Σφυροκόπημα στο Χ.Α., με τις τράπεζες στο ελάχιστο σημείο των 522,50 μονάδων, και αναγκαστικές ρευστοποιήσεις στις μετοχές της τριάδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και σε τίτλους-σηματωρούς του FT 25.Αυτή την ώρα, καταγράφεται διαφοροποίηση για τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας που κινείται στο 1,09 ευρώ με άνοδο 2,8%.
Οι επιθετικές πωλήσεις σε Πειραιώς και Eurobank, η πτώση Alpha Bank έως το 0,281 ευρώ είχαν ως συνέπεια την καθοδική διάσπαση των σημαντικών βραχυπρόθεσμων στηρίξεων που είχαν τεθεί για τον Γενικό Δείκτη και τον FT 25.
Άμεση η ενεργοποίηση, μετά τις 11.55, αναγκαστικών εντολών πώλησης σε μετοχές του ΟΤΕ που μέσα σε 5΄-10΄ επεκτάθηκαν σε όλο το χρηματιστηριακό ταμπλό, προκαλώντας λίγο πριν από τις 12.20 εικόνα μίνι-κραχ στην αγορά.
Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί και να προσεχθεί πως αυτή η... άθλια εικόνα του χρηματιστηρίου σχηματίζεται με συναλλαγές που είναι κατά πολύ λιγότερες του μέσου όρου της περιόδου 24-25 Φεβρουαρίου οπότε και ξεκίνησε ο τελευταίος καθοδικός γύρος.
Θυμίζω πως σε αυτό το διάστημα των 14 συνεδριάσεων (συμπεριλαμβανόμενης της σημερινής), μόλις σε 2 έχει σημειωθεί θετικό πρόσημο (5 και 10 Μαρτίου), ενώ για τις 12 ο μ.ο. του ποσοστού διόρθωσης κυμαίνεται στο περίπου 2,5%. Πρόκειται στο τελευταίο εξάμηνο για το χειρότερο διάστημα (μετά την κατάρρευση της 9ης/12/2014 με -12,78%) που οφείλεται κυρίως στην αποεπένδυση ξένων χαρτοφυλακίων (αποχώρηση Capital κ.λπ.) και στην άρση της εμπιστοσύνης ισχυρών παικτών προς την ελληνική αγορά, με συνέπεια τη μείωση της θέσης τους και στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ αλλά και αρκετών τίτλων της μεγάλης κατηγορίας.
Χρηματιστηριακά στελέχη σημειώνουν πως πρόκειται για μία από τις χειρότερες φάσεις διόρθωσης της αγοράς με τον συγκριτικά χαμηλότερο τζίρο, χωρίς χαρακτηριστικά sell off και μία... περίεργη βεβαιότητα όσων απορροφούν την προσφορά (ειδικά τις τελευταίες ημέρες) πως είναι θέμα χρόνου να αποδεχθεί η ελληνική πλευρά τους όρους που επιβάλλουν οι δανειστές.
Η συλλογιστική τους απλή, δεδομένων των κεφαλαιακών αναγκών της κυβέρνησης και της μέχρι τώρα στάσης της ΕΚΤ. Εάν, σύμφωνα με το αποκαλυπτικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, η ΕΚΤ προχωρήσει σε κάποια κίνηση κατευνασμού της Αθήνας -ενδεχομένως αυξάνοντας το όριο έκδοσης εντόκων-, τότε η ελληνική πλευρά και οι τράπεζες θα πάρουν ανάσες.
Στην περίπτωση που ο Μ. Ντράγκι δεν συναινέσει σε κάτι τέτοιο, τότε θα έχει σημάνει και η αντίστροφη μέτρηση για την αποδοχή συμφωνίας (όπως και εάν «βαφτιστεί») πολύ νωρίτερα από τον Μάιο, ίσως και προς τα τέλη Απριλίου.
Αυτό είναι ένα σενάριο που συζητείται σε χρηματιστηριακά γραφεία, την ώρα που στο Χ.Α. με συναλλαγές μερικών εκατομμυρίων ευρώ εξατμίζεται αποτίμηση πολλαπλάσια από τράπεζες και φορείς όπως η ΔΕΗ και οργανισμούς σαν τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ.
Με μόλις 2 εκατ. ευρώ ο Τραπεζικός Δείκτης υποχώρησε σε επίπεδα 1987 και με μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ χάθηκε χρηματιστηριακή αξία σχεδόν 50 εκατ. ευρώ από ΔΕΗ και ΟΤΕ καθώς η μετοχή τους υποχώρησε μέχρι 4,85%.
Είναι ενδεικτικό πως λίγο πριν από τις 13.00 η αξία των συναλλαγών είχε ξεπεράσει τα 23 εκατ. ευρώ από τα οποία το 60% στις τράπεζες.
Στα ύψη η πίεση και στην αγορά ελληνικών τίτλων, με το 3ετές στο 19,55%.
Νωρίτερα το euro2day.gr σημείωνε πως μετά τα νέα χαμηλά (για τον Τραπεζικό Δείκτη) στο σενάριο της αντίδρασης προσβλέπουν ορισμένοι επενδυτικοί κύκλοι που και σήμερα απορροφούν σημαντικό μέρος της προσφοράς στις τράπεζες, που νωρίτερα έβαλαν φράγματα στο 0,292 ευρώ της Alpha Bank.
Στη μετοχή της Πειραιώς συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις, οι πιέσεις, με την καταγραφή νωρίτερα ενός ακόμη χαμηλού στο 0,33 ευρώ (-7%), ενώ περίπου την ίδια ώρα νέο ελάχιστο στο 0,095 ευρώ σημειώθηκε για τη μετοχή της Eurobank (-6%). Και στις δύο επιμένουν οι πωλητές εν όψει και των δύο συνεδριάσεων Παρασκευής-Δευτέρας, με την πρώτη να χρειάζεται ιδιαίτερα αυξημένη προσοχή.
Προσώρας γύρισμα στον κλάδο δεν διαγράφεται συνεκτιμώντας τη νέα σημαντική διόρθωση των warrants της ΕΤΕ κατά 2,86% στο 0,17 ευρώ και του ΑΛΦΑτπ κατά 6,14% στο 0,413 ευρώ. Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής θεωρεί πολύ πιθανό, εάν και όποτε δημιουργηθεί τέτοια τάση, αυτή να καταγραφεί με αντίδραση του ADR της ΕΤΕ στο NYSE.
Με πωλήσεις (κυρίως ξένων) και στις τρεις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, με τον τίτλο του Οργανισμού έως τα 8,30 ευρώ, του ΟΠΑΠ μέχρι τα 8,26 ευρώ και της ΔΕΗ έως τα 5,03. Η τελευταία δεν πρέπει να χάσει τα 5 ευρώ και ο ΟΠΑΠ τα 8,20.