Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ισχυρά κέρδη στο ξεκίνημα

Ανοδο που ξεπερνά το 3% καταγράφει το ΧΑ στην αρχή της συνεδρίασης. Η αγορά, μετά την απογοητευτική χθεσινή συνεδρίαση, ποντάρει στην απόφαση για έλευση των τεχνικών κλιμακίων. Βαρίδι παραμένει η αποεπένδυση μεγάλων παικτών και ο χαμηλός τζίρος. «Κλειδί» η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας.

Συνέχιση της αβεβαιότητας, αλλά με θετικούς αστερίσκους, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις.

Έρχεται η ώρα των σκληρών διλημμάτων, σημειώνει ο Γιώργος Παπανικολάου και θα εστιάσω στην εκτίμηση πως «...η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να περιγραφεί πρώτα συμφωνία για όλο το πακέτο, μετά μερική εφαρμογή και μετά της... δόσης» .

Πράγματι, για κάποιους πολιτικούς αναλυτές αλλά και για ανθρώπους της αγοράς το χθεσινό Eurogroup δεν ήταν τόσο αρνητικό όσο έδειξε, ενδέχεται μάλιστα να σηματοδοτεί σειρά εξελίξεων όπου ίσως στο τέλος της εβδομάδας με την συνάντηση Γιούνκερ - Τσίπρα η τελική αποτίμηση να είναι ευνοϊκή για την ελληνική υπόθεση.

Στελέχη της αγοράς δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη δυναμική που έχει αναπτυχθεί ήδη από εχθές και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να αποτιμηθεί θετικά στη συνάντηση Γιούνκερ- Τσίπρα. Θα επιμείνω σε αυτήν τη συνάντηση, μεταφέροντας την αίσθηση διορατικών παραγόντων οι οποίοι συνήθως... διακρίνουν πίσω από τις επίσημες ανακοινώσεις και την τηλεοπτική εικόνα. Θα συσχετίσω δε αυτήν την προσέγγιση με το γεγονός πως οι τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις έχουν πραγματοποιηθεί με μέσο όρο συναλλαγών χαμηλότερο της αμέσως προηγούμενης διορθωτικής κίνησης, με ακόμη λιγότερο από το μ.ο. της πρόσφατης ανοδικής κίνησης, της εμφανούς παρουσίας «ισχυρών χεριών» στα χαμηλά της αγοράς.

Επίσης, αν και ακόμη υπάρχει χρόνος, τη μεθεπόμενη Παρασκευή λήγει η πρώτη... μεγάλη σειρά συμβολαίων στα παράγωγα (πρώτη τριπλή λήξη για το 2015), με τις αγορές σε ιστορικά - πολυετή υψηλά και το Χ.Α. στο... ναδίρ του. Ο συγχρονισμός των εξελίξεων (από όλα τα μέτωπα, εντός - εκτός Ελλάδος) απαιτεί εγρήγορση, ψυχραιμία και ανίχνευση των πραγματικών δεδομένων της αγοράς και του παρασκηνίου.

Αίσθηση ορισμένων διορατικών παικτών είναι πως τις τελευταίες ημέρες, με την τελευταία υποχώρηση του Χ.Α. προεξοφλήθηκαν περισσότερα αρνητικά ενδεχόμενα σε σχέση με αυτά που εν τέλει θα ισχύουν στο τέλος αυτής της φάσης της επίπονης διαδικασίας.

Στις 814,70 μονάδες με νέες απώλειες 4,18% ο Γενικός Δείκτης έχασε σε κλείσιμο τις 818 μονάδες που είχαν ως περιοχή-βραχυπρόθεσμο ορόσημο ορισμένοι αναλυτές. Βαρίδι και πάλι ο τραπεζικός κλάδος με σημαντικές απώλειες 8,72% στις 628,48 μονάδες, με το 46% των συνολικών συναλλαγών (περί τα 34 εκατ. ευρώ) και με διψήφιες απώλειες για Πειραιώς και Eurobank, αλλά με... υποψία ενθάρρυνσης από την Εθνική.

Ο κλαδικός δείκτης σε κλείσιμο παραπέμπει σε συνέχεια πωλήσεων, το νέο άδειασμα σε Πειραιώς και Eurobank επιβεβαιώνει τις συνεχιζόμενες ρευστοποιήσεις από αμερικανικό χαρτοφυλάκιο (για το Capital έκανε λόγο και εχθές η αγορά), στην Εθνική όμως παρά το απογοητευτικό 6,30% στο 1,19 ευρώ με συναλλαγές 13,4 εκατ. ευρώ καταγράφηκε μία «πονηρή» τεχνική ένδειξη.

Στο επίκεντρο η μετοχή της Εθνικής, σημειώναμε στον Εκηβόλο, εχθές, εστιάζοντας στη σημασία -βραχυπρόθεσμης- επιβεβαίωσης του 1,18 ευρώ και σε κλείσιμο. Κατ΄ αρχάς ενθαρρυντική ένδειξη, παρά τις απώλειες 6,30% τη στιγμή που, όπως σημειώνει ο Χρήστος Κίτσιος, συνεδριάζει το γενικό συμβούλιο του ΤΧΣ για την έγκριση της διάθεσης ποσοστού, έως 26,9%, της Finansbank. Για το ADR της ΕΤΕ στο NYSE νέες απώλειες 6,99% στο 1,33% και με το ΕΤΕτπ με -15,57% στο 0,179 ευρώ.

Και με 10.172 συμβόλαια λήξης Μαρτίου σε discount (έως τα 1,13 ευρώ).

Βάσει των περισσότερων στοιχείων η ΕΤΕ θα είναι ο ρυθμιστής για τον κλάδο σήμερα-αύριο, από αυτή θα φανεί εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις είναι εφικτό ένα γύρισμασυνολικότερα του τραπεζικού κλάδου. Σήμερα-αύριο, θα ξέρουμε...

Για τον κλάδο να συνεκτιμηθούν το test drive στα πλάνα αναδιάρθρωσης (εν όψει της επίσκεψης της DGCom, στα τέλη του μήνα), όπως και η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων 2014, με πρώτη τη Eurobank.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v