Όσο πλησιάζει η ώρα του Eurogroup, τόσο βαθαίνει η διόρθωση στο Χ.Α., εντείνονται οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα, ενώ σε αρκετά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχει διευρυνθεί η αρχικά ηπιότερη υποχώρησή τους.Δεν φτάνει το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων, είναι το μήνυμα του επικεφαλής του Eurogroup (από τις 10.35) που έχει διαμορφώσει ανάλογο κλίμα στην αγορά, με τους πωλητές να έχουν ξεκάθαρα τον κύριο λόγο από την πρώτη κιόλας εντολή μέχρι τις τελευταίες που είχαν γίνει στα επίπεδα των 812 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, των 239 για τον FT 25, με «βαρίδι» τον τραπεζικό που με νέες σημαντικές απώλειες υποχωρούσε έως τις 626 μονάδες.
Από τα ελάχιστα ενθαρρυντικά της μέχρι τώρα απογοητευτικής εικόνας της αγοράς οι χαμηλές συναλλαγές, λιγότερες του μέτριου μέσου όρου (εβδομάδας) και σχεδόν 50% κάτω από τον μέσο όρο του διαστήματος 24/2-6/3.
Θεωρώντας τελευταίο σημείο, βραχυπρόθεσμης μέτρησης/αναφοράς μας, την ανοδική συνεδρίαση της 24ης Φεβρουαρίου (Γ.Δ. με 9,81% στις 937,96 μονάδες), πράγματι ο σημερινός τζίρος είναι ίσως ο χαμηλότερος παρότι η διόρθωση έχει λάβει διαστάσεις εδώ και 30΄-45΄ με αφόρητη πίεση σε τραπεζικές μετοχές και σε τίτλους-σηματωρούς.
Όπως σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, όσο τα μηνύματα από Βερολίνο, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη δεν προοιωνίζονται άμεση διέξοδο, τόσο ο τραπεζικός κλάδος, οι μετοχές και οι κρατικοί τίτλοι θα παραμένουν υπό πίεση. Αρκούν λίγες, για τα δεδομένα των ξένων, ρευστοποιήσεις στις τράπεζες, σε 4-6 δεικτοβαρείς μετοχές, για να παρουσιάζει εικόνα... άτακτης φυγής το χρηματιστηριακό ταμπλό. «Εκβιάζοντας» έτσι όλο και χαμηλότερες-φθηνότερες τιμές πιθανά σημεία επανεισόδου, εάν και όταν υπάρξει κάποιο θετικό σήμα από τις αγορές.
Πράγματι, η Ελλάδα βρίσκεται στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας στο briefing των πολιτικών συντακτών. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι δεν αναμένονται σήμερα ξεκάθαρες αποφάσεις για τη χώρα.
Εν τω μεταξύ, η εκπρόσωπος Τύπου της γερμανικής κυβέρνησης Christiane Wirtz, ερωτηθείσα εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφθεί το Βερολίνο, τόνισε ότι δεν βρίσκεται στη λίστα επισκεπτών της καγκελαρίας, σημειώνοντας όμως ότι «παραμένει καλοδεχούμενος στη Γερμανία και ειδικότερα στο Βερολίνο».
Δηλώσεις και εξελίξεις που δικαιολογούν τη σταθερή στάση των πωλητών, τη διστακτικότητα των εν δυνάμει αγοραστών να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο σε ανώτερα επίπεδα τιμών. Το όλο κλίμα αποτυπώνεται και στην αγορά ομολόγων αλλά και στα παράγωγα, όπου έχουν ενισχυθεί οι θέσεις αντασφάλισης.
Συγκεκριμένα, νωρίτερα το 3ετές είχε επιβαρυνθεί στο 15,587%, ενώ το «ασφάλιστρο» (CDS 5ετίας) είχε φτάσει στις 1.575 μονάδες βάσης. Στο ΧΠΑ για τον τρέχοντα μήνα (ο Μάρτιος λήγει στις 20/3) το μεν συμβόλαιο του FT 25 ήταν με χαμηλότερη απόκλιση/discount έως 3,25% (238,8 μονάδες), ενώ σε ανάλογη κλίση ήταν τα περισσότερα ΣΜΕ και για τις 4 τραπεζικές μετοχές.
Στη μετοχή της ΕΤΕ κάποιες εντολές αγοράς έγιναν στο -11,05% και από το 1,13 ευρώ, ενώ και το ΕΤΕτπ κατέρρευσε έως 14,85% στο 0,181 ευρώ. Χαμηλά για την Alpha Bank στο 0,32 ευρώ και το ΑΛΦΑτπ έως 11,38% πιο κάτω στο 0,483 ευρώ. Κάποιες λίγες αγορές από το 0,445 ευρώ στην Πειραιώς, ενώ έως 15,44% χαμηλότερα το ΠΕΙΡτπ στο 0,11 ευρώ.
Στις 13.45 σε σύνολο συναλλαγών μόλις 28,2 εκατ. ευρώ είχε αλλάξει χέρια στις τράπεζες το 53% δηλαδή σχεδόν 15 εκατ. ευρώ.
Με χαμηλές συναλλαγές η δυσανάλογα μεγαλύτερη υποχώρηση μετοχών όπως του ΟΠΑΠ έως τα 8,36 ευρώ στην αρχή της συνεδρίασης, επίπεδο όπου έγινε εμφανές «σκούπισμα» στον τίτλο του Οργανισμού. Στα 8,69-9,10 ευρώ οι κινήσεις στη μετοχή του ΟΤΕ, στα 5,75-6 ευρώ στον τίτλο της ΔΕΗ.
Σε Jumbo, CC HBC, Μυτιληναίο, ΕΧΑΕ, ΤΙΤΑΝ, Viohalco, FF Group έχουν πραγματοποιηθεί συγκριτικά ικανοποιητικές συναλλαγές, ενώ αυξημένες είναι στη μετοχή της Intralot, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της TΡΑΣΤΟΡ. Για την τελευταία σύμφωνα με τον Στέφανο Κοτζαμάνη, Pasal και Τράπεζα Πειραιώς συμφώνησαν μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις.
Κλείνοντας θα επιμείνω στο... στέγνωμα των συναλλαγών, στις σταθερές μεν, αλλά φειδωλές ρευστοποιήσεις που προκαλούν δυσανάλογης έκτασης διόρθωση σε δείκτες και μετοχές.
Στις 11.529 μονάδες προ ολίγου (στις 13.55) ο DAX στη Φρανκφούρτη.