Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ατρόμητοι συνεχίζουν οι αγοραστές

Ισχυρά κέρδη για δεύτερη ημέρα στην ελληνική αγορά, ενώ αποκλιμακώνονται παράλληλα οι αποδόσεις των ομολόγων. Υπέρβαση των 790 μονάδων για το ΓΔ. Την εγχώρια αισιοδοξία ασπάζονται και οι ευρωαγορές κόντρα στο θρίλερ για την ολοκλήρωση και ψήφιση της συμφωνίας.

Διατηρείται το καλό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές και στο Χ.Α. παρά τις εντός-εκτός συνόρων αντιδράσεις και τα εμπόδια που ανακύπτουν από «δευτερεύοντα κέντρα ισχύος».

Ακάθεκτα τα χρηματιστήρια από Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο με οδηγό την Αθήνα, κάθετη υποχώρηση της απόδοσης των κρατικών ομολόγων σε όλη την ευρωπεριφέρεια από Πορτογαλία μέχρι Ελλάδα, νέες «ανάσες» για το ευρώ και ανακούφιση στην πέραν του Ατλαντικού πλευρά.

Κύρια χαρακτηριστικά της ευρύτερης ανοδικής κίνησης των αγορών οι αυξημένες συναλλαγές, δείγμα νέων εισροών/επιστροφής κεφαλαίων σε ευρωπαϊκά προϊόντα, η μεταβλητότητα που προσδίδει άλλη ταχύτητα στην αντίδραση των μετοχών, η ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Πρωταγωνιστής (και) σε αυτήν τη φάση των αγορών η Ελλάδα (και η διαχείριση του ελληνικού προβλήματος) που με μόλις 185 δισ. ευρώ ΑΕΠ λειτουργεί ως (απορ)ρυθμιστής πολλαπλάσιων μεγεθών (λ.χ. το ΑΕΠ χωρών της Ευρωζώνης υπολογίζεται στα 9,8 τρισ. ευρώ).

Το... ράλι κρατά σε ικανοποιητικό ρυθμό, με τον DAX στις 11.590 μονάδες (1,15%), το ευρώ στο 1,122-1,181 δολάριο, τα πορτογαλικά ομόλογα σε κάθετη πτώση, σημαντική αποκλιμάκωση για όλες τις χρονικές σειρές των ελληνικών.

Στο Χ.Α. διατηρείται ο ανοδικός ρυθμός, με τους βραχυπρόθεσμους να έχουν ως ορίζοντα κατ' αρχήν το αυριανό νέο έκτακτο Eurogroup, με αμέσως μετά τη Σύνοδο της Πέμπτης και καταληκτική ημερομηνία την Τρίτη 30ης Ιουνίου.

Η αντίδραση παραμένει εστιασμένη στον τραπεζικό κλάδο, με τις μετοχές (και τα warrats) να έχουν ενισχυθεί πάνω από 30% (από τα χαμηλά της Πέμπτης - Παρασκευής), αλλά με σημαντικό μέρος του ενδιαφέροντος/συναλλαγών να έχει διαχυθεί και σε μετοχές άλλων κλάδων/δραστηριοτήτων από τον 25άρη αλλά και τον FT Mid Cap.

Οι τοποθετήσεις/εισροές συνεχίζονται παρά τις αντιδράσεις που πληθαίνουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης (και του ΣΥΡΙΖΑ), παρά τις διαφοροποιήσεις βουλευτών, στελεχών. Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής θεωρούσε καταλυτική την προειδοποίηση του κυβερνητικού εκπροσώπου πως, εάν η συμφωνία δεν περάσει από την συγκυβέρνηση, πηγαίνουν σε εκλογές...

Απ' ότι φαίνεται στην αγορά οι αντιθετικές φωνές δεν λαμβάνονται και τόσο σοβαρά υπόψη, με την πλειονότητα των παικτών να προεξοφλεί πως δεν θα υπάρξουν ουσιαστικά εμπόδια από το εσωτερικό «μέτωπο».

Σταθερά πάνω από τις 620 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, με την Alpha Bank να καταγράφει την υψηλότερη (σε απόλυτο ποσοστό) άνοδο από τα χαμηλά της Παρασκευής. Σε συνέχεια της διόρθωσης (κυρίως λόγω της διαγραφής από τον Eurostoxx 600), η αντίδραση για τη μετοχή της Alpha Bank θεωρείται λίγο έως πολύ αναμενόμενη με αποτέλεσμα οι αγοραστές να φθάνουν σήμερα έως το 0,29 ευρώ (με το 0,30 ευρώ να θεωρείται σημαντικό άνω όριο). Στο 0,434 ευρώ το ΑΛΦΑτπ με αυξημένες συναλλαγές, ενώ το Συμβόλαιο για τον τρέχοντα μήνα (Ιούλιο) παραμένει σε διαπραγμάτευση με θετική απόκλιση/premium έως το 0,2995 ευρώ).

Έως το 1,15 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με δεύτερη σημαντική αντίσταση (βραχυπρόθεσμη) στο 1,18 ευρώ, στο 0,217 ευρώ το ΕΤΕτπ, έως το 0,429 ευρώ η Πειραιώς που «βλέπει» το 0,44 ευρώ, στο 0,125 ευρώ το ΠΕΙΡτπ επίσης με αυξημένες συναλλαγές. Κινητικότητα και στη μετοχή της Eurobank στα επίπεδα του 0,15 ευρώ.

Από την τριάδα των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, ανοδικά έχει «γυρίσει» και η μετοχή του ΟΤΕ, συμπληρώνοντας έτσι τις άλλες δύο που από νωρίς ενισχύονταν. Έως τα 7,70 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ, με κλειδί για την βραχυπρόθεσμη τάση τα 7,80 ευρώ. Περισσότερες οι συναλλαγές στη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς από τα χαμηλά ημέρας (των 7,47 ευρώ) ενεργοποιήθηκαν σημαντικές εντολές αγοράς με αποτέλεσμα την αντίδρασή του έως τα 7,97 ευρώ. Ψυχολογικής σημασίας, περισσότερο, η προοπτική υπέρβασης των 8 ευρώ. Στα 4,08-4,33 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ με κύρια (βραχυπρόθεσμη) αντίσταση τα 4,40 ευρώ.

Από τις λοιπές μετοχές του FT 25, ταχύτατη η επαναφορά για την Jumbo, που με το σημερινό 13,55% στα 6,99 ευρώ καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των σημαντικών βραχυπρόθεσμων απωλειών που είχε υποστεί. Στο μείον 3,66% έχει μειωθεί η αρνητική απόδοση για τη μετοχή της εισηγμένης, ενώ ανάλογη διαδικασία επαναφοράς επιχειρείται για ακόμη αρκετές μετοχές του δείκτη.

Στα 5,92 ευρώ η μετοχή του Μυτιληναίου έχει περάσει από εχθές σε ανοδική εβδομαδιαία μέτρηση φθάνοντας νωρίτερα έως και 9,43% υψηλότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη Τρίτη. Στα 23,93 ευρώ η FF Group, άλλη μία μετοχή με ταχύτατη επαναφορά στα αρχικά υψηλά εβδομάδας, όπως άλλωστε και η ΜΕΤΚΑ στα 7,79 ευρώ, η Motor Oil στα 8,05 ευρώ, ενώ σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (1,76 και 2,92 ευρώ αντίστοιχα).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v