Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο 18% η εβδομαδιαία «ζημιά» για τράπεζες

Στις 770 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με απώλειες 3% και ισχνό τζίρο. Ισχυρές απώλειες για τράπεζες αλλά και για ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρα. Σε νέο ιστορικό χαμηλό η Πειραιώς. Κέρδη για ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ. Εβδομαδιαίες απώλειες 9,5% για τον Γενικό Δείκτη.

Πτώσης χωρίς έλεος συνέχεια, για την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, με τις θεωρούμενες ισχυρές ζώνες στήριξης να διαλύονται με ιδιαίτερη ευκολία και ελάχιστες πωλήσεις και την Αγορά να φοβάται τα χειρότερα, την ώρα που οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων τροφοδοτούμενες από αβεβαιότητα και "επικίνδυνες" δηλώσεις, δείχνουν να παίρνουν "καύσιμα" προς νέα υψηλά, ιδιαίτερα στις κοντινές λήξεις: 10ετες (10,42%), 5ετες (14,82%) και 3ετες (18,07%).

Από την άλλη, η "νηοπομπή" των δηλώσεων που ακολούθησε το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, μόνο τονωτική, για την ψυχολογία των ελάχιστων αγοραστών, δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί.

"Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να βοηθήσει τον εαυτό της. Δεν μπορεί να αποκλείσει ένα 'Grexit' από ατύχημα", δήλωσε στον Αυστριακό τηλεοπτικό σταθμό "ORF" ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τον κώδωνα για το ντόμινο εξελίξεων που θα υπάρξει σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έκρουσε ο Νουριέλ Ρουμπινί, επισημαίνοντας πως για αυτόν ακριβώς τον λόγο οι δύο πλευρές θα οδηγηθούν τελικά σε συμβιβαστική συμφωνία.

"Η σημερινή αβεβαιότητα αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο εκτροχιασμού της Ελληνικής Οικονομίας και τη μεγαλύτερη απειλή για να χαθούν οι θυσίες του Ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια" υποστήριξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους και ζητηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να λάβει δημοσιονομικά μέτρα, άφησε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Σαφές μήνυμα προς την Κυβέρνηση ότι οι αποφάσεις παίρνονται στο Eurogroup, έστειλε ο επικεφαλής της Κομισιόν κ. Γιούνκερ και ταυτόχρονα κατέστησε σαφές ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως σήμερα.

"Η Γερμανίδα Καγκελάριος φοβούμενη γενίκευση της αστάθειας στα Βαλκάνια, εμφανίζεται αποφασισμένη να αποτρέψει μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ από 'ατύχημα", ανέφεραν πηγές στην Καγκελαρία, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Euroinsight". Οι Αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι εάν η Ελλάδα αποχωρήσει τελικώς από το κοινό νόμισμα, αυτό θα συμβεί επειδή δεν υπάρχει επαρκής "κοινός τόπος" με την Αθήνα για το πώς θα πρέπει να λειτουργεί η Ευρωζώνη και όχι για πιθανή απώλεια των στόχων τόσο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων όσο και σε αυτό των πληρωμών.

"Στην τελική, όλοι μας στην Ευρώπη πιθανότατα συμφωνούμε πως ένα 'Grexit' θα μπορούσε να είναι καταστροφή, για την Ελληνική Οικονομία, αλλά και για την Ευρωζώνη συνολικά" δήλωσε στο Γερμανικό περιοδικό " Spiegel" ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

Και όλα αυτά συνέβησαν "υπό την βαριά σκιά" της επικείμενης, σημερινής, αξιολόγησης της Χώρας από την S&P.

Ο χαμηλός τζίρος δεν αποτέλεσε τροχοπέδη για την νέα διάλυση των αποτιμήσεων, ειδικά στον Τραπεζικό κλάδο, με την Πειραιώς (-8,97%) να κλείνει σε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό, την Eurobank (-2,88%) να φλερτάρει με το χαμηλότερο κλείσιμο "ever" και τις Εθνική (-6,19%) και Alpha Bank (-3,54%) να ολοκληρώνουν την συνεδρίαση με αξιοπρόσεκτες απώλειες.

