Εν μέσω κυβερνητικών διαβεβαιώσεων πως δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα καταβολής μισθών και συντάξεων, ασφυκτικών πιέσεων πανταχόθεν και συνθηκών ασφυξίας στην ελληνική οικονομία (και) το Χ.Α. καλείται να αντεπεξέλθει άλλης μίας «διαβολοβδομάδας».
Χαρακτηριστικά όσα αναφέρει εκτενώς η Ελενα Λάσκαρη, αλλά και οι νέες γερμανικές βολές με το Der Spiegel και την Die Welt να θίγουν το ταμπού της ελληνικής κατάστασης, ενώ το Χρηματιστήριο αφομοιώνει τις εξελίξεις και τα ενδεχόμενα.
Ο Στέφανος Κοτζαμάνης καταγράφει την... αθέατη πλευρά της χρηματιστηριακής διόρθωσης, της απαξίωσης στην πλειονότητα των εισηγμένων - μετοχών, θέτοντας το εύλογο ερώτημα για τα τρέχοντα επίπεδα των βασικών δεικτών και τα ουσιαστικά χαμηλά πληθώρας τίτλων και εταιρειών.
Στην εβδομάδα 2-3 ημέρες και προγραμματισμένες ενέργειες ενδέχεται να καθορίσουν την άκρως βραχυπρόθεσμη τάση που συμπεριλαμβάνοντας το triple witching της Παρασκευής φτάνει μέχρι και την ερχόμενη Δευτέρα (ημέρα μη συμμετοχής των μετοχών Πειραιώς, Eurobank στον δείκτη Eurostoxx 600).
Η έκδοση των εντόκων (η τρίτη μέσα στον Μάρτιο), η Σύνοδος Κορυφής, η πιθανή χαλάρωση (ή όχι) της στάσης της ΕΚΤ θεωρούνται σημεία αναφοράς ικανά να επηρεάσουν είτε προς τη μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση την αγορά, και κυρίως τον FT 25.
Στην περιοχή των 227,02 μονάδων ο δείκτης, κι οι αναλυτές εκτιμούν πως η αγορά κι η μεγάλη κεφαλαιοποίηση βρίσκονται επί... ξυρού ακμής. Ενδεικτική η προσέγγιση του αναλυτή Βασίλη Μαρκάκη (Τhe Trader's Diary) ο οποίος θεωρεί πως στενεύουν ασφυκτικά τα περιθώρια για τον δείκτη, καθώς απειλείται για ακόμη μία φορά η σημαντική στήριξη των 227 μονάδων.
Ενδεχόμενη καθοδική παραβίαση των 227-223 μονάδων θα επιβαρύνει και τεχνικά την κατάσταση, θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να κινηθεί -σε βάθος χρόνου- προς τα ιστορικά χαμηλά του. Σε αντίθετη περίπτωση, αν αντέξει, θα διατηρηθούν βάσιμες οι ελπίδες ότι λαμβάνει χώρα σχηματισμός αναστροφής της τάσης.
Κάτι ανάλογο μετρά για τον Γ.Δ. ο Στέφανος Κοτζαμάνης, σημειώνοντας πως δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία ζει στιγμές 2012, άρα δεν θα εκπλήσσονταν αν έβλεπαν το Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει ακόμη και το χαμηλό εκείνης της χρονιάς, που είχε φτάσει στο επίπεδο των 477,42 μονάδων (κλείσιμο 6ης/6/2012).
Τεχνικά στην αγορά είναι διαμορφωμένη ξεκάθαρα πτωτική τάση που κινδυνεύει να επαναφέρει τον Γ.Δ. προς την περιοχή των 740 μονάδων, με έσχατη κρίσιμη ζώνη τις 700 μονάδες. Στους περισσότερους τίτλους οι εντολές είναι «πώλησης»/short, αλλά παρουσιάζει ενδιαφέρον η διαφοροποίηση του FT Mid από τους άλλους 3 βασικούς δείκτες. Κι αυτό γιατί ο δείκτης έχει θετική απόδοση 6,03% από την αρχή του έτους, έναντι απωλειών 6,78% του Γενικού Δείκτη, 14,29% για τον FT 25 και 41,51% για τον Τραπεζικό.
Προφανές ποιος κλάδος έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα, ποιος είναι ο κλάδος ρυθμιστής της τάσης (είτε ως... βαρίδι είτε ως... μοχλός αντίδρασης), αλλά και εμφανής η διαφοροποίηση μετοχών - εισηγμένων από διάφορες κατηγορίες και δραστηριότητες.