Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: «Ανάσα» ψάχνουν οι τράπεζες

Ανοδική παραμένει η τάση για αρκετές μετοχές του FT 25, με την εξαίρεση των τραπεζών. Αναγκαία η «επιστράτευση» των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, για να αποφευχθεί νέα πτώση. Η προσοχή και στις εξελίξεις από το κυβερνητικό μέτωπο. Η εικόνα στα παράγωγα.

Συνεχίζεται η αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές, καλά κρατεί το "τραπεζικό δράμα" στην ελληνική.

Νέες πιέσεις χθες στον τραπεζικό κλάδο, εύλογα μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία παρατείνεται μέχρι τέλους Οκτωβρίου η δυνατότητα των εισηγμένων τραπεζών για τη δημοσίευση αποτελεσμάτων 6μηνου, και νέα "βουτιά" για τον κλαδικό δείκτη, που διόρθωσε μέχρι τις 215,90, για να κλείσει τελικά στις 222,12 μονάδες (*).

Στις διεθνείς αγορές το κλίμα δεν είναι καλό εδώ και καιρό, αρχής γενομένης με τις συνέπειες της "κινεζικής κρίσης", εν συνεχεία της απόφασης της Fed και τελευταία, ειδικά για τη Φρανκφούρτη, με αφορμή το σκάνδαλο της VW.

Ούτως ή άλλως, τα ξένα χρηματιστήρια είχαν "σκαρφαλώσει" σε νέες ιστορικές κορυφές, σε πολυετή υψηλά και εκ των πραγμάτων θα διόρθωναν. Για τα χρηματιστήρια της ηπειρωτικής Ευρώπης το πρόβλημα ακούει στο όνομα της Φρανκφούρτης, με τον DAX εδώ και μέρες να κλίνει επικίνδυνα.

Θυμίζω πως 10 Σεπτεμβρίου, όταν "μετρούσαμε" τον δείκτη, ήταν στα επίπεδα των 10.350 μονάδων. Χθες, μετά από ασθενή αντίδραση 0,44%, κινήθηκε στις 9.612, έχοντας για χαμηλό ημέρας τις 9.492 μονάδες.

Το γερμανικό χρηματιστήριο θέλει ακόμη προσοχή καθώς η "ταλαιπωρία" για τον DAX δείχνει πως μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τις 9.100 μονάδες.

Ωστόσο, προβλήματα ανακύπτουν από... το πουθενά και για τη νέα κυβέρνηση. Η υπόθεση Καμμένου αλλά και ο εκνευρισμός στον ΣΥΡΙΖΑ για τον Μπόλαρη δεν είναι ό,τι καλύτερο για μία αρχή, που προοιωνίζεται δύσκολη, πολύ δύσκολη σε όλα τα μέτωπα. Από την πολιτική κατάσταση, την πραγματική οικονομία και βεβαίως την κοινωνία.

Η Μαρίνα Μάνη αναφέρεται στο χαμηλό βαρομετρικό στο Μαξίμου με το "καλημέρα", ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Από την πλευρά τους, οι "αγορές" εύλογα θα πρέπει να είναι καταρχήν ικανοποιημένες από το οικονομικό δίδυμο Τσακαλώτου - Χουλιαράκη, με τις πρώτες δοκιμασίες να ξεκινούν από σήμερα.

Σημειωτέον πως στο EWG θα συζητηθούν εκτός όλων των άλλων και το θέμα της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Και από την 1η Οκτωβρίου οι δοκιμασίες εντείνονται, με τον καταιγισμό φοροβαρών, υποχρεώσεων, προαπαιτούμενων κ.λπ.

Σε αυτή τη στενάχωρη συγκυρία, το τελευταίο που χρειαζόταν το Χ.Α. ήταν η νέα εμπλοκή με τον τραπεζικό κλάδο. Οι ξένοι που ρευστοποιούσαν από τη συνεδρίαση της Δευτέρας - Τρίτης με προφανείς υποαξίες ήταν ο προπομπός των όσων διαδραματίστηκαν χθες και με αφορμή την παράταση για τη δυνατότητα δημοσίευσης των αποτελεσμάτων.