Το διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη από την αρχή του έτους

Το κλίμα επιδείνωσε σημαντικότατα η απόλυτη ανυπαρξία αγοραστών, τα αυξανόμενα "margin calls", αλλά και οι κινήσεις "stop loss" από χαρτοφυλάκια που παραδοσιακά κινούνται με "αργά αντανακλαστικά".

Καθίσταται πλέον εμφανές, πως εκτός του ότι όλα τα "καυτά" θέματα για τον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο είναι μπροστά, η Αγορά κάθε μέρα που περνάει φοβάται όλο και περισσότερο την περίπτωση κάποιου Τραπεζικού "ατυχήματος" και αντιδρά αναλόγως στο Τραπεζικό ταμπλό.

Και ενώ τίποτα, προς το παρόν, δεν δείχνει ότι η κρατούσα πτωτική τάση μπορεί να ανατραπεί και οι αυτοτροφοδοτούμενες πωλήσεις να σταματήσουν, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α., αν δεν "έβαζε σχετική πλάτη" ο ΟΠΑΠ (+0,72%), ο οποίος κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε με θετικό πρόσημο.

Από την άλλη, τα "margin calls" οι κινήσεις "stop loss", αλλά και οι εκτιμήσεις σύμφωνα με τις οποίες τα, χρηματιστηριακά, "χειρότερα είναι μπροστά", έφεραν σημαντικές απώλειες και εκτός Τραπεζικού κλάδου, τόσο σε τίτλους του μη Τραπεζικού 25αρη, όσο και σε μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η χειρότερη, ημερήσια, εικόνα για Ελλάκτωρα (-10,55%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-7,04%), ΔΕΗ (-6,33%), Τέρνα Ενεργειακή (-7,66%), αλλά και για Fourli (-8,96%), Χαλκόρ (-8,67%), Σωλ. Κορίνθου (-7,61%), Σιδενόρ (-7,04%) κ.λ.π.

Σύμφωνα με εγχώριους παράγοντες της Αγοράς, το κλίμα στο Χ.Α. θα επιδεινώνεται όσο συνεχίζονται οι καθυστερήσεις και οι παλινωδίες στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους Εταίρους - Δανειστές. Παρά τους χαμηλούς τζίρους, η πίεση στα Τραπεζικές μετοχές θα παραμείνει υψηλή, ενδεικτικό του κρατούντος κλίματος αποεπένδυσης από τον κλάδο, εγχώριων και ξένων χαρτοφυλακίων, ενώ η συνεχιζόμενη "νότια" κίνηση θα αυξάνει τις "παράπλευρες απώλειες" και εκτός Τραπεζικού ταμπλό!

Η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά θα παραμείνει εσωστρεφής και μονότονα φορτισμένη από τις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις, καθώς δεν διαφαίνεται κάποιος ισχυρός θετικός καταλύτης που θα οδηγούσε σε αντιστροφή της τάσης.

Τεχνικά και με βάση τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, οι 220 μονάδες για τον FTSE25 και η ζώνη 760 - 750 για τον Γενικό Δείκτη, είναι τα "τελευταία οχυρά", πριν η "βροχή πωλήσεων" μετατραπεί σε "καταιγίδα"!

Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη

Για όσους επιμένουν να ασχολούνται με τα στατιστικά, που επιβεβαιώνουν με τον πλέον ενδεικτικό τρόπο και τις πλέον ακραίες ανησυχίες, η χρηματιστηριακή εβδομάδα που ολοκληρώθηκε αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη αρνητική για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος σημείωσε εβδομαδιαίες απώλειες 9,42%. Στο 18,36% το ποσοστό των εβδομαδιαίων απωλειών για τον Τραπεζικό δείκτη, ενώ η μέση ημερήσια μικτή αξία συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 5% και διαμορφώθηκε στα 75,5 εκατ.

Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 6,78% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών απώλειες 41,56%.

Από πλευράς κεφαλαιοποίησης, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 1,4 δισ, η εβδομάδα 4,8 δισ, ενώ από την αρχή του χρόνου έχουν χαθεί περισσότερα από 8 δισ ευρώ, από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου!

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

-Βαγγέλης Σιούτης

"Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα για το Ελληνικό Χρηματιστήριο με κύριο χαρακτηριστικό την διάσπαση της στήριξης των 850 μονάδων και τους χαμηλούς τζίρους συναλλαγών" αναφέρει ο Βαγγέλης Σιούτης.

Η διάσπαση των 850 μονάδων οδηγεί τον Γενικό Δείκτη προς την επόμενη στήριξη των 760 μονάδων, πριν αναμετρηθεί με τα χαμηλά έτους των 708 μονάδων.

Το περιβάλλον που κινείται η Χρηματιστηριακή Αγορά είναι ιδιαίτερα αρνητικό. Η αβεβαιότητα κυριαρχεί, ενώ η πιστωτική ασφυξία και η έλλειψη ρευστότητας γίνεται εντονότερη.

Οι συζητήσεις με τους εταίρους ξεκίνησαν, αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται κάποια σύγκλιση απόψεων, ενώ οι διαφωνίες είναι έντονες ακόμη και σε ζητήματα όπως που θα γίνουν οι συζητήσεις.

Η σημερινή δήλωση του Κυβερνητικού εκπροσώπου για πιθανότητα δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που ζητηθούν νέα μέτρα, αύξησε την ανησυχία των επενδυτών για το μέλλον. Μόνο αν η Κυβέρνηση δείξει αποφασιστικότητα για επίτευξη συμφωνίας με συγκεκριμένα μέτρα, θα μπορούσε να αλλάξει το αρνητικό επενδυτικό κλίμα και να επιστρέψει η εμπιστοσύνη.

Στη πτώση του Χρηματιστηρίου τις τελευταίες εβδομάδες, οι Τράπεζες συνεχίζουν να υποχωρούν με μεγαλύτερη ένταση καταγράφοντας και νέα χαμηλά (όπως η ΠΕΙΡ) αφού πλήττονται άμεσα από την πιστωτική ασφυξία. Τα "κόκκινα" δάνεια αυξάνονται, οι εκροές καταθέσεων αν και υπήρχαν από το προηγούμενο διάστημα συνεχίζονται, έχουν αυξημένο κόστος λόγω χρήσης του ELA, ενώ φαντάζει δύσκολη η υλοποίηση των πλάνων αναδιάρθρωσης που θα πρέπει να αναθεωρηθούν.

Σε αυτό το περιβάλλον οι επενδυτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διατηρούν ρευστότητα. Οι αποτιμήσεις σε αρκετές περιπτώσεις φαίνονται χαμηλές, αλλά θα πρέπει να δούμε την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για να εκτιμηθεί η πορεία της Αγοράς.

Αργότερα σήμερα περιμένουμε την αξιολόγηση από τον οίκο S&P, ενώ την επόμενη εβδομάδα συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων (16/3 ΕΧΑΕ,ΜΟΗ 18/3 ΜΥΤΙΛ, ΜΕΤΚ19/3 ΠΕΙΡ). "Όμως τα βλέμματα των επενδυτών θα είναι στραμμένα στις διαπραγματεύσεις και ας ελπίσουμε να επικρατήσει η λογική και από τις δύο πλευρές" τονίζει ο υπεύθυνος συναλλαγών της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ.

