Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Ηπια πτώση με το βλέμμα στις Βρυξέλλες

Υποχωρεί προς τις 810 μονάδες ο ΓΔ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, με την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές να δίνει τον τόνο. Στο επίκεντρο επίσης η δημοπρασία εντόκων και τα αποτελέσματα της Eurobank. Επιβαρύνεται η εικόνα των τραπεζικών τίτλων.

Στην Αθήνα το Χ.Α. δεν σηκώνει κεφάλι, στη Φρανκφούρτη ο DAX διορθώνει από τα ιστορικά υψηλά του, στη Νέα Υόρκη ο φόβος των επιτοκίων βουλιάζει τη Wall Street.

Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες ανοίγει η αυλαία στις συζητήσεις, τις επόμενες ημέρες μας έρχονται «μεμονωμένα τεχνικά στελέχη» με τον παράγοντα χρόνο να «καίει» την ελληνική πλευρά, όπως σημειώνουν η Έλενα Λάσκαρη και η Ρούλα Σαλούρου.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών διαδραματίστηκε ακόμη μία συνεδρίαση εγκλωβισμού, σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο, καθώς τα αρχικά σημαντικά κέρδη για δείκτες και μετοχές εξανεμίστηκαν για να διαμορφωθούν μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις στα χαμηλά ημέρας.

Ενδεικτικά, για τον Γενικό Δείκτη η υψηλή τιμή ημέρας σημειώθηκε στις 844,12 μονάδες, η χαμηλή στις 814,28 και η τελική-κλείσιμο στις 817,39 μονάδες, για τον FT 25 από τις 250,48 στις 240,51 και τέλος στις 241,18 μονάδες. Για τον κλάδο-κλειδί, τον τραπεζικό, από την αρχικά υψηλή τιμή των 691,76 ο δείκτης οπισθοχώρησε έως τις 626,99 για να κλείσει στις 692,12 μονάδες.

Αυξημένος ο τζίρος και οι συναλλαγές με πληθώρα πακέτων και μεταβιβάσεις μετοχών του ΟΠΑΠ, καθώς η συνολική αξία έφθασε τα 22,9 εκατ. ευρώ δηλαδή μεγαλύτερη απ' ό,τι σε Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς.

Για τις τράπεζες η αδυναμία υπέρβασης σε κλείσιμο των 680 μονάδων επιβαρύνει εκ νέου και τεχνικά την εικόνα του κλάδου, με τη Eurobank να ανοίγει σήμερα τον... χορό της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 2014 και την Εθνική να παίρνει την έγκριση του ΤΧΣ για τη διάθεση ποσοστού έως 26,9% της Finansbank, όπως αναφέρει σχετικά ο Χρήστος Κίτσιος.

Υπό πίεση παραμένει ο κλάδος και όσο δεν επιτυγχάνονται βήματα ουσιαστικής αποκλιμάκωσης της κατάστασης τόσο η αντίδραση των συστημικών μετοχών δεν θα ξεπερνά τα πολύ στενά χρονικά όρια των 1-3 συνεδριάσεων, στην καλύτερη περίπτωση. Σημειωτέον πως οι ρευστοποιήσεις σε μετοχές του κλάδου συνεχίζονται, κυρίως από αμερικανικά χαρτοφυλάκια, με το νέο ιστορικό ελάχιστο της Πειραιώς να επιβεβαιώνει την ενεργό παρουσία ξένων πωλητών.

Σε δυσχερή, τεχνικά, θέση και η μετοχή της Eurobank που εχθές υποχώρησε έως το 0,112 ευρώ, δηλαδή οριακά στο διπλό ελάχιστο του 0,10 ευρώ. Θυμίζω πως και για τις 4 του κλάδου η Euroxx έκοψε την τιμή-στόχο, ενώ ανάλογα επιφυλακτική κι αρνητική στάση τηρείται και από όλα ανεξαιρέτως τα ξένα σπίτια.

Νέος πονοκέφαλος για τον κλάδο η μη εξυπηρέτηση δανείων, με επιπλέον 1 δισ. ευρώ δάνεια σε... βαθύ κόκκινο, όπως αποκαλύπτει η Αναστασία Παπαϊωάννου.

Σημαντική και η σημερινή συνεδρίαση, και λόγω των αποτελεσμάτων της Eurobank αλλά και για τη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων μέσω της οποίας ο ΟΔΔΗΧ θα επιδιώξει να αντλήσει ποσά ύψους 1 δισ. ευρώ.

Σημαντική εξέλιξη η εμπλοκή που παρουσιάζεται στο θέμα της παραχώρησης των 14 αεροδρομίων στη Fraport, με τους Γερμανούς να εμφανίζονται σίγουροι για την υπογραφή της σύμβασης αλλά και την κυβέρνηση αποφασισμένη για αλλαγή των όρων. Μύλος σε αρκετές... ελληνογερμανικές υποθέσεις, ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη συνέχεια και περισσότερο για την ελληνική πλευρά που ασφυκτιά από την πίεση των δανειστών.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, η Eurobank Equities ανεβάζει τον πήχη για τη μετοχή του Τιτάνα στα 20,2 από τα 18,7 ευρώ, η IBG προβλέπει ζημίες 73 εκατ. ευρώ για το 2014, ενώ ο Πετρόπουλος διπλασιάζει τα κέρδη με αυξημένο κατά 21% τον τζίρο.

Επιφυλακτικοί και οι επενδυτές του ΧΠΑ εν όψει των εξελίξεων, της συνάντησης Γιούνκερ-Τσίπρα (στο τέλος της εβδομάδας) αλλά και της επικείμενης «τριπλής λήξης» τη μεθεπόμενη Παρασκευή 20 Μαρτίου.

Αυξημένες οι συναλλαγές στα συμβόλαια επί μετοχών (54.902), χωρίς σημαντική μεταβολή οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα (38.114 συμβόλαια), με discount το ΣΜΕ του FT 25 (κυρίως λόγω της κλίσης που έχει λάβει και πάλι ο τραπεζικός κλάδος), με τη Solidus ΑΕΠΕΥ να κάνει λόγο για απόκλιση 0,25% για το ΣΜΕ του δείκτη.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v