΤΡ στη συνέχεια από τις 215 κινήθηκε έως τις 222 μονάδες, ενώ παράλληλα έγιναν κινήσεις στη δεικτοβαρή Coca Cola και ακόμη 2-4 μετοχές-σηματωρούς.

Ο χαμηλός τζίρος (**) καταδεικνύει ακόμη πιο εμφατικά πως σε ένα "ρηχό" χρηματιστήριο, όπως το ελληνικό, μία "γεμάτη" εντολή μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές εμπλοκές όχι μόνο στον ευπαθή τραπεζικό κλάδο αλλά στο μεγαλύτερο εύρος του ταμπλό. Μόλις δύο μετοχές "κρατήθηκαν" στη βουτιά των τραπεζών και της αγοράς και αυτές ήταν η Coca Cola και ο ΤΙΤΑΝ, για να συνεχίσουν με αγοραστές και μετά τις 13:35, όταν απενεργοποιήθηκε ο ΑΜΕΜ στις τράπεζες.

Ο μεν ΔΤΡ ισορρόπησε πέριξ των 222 μονάδων (με απώλειες 8,25%) και με 2-3 κλαδικούς δείκτες να ανακάμπτουν.

Με αιχμή την Coca Cola, ο Δείκτης Τροφίμων-Ποτών, με τον ΤΙΤΑΝα ο Δείκτης Κατασκευών-Υλικών. Σε αυτές τις δύο μετοχές πραγματοποιήθηκαν μετά τις 13:30 σημαντικές τοποθετήσεις από ισχυρά χέρια.

Την ίδια ώρα που στο ΧΑ ο τραπεζικός κλάδος παρέσυρε σε ακόμη μία "βουτιά" την αγορά, στη Φρανκφούρτη οι αγοραστές εξακολουθούσαν να έχουν τον πρώτο λόγο, συντηρώντας την ανοδική αντίδραση του DAX. Ανάλογο κλίμα επικρατούσε σε Παρίσι και Μιλάνο, Μαδρίτη.

Διαφορετική εικόνα στην Αθήνα, περίπου την ώρα παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων της νέας κυβέρνησης, με την πλειονότητα των γερμανικών ΜΜΕ να υποδέχονται από ουδέτερα έως συγκρατημένα θετικά την επικράτηση Τσίπρα και τον σχηματισμό του νέου σχήματος. Κοινή εκτίμηση, πως η επισημοποίηση της υπουργοποίησης των Ευ. Τσακαλώτου - Γ. Χουλιαράκη είναι μία είδηση/εξέλιξη που αρέσει στους δανειστές, στις "αγορές".

Στα 18,62-18,97 ευρώ η μετοχή της Coca Cola, που εάν υποτεθεί πως η πίεση στην αγορά συνεχιστεί για 1-2 ημέρες, θα κληθεί να λειτουργήσει σαν... αντίβαρο και εξισορροπιστής για τον FT 25 και τον ΓΔ.

Ανάλογα εκτιμάται πως θα μπορούσε να λειτουργήσει για το ίδιο διάστημα και ο ΤΙΤΑΝ, καθώς διατηρεί την ανοδική φορά του σε εβδομαδιαία και μηνιαία μέτρηση.

Ζητούμενο η απορρόφηση της προσφοράς, που αναπόφευκτα εκδηλώνεται σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, ειδικότερα στη μετοχή του Οργανισμού καθώς νωρίτερα (στις 13:50) έχασε οριακά τα 8 στα 7,99 ευρώ. Αντιθέτως στη μετοχή του ΟΤΕ οι πωλήσεις-αγορές πραγματοποιήθηκαν στο εύρος των 8,25 έως 8,06 ευρώ.

Να συνεκτιμηθεί πως για τον ΓΔ ισχυρό σημείο αναφοράς παραμένουν οι... 666 μονάδες, με κλειδί για τη συνέχεια την επιβεβαίωση (ή όχι ) των 650 μονάδων.

(*) Για τον τραπεζικό κλάδο, τον ΔΤΡ, τη "μέτρησή" του και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της πορείας του, περισσότερα αναφέρονται στον Εκηβόλο.

(**) Στις 14:15 είχαν αλλάξει χέρια 105 εκατ. μετοχές, συνολικής αξίας 15 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v