Επιδεινώνεται το κλίμα στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες άνω του 2%, με αιχμή τις πιέσεις που καταγράφονται στους τραπεζικούς τίτλους.
Ειδικότερα, οι μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής και Πειραιώς υποχωρούν άνω του 10%, ενώ απώλειες σχεδόν 6% καταγράφει ο τίτλος της Eurobank.
Νωρίτερα, το Euro2day.gr σημείωνε:
Αντιδρά η Ευρώπη, «γυρίζει» ανοδικά και το Χ.Α. Με ελάχιστες συναλλαγές και ακόμη χαμηλότερο τζίρο, βασικοί δείκτες και μετοχές ανακάμπτουν, σε ένα ιδιαίτερα «μουδιασμένο» ξεκίνημα. Σε πολύ στενό εύρος η διακύμανση μέχρι τις 11:10, με ενδεικτικό τον Γενικό Δείκτη καθώς κινείται μεταξύ 674,97 έως 678,55 μονάδων.
Οι συναλλαγές δεν ξεπερνούν (*) τα χθεσινά επίπεδα, ο τζίρος είναι χαμηλότερος, καθώς στις τράπεζες πραγματοποιήθηκε αρχικά το μεγαλύτερο μέρος των κινήσεων (σχεδόν στο 60% του τζίρου).
Στον ρυθμό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ξεκίνησε η συνεδρίαση, καθώς νωρίτερα στη Φρανκφούρτη ο DAX από τις 9.492 αντιδρούσε προς τις 9.616 μονάδες, σε μία εμφανή προσπάθεια να ανασχεθεί η διόρθωση στη γερμανική αγορά. Για τον DAX σημειώνονται απώλειες 6,19% σε εβδομαδιαία μέτρηση.
Συνεπώς οι προσεκτικές κινήσεις και στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι αναπόφευκτες, την ώρα της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης. Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημείωνε πως εάν στα ξένα χρηματιστήρια αναπτυχθεί σήμερα-αύριο δυναμική αντίδρασης, στο Χ.Α. πιθανόν να ενεργοποιηθούν λίγες εντολές αγορών.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο για τον Γ.Δ. διασφαλίζονται -προσώρας- οι 650 μονάδες, με την αγορά να παραμένει σε σχετική επαφή με την ευρύτερη περιοχή των 700 μονάδων.
Σε διπλό κλοιό στο Χ.Α. σημειωνόταν στο προσυνεδριακό σχόλιο και στο ενδεχόμενο που ισορροπήσουν κάπως οι ξένες αγορές, τότε οι εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο θα μπορούσαν να προσμετρηθούν θετικά για την αγορά.
Τα συγχαρητήρια του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, προς τον (εκ νέου) υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο είναι ενδεικτικά του καταρχήν θετικού κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις των δύο πλευρών. Βέβαια η... ανηφόρα και τα δύσκολα ξεκινούν από αύριο κιόλας με το EWG και τη συνέχεια να προοιωνίζεται «καυτή» σε όλα τα επίπεδα.
Η σταθεροποίηση του τραπεζικού κλάδου, που αποτελεί άμεση προτεραιότητα για συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, θα διευκόλυνε την εξισορρόπηση για την πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Η δειλή επανεμφάνιση ορισμένων αγοραστών στη ΔΕΗ, η ελεγχόμενη προσφορά των πωλητών σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και η εφεδρεία της δεικτοβαρούς Coca Cola θεωρούνται καταρχήν ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη δύσκολη συνέχεια.
Μικτές τάσεις για τις 4 μετοχές του τραπεζικού κλάδου (**), με ζητούμενο τη σταθεροποίηση της Alpha Bank στο 0,14 ευρώ και της Εθνικής στο 0,52 ευρώ. Μέχρι τώρα περισσότερες συναλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί στη μετοχή της Eurobank και υψηλότερος τζίρος στην Alpha Bank. Ανάλογη εικόνα διαμορφωνόταν (σε συναλλαγές/τζίρο) και στη χθεσινή συνεδρίαση.
Στην τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ η επανεμφάνιση των αγοραστών από τα 4,86 ευρώ δένει και τεχνικά (με την επιβεβαίωση της στήριξης στα 4,85 ευρώ), με ζητούμενο την επανάκαμψη της μετοχής προς τα 5 ευρώ.
Ελεγχόμενες ρευστοποιήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, με ενθαρρυντικό το ότι και στις δύο μετοχές οι πωλήσεις δεν έγιναν χαμηλότερα των 8,18 και των 8,16 ευρώ αντίστοιχα. Να συνεκτιμηθεί πως στις 3 μετοχές είχε πραγματοποιηθεί συγκριτικά πολύ χαμηλότερος τζίρος σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση. Σήμερα, μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής έχει στραφεί προς τον τραπεζικό κλάδο.
(*) Να σημειωθεί ότι στις 11:20 είχαν γίνει συναλλαγές 22,6 εκατ. τεμαχίων, συνολικής αξίας 2,9 εκατ. ευρώ. Αυξημένες οι συναλλαγές, ακόμη πιο χαμηλός ο τζίρος, στα πρώτα 45' της συνεδρίασης.
(**) «Μέτρηση» και τεχνική εικόνα του τραπεζικού κλάδου και του ΔΤΡ «ανεβαίνει» στον Εκηβόλο, με την πολύτιμη συνδρομή της Άννας Φαλτάιτς.