Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε διπλό κλοιό στο Χρηματιστήριο

Με ήπιες απώλειες το ξεκίνημα στο ΧΑ, με τις ανησυχίες εντός και εκτός να επιβαρύνουν το κλίμα. Παραμένει ευάλωτος ο τραπεζικός κλάδος, ενώ «κλειδί» για τη βραχυπρόθεσμη τάση θεωρείται η στάση των ξένων παικτών σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, αλλά και στον τίτλο της Coca Cola. Αρχίζει ο... Γολγοθάς για το νέο οικονομικό επιτελείο.

Σε γενικευμένη υποχώρηση οι διεθνείς αγορές, ξεπούλημα με μέτριο τζίρο στο Χ.Α. Χωρίς φρένα οι ευρωπαϊκές με αφορμή (*) το σκάνδαλο της VW, λόγω κοκτέιλ ανησυχιών η Wall Street, στο «κόκκινο» και οι ασιατικές εξαιτίας κινεζικού ΡΜΙ.

Δύσκολα, πολύ δύσκολα το Χ.Α. θα κινηθεί κόντρα στο κατηφορικό ρεύμα, παρά τις όποιες προσδοκίες θα μπορούσαν να έχουν «ισχυρά χέρια» με αφορμή τις μετεκλογικές εξελίξεις μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης και της τυπικής επισημοποίησης πως Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης θα είναι οι δύο βασικοί συντελεστές της ελληνικής πλευράς στην επίπονη, δυσχερή και πιεστική προσπάθεια να υλοποιηθεί το ασφυκτικό πλαίσιο της «τρίτης δανειακής σύμβασης». Η Μαρίνα Μάνη αναφέρεται αναλυτικά στα της νέας κυβέρνησης, στις εκπλήξεις και στα κρυφά μηνύματα.

Στο χθεσινό ξεπούλημα και στις νέες στηρίξεις αναφέρθηκε αναλυτικά ο Θανάσης Σταυρόπουλος, σε μία συνεδρίαση που ο κλάδος-κλειδί, ο τραπεζικός, λειτουργούσε σαν γιο-γιο και βαρίδι, με μία εντυπωσιακή «βουτιά» από τις 273,79 έως τις 230,82 μονάδες και τελικό κλείσιμο περί τις 10 μονάδες πιο πάνω, με απώλειες 8,56%. Να συνεκτιμηθεί πως από τα περίπου 34 εκατ. ευρώ, το σχεδόν 44% άλλαξε χέρια σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, με συναλλαγές 5-6 εκατ. ευρώ να πραγματοποιούνται από τα αρχικά «υψηλά ημέρας». Το αναφέρω αυτό γιατί οι 270-275 μονάδες θα είναι για τον ΔΤΡ η αντίστασή μας, μέχρι νεωτέρας.

Οι συναλλαγές σε αξία, περί τα 34 εκατ. ευρώ, μάλλον μέτρια. Σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων όμως, με 173,7 εκατ. μετοχές υψηλές, καθώς σημαντικό μέρος αλλάζει χέρια στις τράπεζες, όπου η απόλυτη τιμή των συστημικών μετοχών δεν ξεπερνά στην... καλύτερη περίπτωση το 0,527 της ΕΤΕ και φθάνει μέχρι το 0,034 του ευρώ για τη Eurobank. Συνεπώς, συναλλακτικότητα σε τεμάχια θα έχουμε, ζητούμενο είναι να μην ξεπεράσει ο τζίρος (σε αξία) τα 38-40 εκατ. ευρώ, για όσο συνεχίζεται το «πυροβόλημα» στα ξένα χρηματιστήρια.

Σε καθοδικό κυματισμό οι αγορές διεθνώς, με μερίδα αναλυτών να εκτιμά πως ήταν απαραίτητη μία σημαντική διόρθωση (μετά το «φούσκωμα» που είχε προηγηθεί), προκειμένου να διαμορφωθούν χαμηλότερες τιμές και επίπεδα. Το αν από χαμηλότερες ζώνες θα επιχειρηθεί στη συνέχεια ένα ανοδικό εγχείρημα, ώστε να κλείσει με κέρδη το 2015, θα το δούμε στη συνέχεια. Δρόμος και χρόνος υπάρχει, αλλά προσώρας κατηφορίζουμε σε στηρίξεις 6μήνου.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον δύσκολα θα επιχειρηθεί να διαφοροποιηθεί το Χ.Α., δεδομένων των ανοιχτών μετώπων κυρίως στον τραπεζικό κλάδο. Η Αναστασία Παπαϊωάννου μάς προϊδέασε σχετικά με τις εξελίξεις και το παρασκήνιο στον κλάδο, για την κόντρα ιδιωτών επενδυτών - δανειστών, με την ΕΚΤ να διατηρεί υψηλά τον πήχη των κεφαλαιακών αναγκών.

