Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ψάχνουν το... φρένο στην πτώση

Ανοδική κίνηση στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, με τον ΓΔ να καταγράφει κέρδη έως 1,8%. Στο επίκεντρο οι τράπεζες που αναμετριούνται με τα χαμηλά, αλλά και «χαρτιά» που εμπλέκονται σε ιδιωτικοποιήσεις.

Άλλη μία κρίσιμη εβδομάδα (και) για το ελληνικό χρηματιστήριο, με τα ξένα σε διόρθωση από τα τελευταία υψηλά τους, με σημαντικές απώλειες από τη Φρανκφούρτη μέχρι τη Νέα Υόρκη, εν μέσω νέου γύρου διαβουλεύσεων στο Brussels Group και στην Αθήνα, ενώ η γερμανική FAZ ισχυρίζεται πως διεξάγονται μυστικές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και βλέπει συμφωνία στις 11 Μαΐου.

Θα δείξει..., καθώς από τα τελευταία υψηλά της περασμένης εβδομάδας έχει ξεκινήσει η λίγο έως πολύ αναμενόμενη υποχώρηση στα περισσότερα ανεπτυγμένα χρηματιστήρια: ο DAX βουτά 2,58% στις 11.688,70 μονάδες, ενώ σημαντικές απώλειες μέτρησαν το Παρίσι και η Wall Street. Το κλείσιμο των παραγώγων, σειρά Απριλίου, δεν μας έκανε σοφότερους -όπως σημειώναμε στο σχόλιο του Σ/Κ- αφού ο μεν DAX θέλει προσοχή, οι δε εξελίξεις από το μέτωπο δανειστών - Αθήνας ενδέχεται να κρύβουν εκπλήξεις.

Πού θα κριθεί το... παζάρι στο Brussels Group, σημειώνει η Έλενα Λάσκαρη, από τις 500-505 μονάδες που είναι η νέα αντίσταση για τον Τραπεζικό Δείκτη θα παιχτεί ο επόμενος γύρος στις 9 συνεδριάσεις που απομένουν για να ολοκληρωθεί ο Απρίλιος, αναφέραμε στο σχόλιό μας, με τον εύγλωττο τίτλο «στο έλεος της διαπραγμάτευσης».

Άμεσα για αυτήν την εβδομάδα (και) η αγορά δεν έχει κάτι σημαντικό ή ουσιαστικό να περιμένει, μία εξέλιξη που ως αφορμή θα λειτουργούσε υπέρ του ενδεχόμενου ανοδικής αντίδρασης.

Εκτός εάν... την τελευταία στιγμή υπάρξει κάποια απροσδόκητη κίνηση από την Κομισιόν, την πλευρά του Ζ.Κ. Γιούνκερ, που θα δώσει λίγο χρόνο και ανάσες ρευστότητας στην ελληνική πλευρά. Οι έκτακτες συναντήσεις πριν από το Eurogroup της 24ης/4 καταδεικνύουν την προσπάθεια των δύο μερών να εξευρεθεί κοινός τόπος, με την πλειονότητα των επενδυτών να θεωρεί έως αδύνατη μία συμφωνία την Παρασκευή, αλλά δίνοντας πόντους σε κάτι πιο σαφές στο Eurogroup του Μαΐου.

Στο Χ.Α. η απαξίωση των τραπεζών... καλά κρατεί, με τον κλαδικό δείκτη σε νέα ελάχιστα, την ΕΤΕ στο 0,959 ευρώ και αποτίμηση 3,39 δισ. ευρώ(!), την Alpha Bank στο 0,204 ευρώ και 2,60 δισ. ευρώ, την Πειραιώς στο 0,259 και 1,58 δισ. ευρώ και τη Eurobank στο 0,089 ευρώ με 1,31 δισ. ευρώ. Η Eurobank μπορεί να έκανε την έκπληξη-αντίδραση την Παρασκευή, κατά πάσα βεβαιότητα λόγω Fairfax, ωστόσο ο κλάδος απειλείται και από νεότερα ελάχιστα εάν δεν υπάρξει σύντομα κάποια ανατροπή από τη διαπραγμάτευση.

Η κινητικότητα που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα, οι προσπάθειες της Κομισιόν, οι επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού κι οι συναντήσεις και οι επαφές που θα προηγηθούν της 24ης Απριλίου ίσως κρύβουν εκπλήξεις.

Πάντως, μέχρι τώρα συνεχίζονται οι μεγάλες στρεβλώσεις στα blue chips, στις οποίες επικεντρώνεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης, σε μία συγκυρία όπου, όπως σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, αρκετές επιχειρήσεις αναζητώντας «μαξιλάρι» στην απαξίωση σχεδιάζουν την επιστροφή υψηλότερων μερισμάτων, κεφαλαίου σε μετόχους και επενδυτές. Αναμφίβολα ενθαρρυντικό καθώς επιχειρείται σε μία περίοδο ασφυκτικής πίεσης όσον αφορά τη ρευστότητα.

Τεχνικά θα πρέπει να συνεκτιμηθούν αυτήν την εβδομάδα στα εκτός η εικόνα-διόρθωση των χρηματιστηρίων, στα εντός η απόδοση των ομολόγων, με φίλους αναλυτές να εστιάζουν στην ενδεχόμενη κορύφωση του 10ετούς και στην πιθανή επιβεβαίωση του χαμηλού των 209 μονάδων για τον FT 25.

Δύο στοιχεία που ενδεχομένως να κάνουν τη διαφορά αυτήν την εβδομάδα και εν όψει των έκτακτων συναντήσεων, διαβουλεύσεων, η αποδοχή από την Αθήνα του αιτήματος των δανειστών για τις αποκρατικοποιήσεις, με το 5,18% του ΟΛΠ στα 11,99 ευρώ και αξία συναλλαγών 363.586 ευρώ να μας βάζει σε δεύτερες σκέψεις, ενώ το δεύτερο αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα.

Στα υπόψη και οι εργώδεις προσπάθειες Ζ.Κ. Γιούνκερ αλλά και του Μ. Ντράγκι που πιθανόν να καθιστούν ουσιαστική την έκτακτη σύγκληση του EWG την Τετάρτη.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v