-Μάνος Χατζηδάκης

Σε δύσκολο δρόμο συνεχίζει να βαδίζει η διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους Δανειστές παρά την άφιξη των "τεχνικών κλιμακίων" των "Θεσμών" στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ Μελών της Κυβέρνησης και Ευρωπαίων Αξιωματούχων ήταν συνεχής και κλιμακούμενη, αυξάνοντας το βαθμό αβεβαιότητας της έκβασης των συνομιλιών και ακολούθως την πίεση στις τιμές των μετοχών αλλά και την διολίσθηση των τιμών των Ελληνικών ομολόγων.

Παρά την συρρίκνωση των συναλλακτικών τζίρων, η δυναμική της πτώσης όχι μόνο δεν αναχαιτίστηκε αλλά επιταχύνθηκε, βυθίζοντας το σύνολο των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων κάτω από τα 45 δισ ευρώ, οδηγώντας σε κάποιες περιπτώσεις εταιρειών τις τρέχουσες τιμές σε νέα (ή κοντά σε) ιστορικά χαμηλά (Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια).

Η εικόνα αυτή αντανακλά πλήρως την ψυχολογία της Αγοράς, καθώς η αυτονόμηση του Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου από τα Ευρωπαϊκά και Αμερικανικά Χρηματιστήρια, δείχνει ότι οι εμπλεκόμενοι ωθούνται σχεδόν αποκλειστικά από εγχώριους καταλύτες, παρά τις όποιες υπερβολές ή στρεβλώσεις παρατηρούνται.

Το φαινόμενο δεν είναι ωστόσο μοναδικό, ούτε και ιδιαίτερα μακρινό, καθώς ανάλογες στρεβλώσεις είχαν παρατηρηθεί το 2012, με την διαφορά τότε της μαζικότερης συμμετοχής τίτλων στις κινήσεις οπισθοχώρησης της Ελληνικής Αγοράς.
Για άλλη μια φορά η εστίαση γίνεται στο γενικό περιβάλλον απομονώνοντας εσωτερική αξία, επιδόσεις, μερίσματα και κέρδη εκτιμώντας μόνο ρίσκο και επιμέρους κινδύνους.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δεν μπόρεσε να αντέξει στα επίπεδα των 820 μονάδων αδυνατώντας να απορροφήσει την προσφορά και μετά από μια σύντομη αντίδραση έλυσε τον σχηματισμό καθοδικά, διασπώντας σχετικά εύκολα και τις 800 μονάδες που ήταν το επόμενη σημείο στήριξης.

Η ευκολία με την οποία οι αγοραστές χάνουν τις "μάχες" σε κάθε επίπεδο και τα ημερήσια κλεισίματα στο χαμηλό ημέρας δίνουν απαισιόδοξα μηνύματα για την συνέχεια.

Η διαγραμματική εικόνα δείχνει ότι η επαναπροσέγγιση των 711 μονάδων είναι πλέον πολύ πιθανή, καθώς οι ταλαντωτές έχουν ακόμα δρόμο μέχρι να εισέλθουν σε υποτιμημένες ζώνες. Η προοπτική αυτή είναι εντελώς ανάποδη με την εκτίμηση μας για ανοδική Αγορά, η οποία φαίνεται ότι εκτονώθηκε πλήρως στις 945 μονάδες.

Η αδυναμία του Γενικού Δείκτη σε κομβικά σημεία της τάσης, οι αναιμικές αντιδράσεις μετά από έντονες πτωτικές κινήσεις, τα πτωτικά χάσματα σε επιμέρους μετοχές και η επανεργοποίηση σημάτων πώλησης από όλους τους βραχυπρόθεσμους κινητούς μέσους, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας πριν ο Γενικός Δείκτης δοκιμάσει τις ζώνες των πτωτικών υπερβολών.

"Αρκετά οικονομικά γεγονότα αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα, με κεντρικό πολιτικοοικονομικό γεγονός την Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Κρατών την ερχόμενη Πέμπτη" υπενθυμίζει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι μεγάλες Ασιατικές Αγορές, με τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Nikkei (+1,39%, πάνω από τις 19000 μονάδες και υψηλά 15ετιας, μετά την νέα αποδυνάμωση του γιεν έναντι του δολαρίου) και τις μεγαλύτερες απώλειες για τον δείκτη Sensex 30 (-1,48%).