Η είδηση πως το Fairfax θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα την ετήσια συγκέντρωση του ομίλου, με τον ίδιο τον P. Watsa να δίνει το παρών, προφανώς καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Αλλά και των προοπτικών που μπορεί να διαβλέπουν για το ελληνικό εγχείρημα ορισμένα ισχυρά χέρια. Ζητούμενο για τον κλάδο είναι να διατηρηθούν οι στηρίξεις και να αποφευχθεί άλλος ένας γύρος-δοκιμασία προς τα χαμηλά, θυμίζοντας τον «πυθμένα» των 159,82 μονάδων.

Στις 677,47 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με τη ζώνη των 650 μονάδων να θεωρείται ως η περιοχή που δεν θα πρέπει να χαθεί για να μην ακυρωθεί η τάση, που σημειωτέον σε μηνιαία μέτρηση είναι ακόμη ανοδική/θετική (6,64%) για τον Γ.Δ.

Το ερώτημα είναι τι αντοχές θα δοκιμαστούν (και ενδεχομένως επιβεβαιωθούν) σε αυτές τις συνεδριάσεις σε μετοχές είτε της τριάδας (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ), είτε δεικτοβαρείς (Coca Cola, Τιτάν κ.ά.), είτε σηματωρούς (ΕΧΑΕ, Μυτιληναίο, Motor Oil, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ κ.ά.).

ΟΤΕ και ΟΠΑΠ έκλεισαν πάνω από τα 8 ευρώ, στα 8,25 και στα 8,20 ευρώ αντίστοιχα, με τζίρο 4,8 και 3,7 εκατ. ευρώ, που μένει να φανεί σήμερα εάν θα είναι αναλογικά περισσότερος (ή λιγότερος). Στα 4,87 ευρώ η ΔΕΗ, με συναλλαγές σχεδόν 2 εκατ. ευρώ, συνεπώς περί τα 10,5 εκατ. ευρώ στην τριάδα, δηλαδή το περίπου 1/3 των χθεσινών συναλλαγών. Δεν τις λες και λίγες, όταν μάλιστα κατά το μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν σε πωλήσεις ισχυρών ξένων παικτών. Να δούμε τι στάση θα τηρήσουν σήμερα και εάν σε πιθανή νέα δοκιμασία θα κρατήσουν οι στηρίξεις κυρίως για τον ΟΤΕ και δευτερευόντως για τον ΟΠΑΠ.

Για τη μετοχή της ΔΕΗ, μετά την αποτυχία υπέρβασης των 5,20 ευρώ, κρίσιμη στήριξη πλέον θεωρεί ο Ηλίας Ζαχαράκης τα 4,70-4,80 ευρώ. Διατηρεί τη στήριξή της η Jumbo, στα 8 ευρώ, ενώ πιθανόν να δοκιμαστούν σήμερα ο Μυτιληναίος (στα 4,80-4,78 ευρώ) και η Motor Oil στα 10 ευρώ. Να σημειωθεί πως χθες μόλις δύο μετοχές του FT 25, Jumbo και ΕΧΑΕ, κινήθηκαν κόντρα στο ρεύμα.

Και από τις 20 του FT Mid Cap, οι Frigoglass, Υγεία, Τεχνική Ολυμπιακή και Intracom.

Στις μετοχές που αντέχουν στα δύσκολα εστιάζει ο Γιώργος Α. Σαββάκης, καθώς παρά την κρίση αρκετές εισηγμένες δείχνουν όντως άξια αναφοράς ανθεκτικότητα.

Μέτρια η εικόνα στα Παράγωγα, με 10.075 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις για τον Οκτώβριο. Το ΣΜΕ του δείκτη FT 25 (συνολικά 2.891, 2.756 για τον Οκτώβριο, 133 για τον Νοέμβριο και 2 για τον Δεκέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 198,25) κινήθηκε μεταξύ 196,25 και 207,5 μονάδων και σβήνοντας την υπάρχουσα υπερτίμηση γύρισε σε οριακό discount 0,10%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (9.500 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Alpha Bank (23.839), Εθνική (11.840), Πειραιώς (26.805), Eurobank (10.098), ΟΠΑΠ (660), Μυτιληναίο (130), ΟΤΕ (517), ΔΕΗ (919), MIG (256), ΕΧΑΕ (210), Ελ. Πετρέλαια (120), Motor Oil (107), Frigoglass (101).

Σημειωτέον πως από την 1η Σεπτεμβρίου έχει επανέλθει το... shortάρισμα και για τις μετοχές του δείκτη (πέραν των ΣΜΕ του FT 25).

(*) Το σκάνδαλο της VW είναι η αφορμή της επιτάχυνσης της διόρθωσης για το γερμανικό χρηματιστήριο. Το Euro2day.gr από τις 10 Σεπτεμβρίου προειδοποιούσε για το επικίνδυνο «γύρισμα» του DAX (σχετικά στον Εκηβόλο).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v