ΧΑ: Το ΔΝΤ οδήγησε τους γρήγορους στο... ταμείο

Μετά τη μεγάλη άνοδο του διημέρου η συνεδρίαση ξεκινά με ρευστοποιήσεις που οδηγούν τον Γενικό Δείκτη σε πτώση άνω του 2%, κάτω από τις 780 μονάδες. Ποια είναι τα κρίσιμα όρια για δείκτες και blue chip. Το βλέμμα στραμμένο στις Βρυξέλλες και τα κρίσιμα ραντεβού.

Σε απ' ευθείας συγχρονισμό με τις εξελίξεις (και) το Χ.Α. «τρέχει» ένα... αναπόφευκτο μίνι ράλι ανακούφισης, με τη βραχυπρόθεσμη τάση να «δοκιμάζεται» σήμερα. Η αγορά ξεκίνησε με πτώση άνω του 2% και τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει κάτω από τις 780 μονάδες.

Οι ενστάσεις του ΔΝΤ, η εσπευσμένη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με Γιούνκερ - Ντράγκι - Λαγκάρντ νωρίς το μεσημέρι προκειμένου να καταρτίσουν ένα κοινό κείμενο για την Ελλάδα ενδέχεται -υπό προϋποθέσεις- να αποτελέσει την αφορμή για την ολοκλήρωση της βραχυπρόθεσμης κίνησης όπως αυτή ξεκίνησε από τα χαμηλά της προηγούμενης Πέμπτης - Παρασκευής.

Το ΔΝΤ απειλεί να... τινάξει στον αέρα τη συμφωνία, σημειώνει σχετικά η Μαρίνα Μάνη, αναλύοντας όλες τις παραμέτρους της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τη στάση του Ταμείου.

Μένουν ανοιχτά 2-3 θέματα εκτιμά ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, η συμφωνία δεν έχει «κλειδώσει» θεωρεί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης και η... κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα λίγες μέρες πριν από την εκπνοή και της νέας παράτασης που είχε δοθεί στην ελληνική πλευρά από τους δανειστές.

Τα... ρέστα τους οι δανειστές, με τα αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ ΔΝΤ (ΗΠΑ) - Ευρώπης (Ε.Ε, ΕΚΤ) να αναδεικνύονται στο... παρά ένα της διαδικασίας. Ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (και) χρηματιστηριακά σήμερα -αύριο - μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο ταχύτατες, στις αγορές με ανάλογο ρυθμό, στο Χ.Α. με ένα σεβαστό ταμείο 6,42 δισ. ευρώ σε μόλις 2 συνεδριάσεις (όπως μετρούσε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος), με ιλιγγιώδεις αποδόσεις στις ευρωπαϊκές αγορές (μετοχών, παραγώγων, ομολόγων κ.λπ.).

Φανταστείτε εάν από το 2ήμερο ράλι ανακούφισης ενισχύεται σε αυτό τον βαθμό η αποτίμηση των εισηγμένων στο ελληνικό χρηματιστήριο, σε τι μεγέθη παραπέμπουν οι αγορές διεθνώς. Ενδεικτικά, η εβδομαδιαία απόδοση του DAX έχει φθάσει στο 5,14% καθώς από την άνοδο της Δευτέρας - Τρίτης όχι μόνο καλύφθηκαν οι προηγηθείσες απώλειες, αλλά το γερμανικό χρηματιστήριο επανήλθε σε ανοδικό κανάλι (προς τις 12.000 μονάδες, και πάλι).

Το σημειώναμε και εχθές πως η διαφαινόμενη εξεύρεση λύσης/διεξόδου στον «ελληνικό γρίφο» (μίας χώρας με ΑΕΠ περίπου 185 δισ. ευρώ) μοχλεύει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μία ολόκληρη Ευρωζώνη (με συνολικό ΑΕΠ πάνω από 9,6 τρισ. ευρώ). Εύλογα ορισμένοι αναλυτές κάνουν λόγο για... Greek Joker και ένα απίστευτο «παιχνίδι» που με επίκεντρο την Αθήνα πυροδοτεί αυτήν την τεράστια κίνηση σε Φρανκφούρτη, Παρίσι μέχρι Μαδρίτη, Μιλάνο περνώντας τον Ατλαντικό στη Νέα Υόρκη.

Η εμπλοκή με το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποβεί μία πρώτης τάξεως αφορμή για ένα πρώτο μεστό ταμείο, από τη στιγμή που η συμφωνία δεν έχει υπογραφεί. Αγόραζε στη φήμη και στην προσδοκία, πούλα στην είδηση, επιτάσσει ο χρηματιστηριακός κανόνας και το... άσχημο είναι πως με το χθεσινό 6,11% στις 794,98 μονάδες ο Γενικός Δείκτης έρχεται αντιμέτωπος με την πρώτη πολύ ισχυρή γραμμή αντιστάσεων που στην καλύτερη περίπτωση εκτείνονται έως τις 825-830 μονάδες.