Μικτά πρόσημα στην Ευρώπη, με διαθέσεις "νότιας" κίνησης ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Ξεκινώντας από την Ασία, "οι Κεντρικές Τράπεζες μπορεί να δημιουργούν αποπληθωρισμό με τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τους και την αποδυνάμωση των νομισμάτων τους, όμως η μεγαλύτερη απειλή είναι η Κίνα να μπει και αυτή στο 'πεδίο μάχης", όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

"Το ερώτημα των 3 τρισ. δολαρίων" είναι αν η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα επιτρέψει την υποτίμηση του γουάν και θα εξαγάγει τον αντιπληθωρισμό της στον υπόλοιπο Κόσμο, πυροδοτώντας μια σειρά ανταγωνιστικών υποτιμήσεων στην Περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι 24 Κεντρικές Τράπεζες έχουν ήδη προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής, εν μέσω της επιβράδυνσης στην οικονομική ανάπτυξη και των αποπληθωριστικών πιέσεων που δημιουργεί η υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου στα χαμηλά εξαετίας.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε 0,5% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση από τον Ιανουάριο. Ο δείκτης συμπλήρωσε τέσσερις διαδοχικούς πτωτικούς μήνες. Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει την Ενέργεια και τα Τρόφιμα, υποχώρησε επίσης 0,5%. Σημειώνεται ότι οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" έκαναν λόγο για αύξηση των τιμών παραγωγού κατά 0,3%, με τις δομικές τιμές να ενισχύονται 0,1%.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν διαμορφώθηκε στις 91,2 μονάδες τον Μάρτιο από 95,4 μονάδες τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα ενισχυθεί στις 95,5 μονάδες.

Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, στις Αγορές θα συνεχίσει να εντείνεται η αβεβαιότητα για το πως θα αντιδράσουν οι μετοχικές αποτιμήσεις στην πρώτη αύξηση του κόστους δανεισμού, από το 2006, που αναμένεται να προχωρήσει η Fed.

Επιστροφή στο ΧΑ

Την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015 θα διενεργηθεί Δημοπρασία Εντόκων Γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άϋλη μορφή, ποσού ενός (1) δισεκατομμυρίου Ευρώ, λήξεως 19 Ιουνίου 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Κατεβάζει τον πήχη για τις μετοχές των ΟΤΕ και Fourlis η Alpha Finance σε ξεχωριστές εκθέσεις της. Για τη μετοχή του Οργανισμού η χρηματιστηριακή θέτει τιμή-στόχο τα 11 ευρώ, από 11,9 πριν, ενώ διατηρεί τη σύσταση "outperform", ενώ προχωρά στην αύξηση των εκτιμήσεων για το μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου κατά 9,8%, από 9,3% πριν. 

Σε ό,τι αφορά τη Fourlis περικόπτει την τιμή-στόχο στα 3,6 ευρώ, από 4,6 προηγουμένως, ενώ διατηρεί τη σύσταση "neutral". Αποδίδει τη μείωση της τιμής στα οικονομικά προβλήματα που αναμένεται να πλήξουν την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Για το τρέχον έτος προβλέπει ότι η εταιρεία θα καταγράψει καθαρά κέρδη 1 εκατ. και έσοδα 415 εκατ.

Εν τω μεταξύ η χρηματιστηριακή διατηρεί τη σύσταση "neutral" και την τιμή-στόχο των 10,6 ευρώ για τη μετοχή της Jumbo. Τονίζει πως η εισηγμένη αποτελεί μια καλή επενδυτική περίπτωση, εφόσον οι εξελίξεις γύρω από την Οικονομία είναι θετικές, δηλαδή σημειωθεί οικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Στα 6,50 ευρώ από 7 ευρώ πριν, κόβει την τιμή-στόχο για την μετοχή της EXAE η Euroxx σε report στο οποίο διατηρεί την σύσταση "overweight".

