Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Απνοια» στο Χρηματιστήριο

Απώλειες εμφανίζει αυτή την ώρα το χρηματιστήριο, σε μια συνεδρίαση χαμηλού τζίρου. Επιστρέφουν οι πιέσεις στις τράπεζες. Πτώση υψηλότερη του 2% για Alpha, Eurobank, ΟΤΕ, EYΔΑΠ. Κέρδη καταγράφουν Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ. Η εικόνα στα παράγωγα.

Συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών και ακόμη χαμηλότερου τζίρου η σημερινή, τουλάχιστον όπως εξελίσσεται μέχρι τώρα.

Χωρίς τις συντονισμένες ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές, το ΧΑ ισορροπεί με σημείο αναφοράς τις... 666 μονάδες στο στενό εύρος των 663,51 έως 672,05 μονάδων.

Ανάλογη εικόνα εξισορρόπησης επικρατεί και στα περισσότερα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX νωρίτερα να έχει υποχωρήσει εκ νέου προς τις 9.500 μονάδες.

Ωστόσο οι αναφορές πως στο σκάνδαλο των ρύπων ενδέχεται να εμπλέκεται και άλλη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία πέραν της VW προκαλεί εδώ και μισή ώρα πωλήσεις και στη μετοχή της BMW. Νωρίτερα για τη μετοχή της BMW σημειώνονταν οι μεγαλύτερες απώλειες από τις 30 του δείκτη, την ώρα που ο τίτλος της VW ανέκαμπτε ελαφρά.

Με τη Φρανκφούρτη εδώ και καιρό σε επικίνδυνη κλίση, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δύσκολα θα αυτονομηθούν και θα κινηθούν κόντρα στο γερμανικό ανοδικά. Σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να θεωρείται πιθανότερο πως προγράμματα πωλήσεων που θα συμπεριλαμβάνουν ευρύτερο καλάθι χρηματιστηρίων θα πλήττουν και το ελληνικό.

Στο ΧΑ συναλλαγές και τζίρος δεν επιτρέπουν τη δημιουργία προϋποθέσεων για να κινηθεί πέραν των 680 μονάδων, τουλάχιστον όσο παρατείνεται η "ταλαιπωρία" του τραπεζικού κλάδου με τη συνακόλουθη "ομηρεία" των μετοχών από την εκκρεμότητα του ύψους των κεφαλαιακών αναγκών.

Πώς θα φτάσουν στις α.μ.κ. με ιδιώτες επιχειρεί να προσεγγίσει ο Χρήστος Κίτσιος και ο κλαδικός δείκτης παραμένει σε καθοδικό κανάλι με στήριξη στις 210 μονάδες. Δεδομένης της πίεσης/υποχώρησης του ΔΤΡ, ο FT 25 παραμένει κάτω από τις 199/200 μονάδες, που σύμφωνα με την εκτίμηση μερίδας αναλυτών αποτελεί βραχυπρόθεσμα την κοντινότερη αντίσταση για τον δείκτη. Ζητούμενο να μη χαθούν σήμερα οι 190/192 μονάδες σε κλείσιμο.

Από τις μετοχές του FT 25, το τραπεζικό μέρος υποχωρεί, το βιομηχανικό αντιδρά και οι δεικτοβαρείς τίτλοι-σηματωροί έχουν μεικτή τάση.

Στην περιοχή των 19-19,20 ευρώ με μικρές απώλειες η μετοχή της Coca Cola, δεν προβλέπεται να ενεργοποιηθεί για να υποστηριχθεί η αγορά. Αλλωστε οι μέχρι τώρα συναλλαγές είναι λιγότερες του μέσου όρου των προηγούμενων τριών συνεδριάσεων.

Στην 3άδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ ενισχύεται η μετοχή της Επιχείρησης -μετά την τελευταία σημαντική πίεση- ενώ κερδίζει πόντους ο ΟΠΑΠ και σταθεροποιείται πάνω από τα 8 ευρώ του ΟΤΕ.

Η μετοχή του ΟΠΑΠ παραμένει χαμηλότερα των 8, στα 7,92 ευρώ, ενώ στον ΟΤΕ συναλλαγές πραγματοποιούνταν προ ολίγου στα 8,10 ευρώ.

Μέτριος σήμερα ο συνολικός τζίρος σε αυτές τις 3 μετοχές, ενώ την υψηλότερη συναλλακτικότητα παρουσιάζουν ΟΤΕ και ΔΕΗ. Υπό προϋποθέσεις η ΔΕΗ μπορεί να κινηθεί και πάλι προς τα 5 ευρώ σήμερα-αύριο.

Μικρά κέρδη για τον Μυτιληναίο, σημαντικές απώλειες για τη ΜΕΤΚΑ, στο 1,50 ευρώ και πάλι η μετοχή του ΕΛΛΑΚΤΩΡα, στα 19,74 του ΤΙΤΑΝα, ενώ της Grivalia στα 8,27 ευρώ.

Απνοια στην αγορά Παραγώγων, με ελάχιστα συμβόλαια στον FT 25 και ενδεικτικό το ότι στη σειρά Οκτωβρίου έχουν γίνει 254 και μόλις 1 στου Νοεμβρίου. Από τα ΣΜΕ επί μετοχών ξεχωρίζουν της Alpha Bank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v