Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κατηφορικά με το βλέμμα στις Βρυξέλλες

Κάτω από τις 830 μονάδες υποχωρεί ο Γ.Δ. Η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup κυριαρχεί στη σημερινή ατζέντα, με χαμηλές προσδοκίες για λύση. Κλειδί για την τάση οι τράπεζες. Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια και τα τεχνικά όρια της συνεδρίασης. Τι δείχνει ο χαμηλός τζίρος.

Χαμηλές προσδοκίες, πολύ χαμηλές, για το σημερινό Eurogroup, σε χαμηλά επίπεδα συνεχίζεται η πορεία (και) του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σε βαρύ κλίμα η σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, σημειώνει η Έλενα Λάσκαρη, θυμίζοντας και τις δύο νέες δοκιμασίες -Τετάρτη και Παρασκευή- για το οικονομικό επιτελείο.

Αυτές τις χαμηλές προσδοκίες αντανακλά η πτώση του ΓΔ  κάτω από τις 830 μονάδες με τις τράπεζες να υποχωρούν έως και 6%.

Σε μία συγκυρία όπου ξεκινά και πρακτικά η εφαρμογή του προγράμματος αγοράς ομολόγων των ευρωπαϊκών χωρών από την ΕΚΤ, η Ελλάδα παραμένει εκτός παιδιάς, με τα ταμειακά διαθέσιμα στο όριο και την πραγματική οικονομία και κοινωνία σε ασφυκτικό και τοξικό κλοιό.

Ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης στην οικονομία και στον επιχειρηματικό κόσμο το καμπανάκι Κορκίδη για το ελληνικό εμπόριο. Για όσα προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, πως δηλαδή πολλοί οίκοι του εξωτερικού αποφασίζουν να ξαναδιακόψουν την πίστωση προς τις ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις και να επανέλθουν σε απαιτήσεις προπληρωμών και πλήρους κάλυψης με έκδοση τραπεζικών εγγυήσεων, θα έπρεπε να έχει σημάνει ήδη συναγερμός σε Μαξίμου και πλατεία Συντάγματος.

Σε αυτό το αντιεπενδυτικό περιβάλλον θα ήταν υπερβολή να περιμένει κάποιος την ανάπτυξη επενδυτικών κεφαλαίων και διαχειριστών μεσομακροπρόθεσμου προσανατολισμού. Προφανώς αυτό εξηγεί την εμφανή παρουσία «κερδοσκοπικών» κεφαλαίων, την ενεργό συμμετοχή κεφαλαίων «γρήγορης απόδοσης», όπως ακριβώς συμβαίνει σε... αναπτυσσόμενα - αναδυόμενα χρηματιστήρια.

Σε ιστορικά υψηλά, σε κορυφές 6ετίας-8ετίας τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (του Νότου συμπεριλαμβανόμενου), στα χαμηλά το ελληνικό, σε άτακτη υποχώρηση το ευρώ έναντι ενδυνάμωσης του δολαρίου, σε στεγνό κλοιό έλλειψης ρευστού η ελληνική πλευρά.

Προεξοφλώντας και αφομοιώνοντας αυτά, το Χ.Α. έχει επανέλθει στα προ 2 εβδομάδων επίπεδα των 850 μονάδων, αλλά με το κλίμα και την κατάσταση πολύ βαρύτερα. Στην περιοχή των 251 μονάδων ο FT 25, στις 688,50 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης, καθώς ο κλάδος παραμένει πολύ ευαίσθητος στις εξελίξεις και ευάλωτος στις κινήσεις αρκετών ξένων που μειώνουν τις θέσεις τους.

Από τις λιγοστές ενθαρρυντικές, ακόμη, ενδείξεις ο μέτριος, χαμηλός τζίρος μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής, καθώς δεν ξεπέρασε τα 66,7 εκατ. ευρώ με 116,7 εκατ. μετοχές. Ποσοστό 50% πραγματοποιήθηκε στις τραπεζικές μετοχές κοντά στο μέσο όρο των τελευταίων εβδομάδων, με την Εθνική να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος ενδιαφέροντος και τζίρου.

Για τον κλάδο ενδιαφέρον έχει η ανακοίνωση αποτελεσμάτων χρήσης 2014 και τέταρτου τριμήνου (ξεκινά η Eurobank) σε μία φάση όπου η συνολική αποτίμηση των συστημικών ομίλων φτάνει τα 13,77 δισ. ευρώ.

Στις μετοχές που ξεχωρίζουν κόντρα στη συγκυρία αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης, στις εισηγμένες που «χρυσώνουν» τους μετόχους ο Στέφανος Κοτζαμάνης, οριοθετώντας εκείνο το μέρος της αγοράς που ακόμη έχει αντοχές και αντιστάσεις.

Πράγματι, εξαιρώντας τον τραπεζικό κλάδο αρκετές είναι οι μετοχές-εισηγμένες από άλλους κλάδους (και από όλες τις κατηγορίες κεφαλαιοποίησης) που παρά τη δυσανεξία της αγοράς μετρούν ακόμη και τώρα κέρδη. Όντως κρίνεται αξιοθαύμαστη η ανθεκτικότητα (και στο χρηματιστηριακό ταμπλό) μετοχών-εταιρειών που έχουν προσαρμοστεί (όσο αυτό είναι δυνατό) στη δυσχερέστατη συγκυρία, που έχουν αναπτύξει αντισώματα στην παρατεταμένη κρίση, κάτι που αποτυπώνεται και χρηματιστηριακά στο ταμπλό.

Και αυτό είναι ίσως από τα ελάχιστα, εναπομείναντα, κέρδη-μαξιλάρια της αγοράς για την εξίσου πολύ δύσκολη συνέχεια.

Μέτρια η εικόνα και στην αγορά παραγώγων, στον δανεισμό τίτλων, στις ανοιχτές θέσεις - τουλάχιστον όσο ο FT 25 διατηρείται πάνω από τις 246 μονάδες. Ειδικότερα, σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 36.095 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 6.670, 6.485 για τον Μάρτιο, 186 για τον Απρίλιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 259,25) κινήθηκε μεταξύ 248 και 258 μονάδων και υποαποδίδοντας της υποκείμενης γύρισε σε υποτίμηση στο 0,90%.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (20.901 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (338), ΔΕΗ (630), Alpha Bank (5.977), Εθνική (8.966), Πειραιώς (8.957), Eurobank (13.727), ΟΠΑΠ (357), Μυτιληναίο (148), MIG (286), Jumbo (155), Grivalia (267).

Τεχνικά, όπως εκτιμά η ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary, ο δείκτης FT 25 αρνήθηκε πεισματικά να υποχωρήσει χαμηλότερα της κρίσιμης στήριξης των 246 μονάδων, γεγονός που διατηρεί βάσιμες τις ελπίδες ότι δεν έχει ανατραπεί ακόμα η βραχυπρόθεσμη τάση. Για ν' απομακρυνθεί ο κίνδυνος απαιτείται τουλάχιστον η ανακατάληψη του εκθ. ΜΚΟ 30 ημερών (255 μονάδες), η υπέρβαση της αντίστασης του συστήματος που διέρχεται από τις 260 μονάδες, αλλά και εκείνης των 265 μονάδων.

Άντε, και δύναμη! Και καλή εβδομάδα!

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v