Σημαντικές ρευστοποιήσεις στον κλάδο, εάν κρίνουμε και από τον υψηλό αριθμό μετοχών που διακινήθηκαν (σε απόλυτο αριθμό τεμαχίων) και στις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής σημείωνε, από την Τρίτη, στο Euro2day.gr, πως όσο παραμένουν σε εκκρεμότητα τα ουσιώδη μέτωπα για τον κλάδο (σ.σ. εννοώντας κυρίως τους όρους-προϋποθέσεις της ανακεφαλαιοποίησης), δύσκολα ο ΔΤΡ θα μπορέσει να υπερβεί πειστικά τις 300-320 μονάδες, όπου και η σημαντική περιοχή αντίστασης.

Ζητούμενο θα ήταν να αποφευχθεί η εκ νέου δοκιμασία και ακύρωση των ιστορικών χαμηλών για τον κλάδο, που θυμίζω πως είναι στις 159,82 μονάδες για τον ΔΤΡ.

Με τις τράπεζες υπό πίεση, ήταν εκ προοιμίου γνωστό πως θα απαιτείτο η επιστράτευση είτε των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, είτε της δεικτοβαρούς Coca Cola, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη μετοχή της τελευταίας, στα χθεσινά σχόλιά μας.

Πράγματι κατά 2,35% υψηλότερα στα 19,15 ευρώ η μετοχή, με κορυφή ημέρας στα 19,35 ευρώ, προσφέροντας όσες δυνατές στηρίξεις με τη "βαρύτητα" του περίπου 20% που έχει στη διαμόρφωση του δείκτη. Ομως πιέστηκε ιδιαίτερα ο ΟΠΑΠ, έως 4,27%, χάνοντας τα 8 ευρώ, ενώ στον ΟΤΕ κράτησαν σε κλείσιμο τα 8 ευρώ. Να δούμε σήμερα για τον ΟΤΕ, ενώ για τη ΔΕΗ θα πρέπει να επιβεβαιωθούν τα 4,75-4,80 ευρώ.

Τεχνικά εξαιρουμένου του τραπεζικού κλάδου, για αρκετές μετοχές του FT 25 η τάση παραμένει ανοδική/long, κάτι που εξηγεί και αντίστοιχες θέσεις στα Παράγωγα, στα Συμβόλαια επί μετοχών.

Για τον FT 25 οι 199-200 μονάδες είναι πλέον η βραχυπρόθεσμη αντίσταση και οι 191-192, στήριξη. Οποια από τις δύο ζώνες διασπαστεί, οδηγεί αναπόφευκτα σε υψηλότερα ή χαμηλότερα επίπεδα και δοκιμασία των επόμενων αντιστάσεων ή στηρίξεων, με «κλειδί» τον ΔΤΡ.

Λιγοστές οι περιπτώσεις που ξεχώρισαν χθες. Εκτός της Coca Cola που είναι σχεδόν μία... κατηγορία μόνη της, προσπάθειες έγιναν και σε Μυτιληναίο, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, Viohalco, ΕΛΛΑΚΤΩΡ και Grivalia.

Για συναλλαγές και τζίρο θα επαναλάβουμε πως οι πρώτες σε απόλυτο αριθμό μετοχών (όσο υπερισχύουν οι "φθηνές" τραπεζικές) είναι αρκετές, περί τα 162 εκατ. τεμάχια, με τα περίπου 140 εκατ. τεμάχια (!) να αλλάζουν χέρια στον τραπεζικό κλάδο, χωρίς warrants.

Ο τζίρος στα 30 εκατ. ευρώ είναι ικανοποιητικός, δεδομένης της χαμηλής συνολικής αποτίμησης των εισηγμένων και του Χ.Α., με το 43% να πραγματοποιείται στις τράπεζες.

(*) Να υποθέσω πως όποια εισηγμένη, επικαλούμενη ουσιαστικούς λόγους (τους οποίους προφανώς θα μπορεί να τεκμηριώσει), αιτείται ανάλογης εξαίρεσης, θα τυγχάνει ισόνομης μεταχείρισης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v