Πτωτικό ξεκίνημα στο Χ.Α., με... βύθιση του Τραπεζικού Δείκτη έως τις 430 μονάδες. Ομολογουμένως σε... αχαρτογράφητους πυθμένες ο κλαδικός δείκτης, όπως σημειωνόταν σχετικά (Εκηβόλος 15/4), με τους πωλητές να έχουν το πάνω χέρι από τις πρώτες κιόλας εντολές που πέρασαν στο σύστημα συναλλαγών μέχρι τις 11.15 όταν γύρισε σε θετικό πρόσημο η μετοχή της Alpha Bank. Από το 0,20 στο 0,212 ευρώ, δηλαδή μετά την καταγραφή νέου ελάχιστου για τον τραπεζικό τίτλο.Η καταγραφή νέων ελάχιστων δεν αποφεύχθηκε για την Πειραιώς στο 0,196 ευρώ, οριακά για τη Eurobank, τη στιγμή που η ΕΤΕ... παγιώνεται χαμηλότερα του 1 ευρώ.
Στις τράπεζες το 55% των συνολικών συναλλαγών(*), ωστόσο ρευστοποιήσεις στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης καταγράφονταν μέχρι πριν από λίγο συνεπεία της σταθερής μείωσης θέσεων (ή και αποχώρησης) ισχυρών ξένων αλλά και αρκετών μικρομεσαίων Ελλήνων παικτών από την αγορά.
Όμως αυτές που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα είναι οι τελευταίες εξελίξεις, κυρίως δε στις τράπεζες, εκτιμούσε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής αναφερόμενο στα τελευταία γεγονότα. Από την εμπλοκή της υπόθεσης Ξηρού (περισσότερα από τη Μαρίνα Μάνη), στην ΠΝΠ και στην προειδοποίηση της Moody's, όλα συντείνουν στον νέο κύκλο ανησυχιών και πωλήσεων σε ελληνικούς τίτλους.
Το αποθαρρυντικό είναι πως οι ρευστοποιήσεις δεν περιορίζονται στον τραπεζικό κλάδο, αλλά έχουν διαχυθεί -εδώ και μέρες- και στην πλειονότητα των μετοχών, κλάδων και δραστηριοτήτων. Πρόκειται για διογκούμενη αμφισβήτηση (και) της αγοράς, αποστροφής προς τις «ελληνικές αξίες», σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ανησυχιών για τα επόμενα βήματα και ενέργειες που θα ξαφνιάζουν ακόμη πιο δυσάρεστα (και) τους διαχειριστές.
Όταν μία στριμωγμένη οικονομικά κυβέρνηση καταφεύγει σε ΠΝΠ για να ενισχύσει τα στεγνά ταμεία της, ο καθείς μπορεί να υποθέσει, να διερωτηθεί και για άλλες ενδεχόμενες... ΠΝΠ σε άλλα φλέγοντα θέματα. Από αυτήν την άποψη εύλογο το ερώτημα που θέτει ο Dr Money για τη στάση της ΕΚΤ.
Με αυτά όμως οι πωλήσεις συνεχίζονταν αδιάλειπτα και μετά τις 11.40 όταν ο Γενικός Δείκτης είχε διορθώσει έως τις 707,39 μονάδες, δηλαδή χαμηλότερα του μέχρι σήμερα «χαμηλού» των 708,61 μονάδων.
Για τον FT 25 η υποχώρηση χαμηλότερα των 209 μονάδων -προς τις 207- δημιουργεί ακόμη ένα χαμηλό για τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που από συνεδρίαση σε συνεδρίαση απαξιώνεται όλο και περισσότερο.
Για τον Γ.Δ. ενδεχόμενη διάσπαση και των 700 μονάδων θα άνοιγε την... πόρτα προς την περιοχή των 666, θυμίζοντας πως το ιστορικά ελάχιστο (ενδοσυνεδριακά) για τον Γενικό Δείκτη είχε σημειωθεί στις 5 Ιουνίου 2012 στις 471,35 μονάδες και για τον FT 25 στις 167,93 μονάδες, επίσης στη διάρκεια της συνεδρίασης.
Σε όλο και... βαθύτερο κόκκινο η αγορά, με την ατμόσφαιρα σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία ασφυκτική. Οι τελευταίοι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα της ρευστότητας υποχρεώνουν ακόμη και μέχρι εχθές ψυχραιμότερους να ρευστοποιήσουν θέσεις τους με υψηλές υποαξίες.
Ήδη εδώ και ώρα στην αγορά επικρατεί έντονη ανησυχία για τη συνέχεια, καθώς οι νέες εντολές που μπαίνουν στο σύστημα παραπέμπουν σε αναγκαστικές πωλήσεις προοίμιο ακόμη ενός... ξεπουλήματος/sell off.
Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες είναι η πρώτη φορά μετά από καιρό που στο διάστημα 10.30-12.00 έχουν πραγματοποιηθεί συγκριτικά τόσο υψηλές συναλλαγές σε όλο και χαμηλότερες τιμές. Δείγμα, κατά τη εκτίμησή τους, πως εκτός από hedge funds (που κυρίως ρευστοποιούσαν τράπεζες) ακολουθούν και συντηρητικότεροι διαχειριστές.
Συνέπεια των συνεχιζόμενων πωλήσεων η περαιτέρω πίεση του FT 25 που λόγω τραπεζών «επιστρέφει» στα επίπεδα Ιουνίου του 2012 «φλερτάροντας» με τον κίνδυνο καταγραφής νέων ιστορικών ελάχιστων.
Μέχρι τώρα ο FT 25 υποχωρεί περισσότερο από τον Γ.Δ., σε σχέση με τα ελάχιστα των αρχών Ιουνίου 2012 (5-6/6) γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην «επιστροφή» των τραπεζών στις αρχές της 10ετίας του 1980.
Στο 0,93 ευρώ η μετοχή της ΕΤΕ με απώλειες 7% και αποτίμηση μόλις 3,28 δισ. ευρώ. Για την ΕΤΕ το 0,79 ευρώ είναι η χαμηλότερη τιμή 52 εβδομάδων (σημειώθηκε στις 28/1). Στο 0,20 ευρώ (νέα ελάχιστα) η Alpha Bank με αποτίμηση 2,59 δισ. ευρώ, στο 0,196 ευρώ (νέα ελάχιστα) η Πειραιώς με αποτίμηση 1,22 δισ. ευρώ, ενώ οριακά η Eurobank στο 0,081 ευρώ αποτιμάται 1,25 δισ. ευρώ.
Συνολική χρηματιστηριακή αξία και για τις 4 συστημικές τράπεζες στα 8,34 δισ. ευρώ, συρρίκνωση που «κατεβάζει» δραματικά την αποτίμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Το κλίμα ανησυχίας διογκώνουν και τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ, με το ιδιαίτερα σκληρό για την χώρα θέμα-προτροπή του Bloomberg View να κάνει αίσθηση στην αγορά. Χρηματιστές σημείωναν πως εάν το... 10% από αυτά που αναφέρονται σχετικά (για ΕΚΤ, ELA κ.λπ.) είναι βάσιμα, τότε εξηγείται η σημερινή «μανία» 3-4 ξένων χαρτοφυλακίων που «πυροβολούν» ότι έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους.
Ανάλογη η εικόνα, που αποτυπώνεται στα Παράγωγα, στην αγορά ομολόγων με την απόδοση να εκτινάσσεται προς ιστορικά υψηλά επίπεδα. Σταθερές οι πωλήσεις στις 24 από τις 25 μετοχές του FT 25 και στις 18 από τις 20 του FT Mid.
Σημειώνεται πως από τις 25 του δείκτη η Αεροπορία Αιγαίου στα 6,56 ευρώ (- 5,88%) χάνει τη σημαντική στήριξη των 6,80 ευρώ, στη Viohalco ρευστοποιήσεις γίνονται μέχρι τα 2,47 με κρίσιμα τα 2,40 ευρώ. Για τη μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ το... ξεπούλημα γίνεται μέχρι το 1,42 ευρώ, δηλαδή σε χαμηλή τιμή της 11ης/9/2012. Ανθεκτικότερα τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 3,55 ευρώ, στα 4,32 ευρώ που είναι νέο χαμηλό από τις 11/10/12 η μετοχή της ΕΥΔΑΠ.
Σε ανάλογη υποχώρηση/πορεία επιστροφής προς τα «ελάχιστα» του Ιουνίου 2012 περιέρχονται σταδιακά όλο και περισσότερες μετοχές του δείκτη, γεγονός που επιβεβαιώνει την συνολικότερη καθίζηση που κυριαρχεί από τις τράπεζες μέχρι εταιρίες από την πλειονότητα των κλάδων, δραστηριοτήτων.
Σε αντιδιαστολή με το Χ.Α. στην Ευρώπη στα περισσότερα χρηματιστήρια επικρατούν ανοδικές τάσεις μετά και το χθεσινό «γύρισμα» της Wall Street. Νωρίτερα στην Φρανκφούρτη ο DAX με άνοδο 1,25% επανερχόταν υψηλότερα των 12.000 προς τις 12.050 μονάδες.
(*) Στις 11.40 η αξία των συναλλαγών προσεγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ.