Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσγείωση στην κρίσιμη ζώνη των 790 μονάδων

Πτωτικό γύρισμα στην αγορά καθώς οι κινήσεις των επενδυτών είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικές. Εθνική Τράπεζα, Eurobank, ΟΠΑΠ και Jumbo επιχείρησαν να διαφοροποιηθούν. Παραμένει σε χαμηλά επίπεδα η συναλλακτική δραστηριότητα.

Επιχείρηση ανακατάληψης των 800 μονάδων, με... ανάσες στις τράπεζες και βοήθειες από ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ και CC HBC, προσπάθησε η αγορά αλλά γρήγορα αποδείχτηκε ότι δεν υπήρχαν δυνάμεις.

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε:

Με χαμηλές συναλλαγές έγινε αρχικά η προσπάθεια που έφερε τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 800 έως τις 810 μονάδες, καθώς ο Τραπεζικός αντέδρασε πάνω από τις 600 μονάδες.

Εξαιρετικά προσεκτικοί οι βραχυπρόθεσμοι (κυρίως) στις κινήσεις τους, παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις και εστιάζοντας στις παρασκηνιακές διεργασίες που συντελούνται μεταξύ ελληνικής πλευράς - δανειστών.

Για ομιχλώδες τοπίο σχετικό με το μέλλον των επαφών της χώρας κάνει λόγο η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, σημειώνοντας πως η καχυποψία παραμένει, ιδιαίτερα στους κόλπους του Eurogroup. Πλούσιο και αποκαλυπτικό το παρασκήνιο που φέρνει στη δημοσιότητα η Αγγελική, ενδεχομένως χρήσιμο για όσους παραμένουν εντός παιδιάς χρηματιστηρίου.

Εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για σήμερα-αύριο ήταν η επιβεβαίωση (ή όχι) των 790 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, που νωρίτερα υποχώρησε έως τις 798,74, σημείο όπου ενεργοποιήθηκαν εντολές αγοράς σε δεικτοβαρείς μετοχές (κυρίως σε ΟΠΑΠ, CC HBC), ενώ από τις 590 μονάδες του Δ.ΤΡ. βγήκαν στοχευμένες αγορές σε Εθνική και Alpha Bank.

Σε Πειραιώς και Eurobank, και με αφορμή τον Eurostoxx 600, υπερισχύουν οι πωλητές, κάτι που εξηγεί τη βραχυπρόθεσμη εστίαση της αγοράς κυρίως στην ΕΤΕ και δευτερευόντως στην Alpha Bank.

Θα επιμείνουμε λίγο περισσότερο, και σήμερα, στην ΕΤΕ καθώς από το 1,11 ευρώ έγιναν αγορές μέχρι το 1,16 ευρώ όπου βγήκαν κάποιες πωλήσεις. Σύμφωνα με όσα σημειώνουμε τις τελευταίες ημέρες είναι προφανές πως εάν η μετοχή της ΕΤΕ κλείσει πάνω από το 1,18 ευρώ σήμερα, τότε θα αναθαρρήσουν οι ελπίδες μας για κάτι καλύτερο μέχρι και αύριο-Δευτέρα. Εάν και εφόσον η μετοχή της ΕΤΕ πιάσει το 1,18 ευρώ, εάν επιβεβαιωθούν οι 790 μονάδες και εφόσον διατηρηθεί η αίσθηση πως η διολίσθηση της αγοράς με χαμηλούς-μέτριους τζίρους είναι σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενη και διαχειρίσιμη.

Στο 0,194 ευρώ (7,75%) το ΕΤΕτπ, με ελαφρύ premium το συμβόλαιο της ΕΤΕ τρέχοντος μηνός, θυμίζοντας πως εξαρχής η εικόνα του ΧΠΑ ήταν αμφίσημη, ενώ την Παρασκευή 20/3 έχουμε το πρώτο triple witching για φέτος.

Στα 15,60-15,68 ευρώ -σε πολύ στενό εύρος- η διακύμανση της δεικτοβαρούς CC HBC (των 5,74 δισ. ευρώ), στα 8,54-8,80 ευρώ με 3,15% ο ΟΠΑΠ (των 2,81 δισ. ευρώ), στα 9,05-9,18 ευρώ ο ΟΤΕ (των 4,45 δισ. ευρώ), στα 5,54-5,70 η ΔΕΗ (1,30 δισ. ευρώ).

Χαμηλός ο τζίρος -αλλά στο μ.ο. των προηγούμενων 2-3 συνεδριάσεων για το αντίστοιχο διάστημα- με ενθαρρυντική ένδειξη ότι οι περισσότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται στην «ανοδική» ΕΤΕ, στην Alpha Bank αλλά και στον ΟΠΑΠ και δευτερευόντως σε ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Με βάση τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς (*) οι 790 μονάδες επιβεβαιώνονται για τον Γενικό Δείκτη, αν και οποιαδήποτε εκτίμηση για το ρηχό χρηματιστήριό μας, όπου κυριαρχούν τα «βραχυπρόθεσμα κεφάλαια», τα funds αναδυόμενων αγορών και τα... hedge funds, είναι πάντα παρακινδυνευμένη.

Ωστόσο, σε Μυτιληναίο/ΜΕΤΚΑ, Jumbo, Motor Oil και FF Group (που όπως σημειώναμε νωρίτερα στον Εκηβόλο ήταν οι 4+1 διασωθείσες της χθεσινής συνεδρίασης), συνεχίζονται οι επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Στα 21,25 ευρώ η μετοχή του Τιτάνα, με τους ξένους να έχουν ανεβάσει πλέον τη συμμετοχή τους στο 40% του μετοχικού κεφαλαίου. Σημειωτέον πως πρόσφατα επισκέφθηκαν τον όμιλο άνθρωποι της S&P για να τον αξιολογήσουν πιστοληπτικά. Θυμίζω πως από τον Ιούνιο του 2014 ο ξένος οίκος έχει βαθμολογήσει με ΒΒ την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, βαθμό που κατά πάσα πιθανότητα θα επιβεβαιώσει ξανά και για φέτος.

Στα 2,23-2,28 ευρώ η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, στα 7,14 ευρώ ενισχύεται η Motor Oil, με την IBG να προβλέπει ζημίες 73 εκατ. ευρώ για το 2014 (ανακοινώνει αποτελέσματα στις 16/3). Στα 4 ευρώ η μετοχή των ΕΛΠΕ, στα 2,68 ευρώ η ΤΕΝΕΡΓ με μάζεμα από τα 2,57 ευρώ, στο 1,95-2 ευρώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 7,40-7,54 ευρώ η Αεροπορία Αιγαίου.

Νωρίτερα στη Φρανκφούρτη σημειώθηκε νέο ιστορικό υψηλό για τον DAX στις 11.828,52 μονάδες, με τον δείκτη να έχει οπισθοχωρήσει λίγο προς τις 11.796 .

Σε πολυετή και ιστορικά χαμηλά η απόδοση των κρατικών τίτλων χωρών της ευρωζώνης, νέα μικρή επιβάρυνση στο περίπου 18% για το ελληνικό τριετές. Σημειωτέον πως ο χθεσινός... κάβος της δημοπρασίας ξεπεράστηκε με υπερκάλυψη 1,3 δισ. ευρώ και νέα επιβάρυνση της απόδοσης σε 2,7% από 2,5% της αντίστοιχης προηγούμενης έκδοσης.

(*) Στις 11.30 η αξία των συναλλαγών ήταν 9,1 εκατ. ευρώ με 20 εκατ. τεμάχια, το 68% στις τράπεζες, και στο 47/26 τη σχέση ανοδικών/καθοδικές. Είχε γίνει μόνο ένα πακέτο για 9.533 μετοχές του ΟΤΕ στα 8,8565 ευρώ, συνολικής αξίας 84.429 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v