Κλειδί ήταν και παραμένει, εύλογα, ο τραπεζικός κλάδος, με απόδοση ισχυρή στο 2ήμερο, τον ΔΤΡ στις 659 μονάδες (πολύ κοντά στο κάτω όριο του καναλιού 680-720 μονάδων, στο οποίο έχουμε αναφερθεί πολλές φορές), με εντυπωσιακή την αντίδραση της Εθνικής. Σηματωρός του κλάδου, και όχι μόνο, η ΕΤΕ όχι μόνο κάλυψε τις τεχνικές προϋποθέσεις που είχαν τεθεί βραχυπρόθεσμα (κρίσιμη αντίσταση το 1,16 ευρώ, σημειώναμε στον Εκηβόλο, εχθές), αλλά ισχυροποίησε την κίνησή της. Και μάλιστα με συναλλαγές 17,5 εκατ. τεμαχίων συνολικής αξίας 20,1 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, περνώντας το... κατώφλι των 800 μονάδων ο Γ.Δ., η αγορά απαιτεί προσοχή, ενεργότερη παρακολούθηση και με χρήσιμη τη μερική κατοχύρωση θέσεων όσο ο δείκτης πλησιάζει τη ζώνη των 810-815 μονάδων.

Ειδικότερα για τον τραπεζικό κλάδο, να σημειωθεί ότι ο ΔΤΡ συμπλήρωσε δύο έντονα ανοδικές συνεδριάσεις με αθροιστικά κέρδη 33,35%, ενώ ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει να επιδείξει «καρέ» ανοδικών συνεδριάσεων, με αθροιστικά κέρδη 16,32%.

Επίσης κατά τις δύο έντονα ανοδικές συνεδριάσεις, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. έχει ενισχυθεί κατά 6,42 δισ. ευρώ και αυτοί είναι λόγοι που θα λάβουν σοβαρά υπ' όψιν τους όσοι αποφασίσουν να προχωρήσουν, πρώτοι, σε κινήσεις κατοχύρωσης σημαντικών βραχυπρόθεσμων κερδών. Στα υπόψη, για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων...

Ανάλογη εικόνα κορύφωσης (αυτής της φάσης...) και στα Παράγωγα. Στα 19.609 συμβόλαια του δείκτη, μειώθηκαν οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Το συμβόλαιο του FT 25 (συνολικά 13.610, 13.508 για τον Ιούλιο, 102 για τον Αύγουστο και 0 για τον Σεπτέμβριο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 238,5) κυμάνθηκε μεταξύ 228,25 και 233,5 μονάδων και υποαποδίδοντας του αντίστοιχου δείκτη στην υποκείμενη γύρισε σε υποτίμηση 0,88%, σύμφωνα με την τιμή εκκαθάρισης.

Μειώθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Grivalia, 24.300 Εθνική, 12.843 ΟΤΕ, 73.881 Alpha Baml, 10.000 Viohalco), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (1.922), Alpha Bank (22.574), Εθνική (16.497), Πειραιώς (17.309), Eurobank (23.596), ΟΤΕ (1.096), MIG (421), ΟΠΑΠ (1.196), Μυτιληναίο (275), Ελ. Πετρέλαια (255), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (127), Jumbo (1.941), ΕΧΑΕ (643), FF Group (300), Viohalco (172), ΓΕΚ (340), Τιτάν (214), Motor Oil (236).

Σύμφωνα με τη Solidus ΑΕΠΕΥ, τα discount των ΣΜΕ του FTSE 25 Ιουλίου κυμάνθηκαν στα επίπεδα του 1,92% και κυμάνθηκαν μεταξύ των 228,25 και των 239,50 μονάδων.

Οι συναλλαγές μειώθηκαν στα 13.610 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25, ενώ οι ανοιχτές θέσεις μειώθηκαν στα επίπεδα των 21.781 συμβολαίων.

Τεχνικά και πάντα βραχυπρόθεσμα και πάντα όσον αφορά στην παρούσα φάση της αγοράς, σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary, όλα δείχνουν, και εκτός απροόπτου, ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Τετάρτης ο Γ.Δ. θα βρεθεί αντιμέτωπος με την πρώτη ισχυρή και εξαιρετικά κρίσιμη αντίσταση των 818-823 μονάδων.

Επίπεδο απ' όπου διέρχονται εκτός από τις κατερχόμενες γραμμής τάσης και τα επίπεδα: 61,8% του ανοδικού ΑΒ κυματισμού και 23,6% του πτωτικού ΒΓ κυματισμού. Η περιοχή χρειάζεται προσοχή καθώς θα μπορούσε να γίνει η αφετηρία για μία βραχυπρόθεσμη διόρθωση μέχρι την πρώτη στήριξη που δεν είναι άλλη από τον εκθ. ΜΚΟ 30 ημερών που σήμερα διέρχεται από τις 774 μονάδες.

Τέλος, να σημειωθεί πως το ADR της ΕΤΕ στο NYSE με νέα άνοδο 7,69% διαμορφώθηκε στο 1,40 δολάριο, με μετασυνεδριακές εντολές έως και 1,43% υψηλότερα στο 1,42 δολάριο.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v