Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ανάκαμψη μετά τα χτυπήματα

Ανοδικά κινείται το σύνολο των blue chip μετά την «εφιαλτική» προηγούμενη εβδομάδα. Υπερβαίνει τις 740 μονάδες ο Γενικός Δείκτης. Με κέρδη έως 4% τραπεζικές μετοχές και ισχυρά blue chip. Στασιμότητα για Πειραιώς και Coca Cola.

Με προσπάθεια αντίδρασης ξεκίνησε η συνεδρίαση, και χρηματιστηριακά η εβδομάδα. Πυκνές εξελίξεων, με ενδεχόμενες εκπλήξεις και ανατροπές, οι μέρες κι οι συνεδριάσεις μέχρι και την Παρασκευή.

Προς τις 745 μονάδες η αγορά, προς τις 221 ο FT 25, με τον Τραπεζικό κατά 3,45% στις 475 μονάδες και οι πρώτες ενδείξεις εντός (και εκτός) συνόρων τουλάχιστον ενδιαφέρουσες.

Σε ανοδική επαναφορά στο σύνολό τους τα κύρια ευρωχρηματιστήρια, μικρή ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, την ώρα που εντείνονται οι διεργασίες στο προσκήνιο (κυρίως όμως στο παρασκήνιο) μεταξύ δανειστών - Αθηνών.

Ο ΣΕΒ «ανοίγει» τον διάλογο για τις επενδύσεις με κεντρικό ομιλητή την Πέμπτη τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν, δεξί χέρι του Ζ. Κ. Γιούνκερ, κι άνθρωποι της αγοράς υποστηρίζουν ότι ο Φινλανδός πολιτικός ενδέχεται να κομίζει και πρόταση της Κομισιόν, μία μέρα πριν από το Eurogroup της 24ης Απριλίου και μετά το έκτακτο EWG. Αυξημένη κινητικότητα που, εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ανθρώπων της αγοράς, θα μπορούσε να αποφέρει συν τω χρόνω κάποιο ουσιαστικότερο αποτέλεσμα.

Κοντός... ψαλμός, που λένε. Πάντως, στο ταμπλό είναι εμφανής η προσπάθεια να ανασχεθεί ο... κατήφορος των προηγούμενων ημερών, με τον FT 25 να πλησιάζει τις 221 μονάδες, που είναι η πρώτη βραχυπρόθεσμη αντίστασή του. Στις 225 είναι η αμέσως επόμενη, επίσης βραχυπρόθεσμη.

Μικρή προσπάθεια αντίδρασης στις τράπεζες, μετά το μεστό -20% της προηγούμενης εβδομάδας (των 4 συνεδριάσεων), με τον κλαδικό δείκτη να καταβάλλεται προσπάθεια για να αποφύγει νεότερα ελάχιστα.

Αρωγός το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με επαναφορά του DAX πάνω από τις 11.770 μονάδες (0,75%), τον CAC 40 στις 5.174 (0,60%), τον FTSE 100 στις 7.051 (0,82%) και τον Euronext κατά 0,61% στις 1.007 μονάδες. Οριακή ανάκαμψη για το ευρώ, ενώ σε σχετικό θέμα αναλύονται οι προτάσεις της πλατφόρμας Trading Vectors για την αγορά συναλλάγματος. Αναμφίβολα η μη συνέχιση της διόρθωσης στις ξένες αγορές είναι δευτερεύουσα υποστηρικτική παράμετρος, πλην όμως χρήσιμη σε αυτήν τη συγκυρία.

Στην αγορά μας χρήσιμη θεωρείται η παράλληλη παρακολούθηση της αγοράς μετοχών με τα παράγωγα αλλά (κυρίως) με την απόδοση των ομολόγων. Για το 10ετές θα ανεβάσουμε σχετική μέτρηση στον Εκηβόλο, που δημιουργεί κάποιες ισχνές ενθαρρυντικές ενδείξεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία του και των μετοχών.

Χαμηλές οι συναλλαγές, μέτριος ο τζίρος επικεντρωμένος σήμερα στις τράπεζες, καθώς στον κλάδο έχει πέσει η προσοχή της αγοράς. Με τον Τραπεζικό Δείκτη προς τις 475 μονάδες, την Εθνική στο εύρος του 0,992-1,01 ευρώ, την Alpha Bank στο 0,208-0,213 ευρώ, την Πειραιώς στο 0,257-0,268, αλλά με πωλητές προς τα χαμηλά ημέρας προ ολίγου, στο 0,094 ευρώ συνεχίζεται η προσπάθεια στη Eurobank.

Στη μετοχή της Eurobank είχε γίνει (έως τις 11.10-11.15) η υψηλότερη αξία συναλλαγών, με τις άλλες τρεις τραπεζικές να ακολουθούν. Έπονταν FF Group και με ένα πακέτο των 28.775 μετοχών στα 25,95 ευρώ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Τιτάν, ΔΕΗ, CC HBC, Κύπρου, Αεροπορία Αιγαίου και ΑΛΦΑτπ (ίσως το μόνο από τα 3 warrants που παρουσιάζει σχετική κινητικότητα).

Με απώλειες 1,05% στα 18,77 ευρώ η δεικτοβαρής CC HBC, γεγονός που αποτυπώνεται στον δείκτη. Στα 7,63-7,74 ευρώ αντιδρά η μετοχή του ΟΤΕ, μετά από υποχώρηση με αυξημένες συναλλαγές (κάτι που προβλημάτισε αρκετούς), στα 8,05-8,21 ευρώ ο ΟΠΑΠ και στα 4,92-5 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ.

Σε σχετικό θέμα του Μιχάλη Καϊταντζίδη διαβάζουμε για τη λειτουργία της νέας μονάδας της ΔΕΗ, στη Μεγαλόπολη. Ισχύος 811 MW με την κ/ξ ΤΕΡΝΑ - ΜΕΤΚΑ στην κατασκευή. Με αγοραστές και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έως το 1,46 ευρώ και η ΜΕΤΚΑ έως τα 8,68 ευρώ. Με αγοραστές και σε υψηλότερες τιμές επίσης ΤΕΝΕΡΓ και Μυτιληναίος.

Ανοδική αντίδραση και σήμερα, με αυξημένες πάλι συναλλαγές, για τη μετοχή του ΟΛΠ, με ορισμένα «ισχυρά χέρια» να προσβλέπουν σε απεμπλοκή των ιδιωτικοποιήσεων, με το λιμάνι του Πειραιά πολύ ψηλά στον σχετικό κατάλογο. Σε δεύτερο χρόνο η διαδικασία αφορά τον επίσης εισηγμένο ΟΛΘ (και τον μη εισηγμένο ΟΛ Αλεξανδρούπολης).

Αφορμής δοθείσης αντιδρούν η Viohalco από τον FT 25 και οι θυγατρικές στον FT Mid, ΣΙΔΕΝΟΡ κ.ά. με ελάχιστες όμως συναλλαγές. Κινητικότητα στη μετοχή της Attica Bank, με τον Χρήστο Κίτσιο να αναφέρεται στις εξελίξεις σχετικές με την ΑΜΚ και τη σίγουρη συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ.

Περίπου μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης η εικόνα της αγοράς αφήνει κάποιες ελπίδες, με την τεχνική μέτρηση του Τραπεζικού Δείκτη και του FT 25 να χρειάζεται ισχυροποίηση στη συνέχεια. Για τον δε FT 25 η επιβεβαίωση της αντίστασης των 221 μονάδων τουλάχιστον.

Στα 11,2 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών, στο 50/18 η σχέση ανοδικών προς πτωτικές μετοχές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v