Η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι κατόπιν σχετικής γνωστοποίησης της "WELLINGTON MANAGEMENT GROUP, LLP" στις 12.3.2015, η τελευταία κατέχει από 11.3.2015, έμμεσα, 210.670.469 δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν σε ισάριθμες κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές, κάτω του ορίου του 5,00% επί του συνόλου δικαιωμάτων ψήφου της Τραπέζης, αφαιρουμένων αυτών που ανακοίνωσε ότι κατέχει το ΤΧΣ.

Η Standard and Poor's διατήρησε τελικά την αξιολόγηση "Β-/Β" για το Ελληνικό αξιόχρεο, διατηρώντας το "creditwatch negative".

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με εναλλαγές προσήμων αναρριχόμενος μέχρι τις 799,12 μονάδες (+0,64%). Μετά τις 12.26 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχωρώντας μέχρι τις 769,17 μονάδες (-3,14%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 770,13 και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 770,14 μονάδες με απώλειες 3,01%.

Ο τζίρος, στα γνωστά επίπεδα, έμεινε στα 71 εκατ. από τα οποία τα 7,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ).

Διακινήθηκαν συνολικά 150017531 τίτλοι από τους οποίους οι 143573436 αφορούσαν συναλλαγές μέσα στο ταμπλώ του FTSE25.

Μένοντας στο ταμπλώ του 25αρη, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι Viohalco, Ελλάκτωρ, Μέτκα, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ και MIG.

Το τέλος της χρηματιστηριακής εβδομάδας βρήκε στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. την ΕΕΕ (5,756 δισ), ακολουθούμενη από τον ΟΤΕ (4,210 δισ). Σε απόσταση οι Alpha Bank (3,830 δισ), Εθνική (3,745 δισ), ΟΠΑΠ (2,679 δισ) και Πειραιώς (2,166 δισ).

Χαμηλότερα του 25αρη, τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Frigoglass, επιμένει πλαγιοανοδικά από τα 0,015 ευρώ (κλείσιμο 24/2) η ΓΕΔ, οι "ανοιχτές" εντολές αγορών διαμόρφωσαν τα ημερήσια κέρδη για την Sato, ενώ παραμένει άγνωστο αν έχουν ολοκληρωθεί οι πωλήσεις στην Profile.

Τέλος σε υψηλά 10 μηνών κινείται η μετοχή της Autohellas.

--ΧΠΑ

Παρά τις αρχικές διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης και η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας κατέληξε σε σημαντική υποχώρηση και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ σημαντικά αυξημένες ήταν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (63.154 συμβόλαια).

Αυξήθηκαν ελαφρώς οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 39.562 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.415, 6.069 για τον Μάρτιο, 746 για τον Απρίλιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 228) κινήθηκε μεταξύ 227 και 237 μονάδων και γύρισε σε υπερτίμηση 0,45%.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (10.826 ΔΕΗ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.049), ΔΕΗ (435), Alpha Bank (6.285), Εθνική (15.203), Πειραιώς (13.908), Eurobank (22.556), ΟΠΑΠ (430), Μυτιληναίο (396), MIG (791), Jumbo (182), ΓΕΚ (376), ΕΧΑΕ (240), Ελλάκτωρα (415), Ελ. Πετρέλαια (208). Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE αμετάβλητη στο 71%, με εξαιρετικά χαμηλό όγκο συναλλαγών, καθώς συνολικά 328 δικαιώματα άλλαξαν χέρια σήμερα (292 calls και μόλις 36 puts).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (41.389.399 τεμ.), Eurobank (92.010.143 τεμ.), Πειραιώς (38.119.597 τεμ.), Εθνική (2.088.234 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v