Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε στάση αναμονής οι επενδυτές

Στα παράγωγα εστιάζει το ενδιαφέρον της συνεδρίασης. Ήπια πτώση για τον Γενικό Δείκτη με χαμηλό όγκο συναλλαγών και επιλεκτικές κινήσεις σε περιορισμένο αριθμό blue chips. Προσπάθεια αντιστροφής πορείας για τις τραπεζικές μετοχές.

Ήπια αντίδραση μέτριου κόστους, με τον Τραπεζικό Δείκτη να επανέρχεται προς τις 500 μονάδες επιχείρησε το Χρηματιστήριο που στη συνέχεια πέρασε σε οριακή πτώση. 

Ενδιαφέρουσα η μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς λόγω της μεθοδικότητας που επιδεικνύουν συγκεκριμένα ισχυρά χέρια, με παράλληλες θέσεις στην υποκείμενη και στην αγορά παραγώγων. Σταδιακές οι κινήσεις τους, χωρίς βιασύνη και με φειδώ ρευστότητας, αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μέχρι τις 12:00 ο Γενικός Δείκτης πλησίαζε τις 760 μονάδες, ο FT 25 τις 225, ενώ για τον Τραπεζικό, όπως επανειλημμένα έχει εκτιμήσει ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης, απαιτείται -τουλάχιστον- η υπέρβαση των 532 μονάδων. Στη συνέχεια ο ΓΔ κινήθηκε προς τις 746 μονάδες.

Με στοχευμένες κινήσεις και η μικρή διεύρυνση της απόκλισης/premium του συμβολαίου του FT 25 μηνός Απριλίου, με την προσοχή των βραχυπρόθεσμων να στρέφεται προς το διάστημα 13.45-14.15 οπότε θα γίνουν οι δημοπρασίες.

Κλειδί παραμένουν οι τράπεζες, όμως κινητικότητα παρατηρείται στην τριάδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και σε συγκεκριμένες μετοχές-σηματωρούς με διασπορά ενδιαφέροντος και συναλλαγών.

Σε δυσθεώρητα ύψη η απόδοση των ελληνικών τίτλων, αλλά δεδομένης της ρηχότητάς της και της ευχέρειας με την οποία 2-3 hedge funds μπορούν να κάνουν παιχνίδι (δημιουργώντας τις ανάλογες... εντυπώσεις), θα περιοριστούμε στην παρακολούθηση του 2ετούς καθώς έχει εκτιναχθεί σε τιμή οροφής. Προσώρας η αποκλιμάκωσή του ενισχύει την εκτίμηση για αντίστροφη-ανοδική κίνηση στην αγορά μετοχών, γεγονός στο οποίο είχαμε εστιάσει και στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης.

Λίγο έως πολύ αναμενόμενη η προσπάθεια αντίδρασης στον τραπεζικό κλάδο, με τα warrants ως είθισται να προηγούνται και να υπεραποδίδουν έναντι των μετοχών. Στο 1,08 ευρώ (1,90%) η μετοχή της ΕΤΕ, με 11,50% στο 0,142 ευρώ το ΕΤΕτπ. Να θυμίσουμε πως το ADR στο NYSE υποχώρησε εχθές στο 1,17 δολάριο (1,68%). Νωρίτερα στο ΣΜΕ Απριλίου ακριβώς στην τιμή της υποκείμενης.

Ανάλογη εικόνα για Alpha Bank, στο 0,228 ευρώ (3,84%) και το ΑΛΦΑτπ με 13,55% στο 0,377 ευρώ, η Πειραιώς στο 0,27 ευρώ (2,27%) και το ΠΕΙΡτπ με 3,65% στο 0,056 ευρώ. Πρακτικά μόνο τα δύο πρώτα warrants έχουν... συναλλακτικό ενδιαφέρον.

Ελαφρώς αυξημένος σήμερα (σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση) ο τζίρος που έχει αλλάξει χέρια στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών καθώς φθάνει το 58%, δηλαδή περί τα 2 εκατ. ευρώ περισσότερα (απ' ό,τι εχθές στο ίδιο διάστημα).

Εάν αυτή η τάση ενισχυθεί στη συνέχεια και ο κλαδικός δείκτης κινηθεί πάνω από τις 500 μονάδες, τότε η δημοπρασία της λήξης μηνός αναμένεται ενδιαφέρουσα. Τουλάχιστον θα μπορούσε να γίνει σε λίγο ανώτερες τιμές, εγγύτερα των 228 μονάδων που είναι και ο ελάχιστος στόχος μας.

Δυνατή η τριάδα, με αγοραστές σε ΟΤΕ έως τα 7,81 ευρώ, ΟΠΑΠ έως τα 8,62 ευρώ και έως τα 5,18 ευρώ για τη ΔΕΗ. Τεχνικά το στοίχημα παίζεται κυρίως στον τίτλο του ΟΤΕ, καθώς διαμορφώνεται στήριξη στα 7,60 ευρώ με ζητούμενη τη διερεύνηση της αντίστασης των 8,10 ευρώ. Ακόμη υπάρχει απόσταση από τα 8,10, αλλά ενδεχομένως κάποιες μετοχές, μεταξύ αυτών κι ο ΟΤΕ, θα πρέπει να παρακολουθηθούν και στις επόμενες 1-2 συνεδριάσεις.

Στη δεικτοβαρή CC HBC, αφού απορροφήθηκε η προσφορά (προς τα 19,06 ευρώ), σταδιακά ο πήχης ανέβηκε μέχρι τα 19,23 ευρώ. Ξεκάθαρη η στόχευση του ειδικού διαπραγματευτή για επαναφορά προς τα 20+ ευρώ.

Κινητικότητα σε ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (στήριξη το 1,43 ευρώ - αντίσταση το 1,53 ευρώ), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (απαιτείται υπέρβαση τουλάχιστον του 1,68 ευρώ), ΜΕΤΚΑ (καθώς περνά τα 8,50 ευρώ), ΤΕΝΕΡΓ (πλησιάζοντας τα 2,40 ευρώ), ΕΧΑΕ (πέρασε ενδοσυνεδριακά την... αντιστασούλα των 5,05 ευρώ), MIG (βλέπει το 0,12 ευρώ), ΕΥΔΑΠ (με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές για ακόμη μία συνεδρίαση).

Στα 11,8 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών (στις 11.38), με ΕΤΕ, Πειραιώς και ΟΤΕ να έχουν τη μεγαλύτερη, ενώ από τα 3 warrants αυξημένη είναι για το ΑΛΦΑτπ. Αυξημένες συναλλαγές στη μετοχή των Ευρωσυμβούλων, ένα πακέτο 361.038 τεμαχίων στο 0,332 ευρώ για τη μετοχή της Πειραιώς. Στο 49/16 η σχέση ανοδικών προς καθοδικές μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v