Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι γρήγοροι μαζεύουν το διήμερο κέρδος

Στις 770 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης καθώς ορισμένοι επενδυτές επιλέγουν να ρευστοποιήσουν βραχυπρόθεσμες υπεραξίες. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο τραπεζικό κλάδος που υποχωρεί ως 5%. Βάρυνε το κλίμα μετά τις διαρροές Τσίπρα.

Από το... ταμείο περνούν αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες με συνέπεια η αγορά να υποχωρεί αρκετά χαμηλότερα. Λίγο έως πολύ αναμενόμενη η αρχική αντίδραση πολλών επενδυτών, οι οποίοι θεωρώντας ως εύλογη αφορμή την «εμπλοκή ΔΝΤ» προχωρούν σε μερική κατοχύρωση θέσεων.

Προσεκτικές ρευστοποιήσεις από την πρώτη κιόλας εντολή που πέρασε στο σύστημα, ξεκινώντας από τις τράπεζες και συνεχίζοντας αντανακλαστικά στην πλειονότητα των μετοχών του FT 25.

Διόρθωση έως τα επίπεδα των 775 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, με συναλλαγές περίπου 6-6,5 εκατ. ευρώ (στις 10.40) από τα οποία το σχεδόν 60% στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών και των warrants των ΕΤΕ, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς.

Ρευστοποιήσεις/πιέσεις στις περισσότερες μετοχές του δείκτη, με τους πωλητές να φθάνουν μέχρι τα όρια των πρώτων στηρίξεων, κάτι που παραπέμπει σε συντονισμένη αποσυμπίεση της αγοράς μετά το διήμερο μίνι-ράλι. Εστίαση στον τραπεζικό κλάδο, με τον ΔΤΡ χαμηλότερα προς την ζώνη των 620 μονάδων ως απόλυτα φυσιολογική αντίδραση ύστερα από το γρήγορο 33% που προηγήθηκε.

Στα 8,5 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών (στις 10.45) με το 62% στον τραπεζικό κλάδο, στοιχείο που ενισχύει την εκτίμηση της αποκόμισης βραχυπρόθεσμων υπεραξιών από τον κλάδο που βραχυπρόθεσμα «έτρεξε» περισσότερο από τα τελευταία χαμηλά της Πέμπτης - Παρασκευής.

Με μικρή υποχώρηση είχε ξεκινήσει νωρίτερα η συνεδρίαση στα περισσότερα ευρωχρηματιστήρια, αλλά με δείκτες όπως ο DAX ή ο CAC 40 να καλύπτουν το αρχικό χαμένο έδαφος χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση.

Σε υποαπόδοση το Χ.Α. έναντι των άλλων χρηματιστηρίων, αλλά με τους αγοραστές να θέτουν εντολές χαμηλότερα και σε επίπεδα όπου οι πωλητές προχωρούν σε ανάλογες κινήσεις.

Το γεγονός της τεχνικότητας για βασικούς δείκτες και μετοχές ενισχύει τη μέχρι τώρα πεποίθηση πως η διόρθωση, λίγο έως πολύ επιβεβλημένη, ελέγχεται από τα «ισχυρά χέρια» και όσους πρωταγωνίστησαν στο διήμερο μίνι-ράλι ανακούφισης, όπως χαρακτηρίστηκε από το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας.

Σταθερή η ροή πωλήσεων-αγορών στην Εθνική, που νωρίτερα διόρθωσε έως το 1,12 ευρώ από το 1,17 ευρώ, που ως «υψηλό αρχής» είναι το όριο που θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στη συνέχεια. Άλλωστε σημείο αναφοράς για την ΕΤΕ, σε βραχυπρόθεσμη μέτρηση, παραμένει το 1,16 ευρώ (σχετική αναφορά στον Εκηβόλο της Τρίτης).

Όμως οι περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται -μέχρι τώρα- στους τίτλους των Πειραιώς και Alpha Bank, ενώ αυξημένες γίνονται και σε Eurobank και ΟΤΕ, ΔΕΗ, Τιτάν κ.ά.

Για τη μετοχή του Τιτάνα να συνεκτιμηθεί το γεγονός της αποκοπής του μερίσματος (0,15 ευρώ/μετοχή), με τον τίτλο-σηματωρό να κυμαίνεται στα 20,21-20,99 ευρώ με συναλλαγές που ξεπερνούν σε αξία το μισό εκατομμύριο ευρώ.

Σε τεχνικά όρια η διακύμανση για τις μετοχές των Μυτιληναίου (5,85-6 ευρώ), Αεροπορία Αιγαίου (6,20-6,34 ευρώ), Motor Oil (8,08-8,35 ευρώ).

Ευρύτερη του... επιτρεπόμενου η διόρθωση για τις μετοχές των ΕΧΑΕ (έως τα 4,45 με στήριξη στα 4,40 ευρώ), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (έως το 1,78 με στήριξη στο 1,75 ευρώ), ΜΕΤΚΑ (έως τα 7,72 με στήριξη στα 7,70 ευρώ), ενώ προσοχή χρειάζονται ακόμη 2-4 μετοχές του δείκτη.

Στις 11.05 είχαν αλλάξει χέρια 35,2 εκατ. μετοχές, αξίας 16,1 εκατ. ευρώ, με το 60% στις τράπεζες.

Μικρή αρνητική απόκλιση/discount για το ΣΜΕ του FT 25 προς τις 234-233 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v