«Ερωτοτροπώντας» με νέα χαμηλότερα, το Χ.Α. υποχώρησε για ακόμη μία συνεδρίαση προς τις 725 μονάδες.Με αρνητική τροπή, καθώς από τα αρχικά ανώτερα επίπεδα βρέθηκε με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (αναλυτικός στο σχόλιό του ο Θανάσης Σαυρόπουλος) σε αρνητικό έδαφος, με τον FT 25 ακόμη πιο κοντά προς τις 209 μονάδες και με τη μεγάλη μάχη να δίνεται στον τραπεζικό κλάδο. Εκεί όπου η μετοχή της Πειραιώς αδειάστηκε μέχρι το 0,22 ευρώ σε αντίθεση με της Εθνικής όπου στο τέλος επιτεύχθηκε κλείσιμο ακριβώς στο 1 ευρώ.
Για ακόμη μία συνεδρίαση η αγορά ξεκινά με προσπάθεια αντίδρασης, δίνει κέρδη στο πρώτο... μισό της, για να διολισθήσει στη συνέχεια εγκλωβίζοντας τους πρωινούς αγοραστές. Πλέον στο Χ.Α. δοκιμάζονται καθημερινά νέες χαμηλότερες τιμές (κυρίως για τον τραπεζικό κλάδο), διακυβεύονται σημαντικότατες στηρίξεις για δείκτες και μετοχές της μεγάλης κατηγορίας, ενόσω συνεχίζονται η ασφυξία σε αγορά, πραγματική οικονομία και η ρευστότητα κι η αβεβαιότητα από τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν η Έλενα Λάσκαρη και ο Φίλιππος Πανταζής τα πρώτα πεδία συμφωνίας αρχίζουν να σκιαγραφούνται στο Brussels Group, τα μεγάλα αγκάθια όμως παραμένουν ακόμα εκτός συζήτησης και είναι αυτά που θα κρίνουν τελικά αν στο Eurogroup της 24ης Απριλίου η ελληνική πλευρά μπορεί να προσδοκά σε κάτι παραπάνω από μια δήλωση προόδου.
Η κυβέρνηση και οι δανειστές βρέθηκαν ήδη από την Κυριακή κοντά στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, η παρουσία της ΓΓΔΕ Κ. Σαββαΐδου στις διαπραγματεύσεις έβαλε ένα ακόμα λιθαράκι συμφωνίας στο φορολογικό πεδίο, στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων η κυβέρνηση άρχισε κάτι να δίνει, ενώ στο ασφαλιστικό οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις θεωρούνται τελειωμένη υπόθεση.
Πρόκειται για ενθαρρυντικό βήμα, εκτιμά στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, υποστηρίζοντας ότι μία κυβέρνηση που έχει επιλέξει τη... ρήξη, το...αδιέξοδο κ.λπ. δεν συμφωνεί κατ΄ αρχάς σε τόσο σημαντικά ζητήματα, πολύ δε περισσότερο δεν διατίθεται να λειάνει κι άλλο τις πάγιες θέσεις/κόκκινες γραμμές της σε θέματα ταμπού, και αναφέρομαι σε ασφαλιστικό, εργασιακά, ακόμη και στον ΕΝΦΙΑ (που έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση).
Όσο περισσότερο ασφυκτική γίνεται η κατάσταση τόσο ο ευφυής συμβιβασμός που θα πρέπει να καταλήξει η κυβέρνηση έρχεται εγγύτερα, υποστήριζε ο ίδιος παράγων, μεταθέτοντας για μετά το Eurogroup του Μαΐου τη λήψη οριστικότερων αποφάσεων.
Το ερώτημα είναι εάν τα τελευταία 4 μέτωπα που κλείνει η κυβέρνηση με τους δανειστές αρκούν για να δρομολογηθούν οι διαδικασίες ώστε σταδιακά να αρχίσουν κάποιες εισροές στα στεγνά ταμεία του κράτους.
Οι αγορές παραγώγων και ομολόγων δεν δείχνουν πως η λύση κι η αναστροφή είναι κοντά. Αντίθετα προοιωνίζονται συνέχιση της ταλαιπωρίας και τον κίνδυνο δοκιμασίας και των 209 μονάδων για τον FT 25. Χαμηλό σημείο, όπου εκτιμάται πως θα δοθεί μάχη.
Οι ξένες αγορές συνηγορούν υπέρ προσπάθειας αναστροφής, στην αγορά παραγώγων όμως μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, αλλά και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (41.713 συμβόλαια).
Αυξήθηκαν οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 38.518 συμβόλαια. Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.289, 7.180 για τον Μάιο και 109 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 215) κινήθηκε μεταξύ 209 και 220,5 μονάδων, γυρίζοντας σε premium 0,40%.
Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (6.000 MIG, 42.100 Εθνική, 6.300 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΔΕΗ (288), Alpha Bank (8.994), Εθνική (9.124), Πειραιώς (11.186), Eurobank (10.149), ΟΠΑΠ (358), ΟΤΕ (424), MIG (245), ΓΕΚ (100), Jumbo (104), ΣΙΔΕΝΟΡ (157).
Σύμφωνα με τη SOLIDUS ΑΕΠΕΥ τα discount των ΣΜΕ του FTSE 25 Μαΐου κυμάνθηκαν στα επίπεδα του 2,07% και μεταξύ των 209 και των 220,50 μονάδων.