Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Προσγείωση στη ζώνη των 820 μονάδων

Απώλειες άνω του 4% στο Χρηματιστήριο, αντανακλώντας τις χαμηλές προσδοκίες από το σημερινό Eurogroup. Σε χαμηλότερα επίπεδα υποχωρεί το σύνολο των μετοχών του FTSE 25. Στις τράπεζες επικεντρωμένοι οι πωλητές. Στα θετικά ο χαμηλός τζίρος.

Διευρύνονται οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη που υποχωρεί προς τις 810 μονάδες με απώλειες άνω του 4% και το σύνολο των blue chips στο «κόκκινο». 

Νωρίτερα, με σημαντικές απώλειες ξεκίνησε και με σημαντικότερες συνεχίζεται η συνεδρίαση, με τον FT 25 κάτω και από τις κρίσιμες 246 μονάδες, καθώς μετά τα πρώτα 45΄-50΄ οι πωλητές έχουν τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης.

Την εκτίμησή του πως δεν θα υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις στο σημερινό Eurogroup εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, γεγονός που εξηγεί τις σταθερές ρευστοποιήσεις από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι πριν από λίγο.

Μέτριος μεν ο τζίρος (ίσως από τα ελάχιστα ενθαρρυντικά ο -ακόμη- χαμηλός τζίρος), όμως οι εν δυνάμει αγοραστές έχουν την ευχέρεια να περιμένουν σε χαμηλότερες-φθηνότερες τιμές όσους πωλούν, μειώνουν τις θέσεις τους.

Σε αντίθεση με τους Ευρωπαίους παράγοντες, οι Έλληνες κυβερνητικοί εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την έκβαση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών, με τον αναπληρωτή υπουργό Δημ. Μάρδα να εκτιμά πως θα υπάρξει λύση για την Ελλάδα, ενώ ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης θεωρεί πως σήμερα θα γίνει ακόμη ένα θετικό βήμα.

Πρακτικά στο Χ.Α., από τις μέχρι τώρα κινήσεις των βραχυπρόθεσμων φαίνεται πως στην πλειονότητά τους δεν περιμένουν σήμερα κάτι και ότι στην καλύτερη περίπτωση να γίνει ένα βήμα μέχρι την επόμενη φάση της διαδικασίας.

Πέραν της εξάντλησης της πραγματικής οικονομίας (σχετικό θέμα της Αλεξάνδρας Γκίτση για τη δραματική προειδοποίηση των εμπόρων), το Χ.Α. παραμένει εγκλωβισμένο σε μία ατελέσφορη διαδικασία που έχει από... δράκους για δημοψηφίσματα και... Grexit, μέχρι στο... βάθος ένα τρίτο «πακέτο βοήθειας - μνημόνιο».

Σε φάση διόρθωσης από τα ιστορικά υψηλά και τις κορυφές 6-8ετίας στο σύνολό τους τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μικρή ενίσχυση του ευρώ που όμως παραμένει χαμηλότερα του ορίου του 1,10 δολαρίου, και στο Χ.Α. οι τράπεζες είναι αυτές που αρχικά πληγώνονται περαιτέρω. Με σταθερές πωλήσεις και στις 4 συστημικές μετοχές, ο κλαδικός δείκτης υποχωρεί επιπλέον 4,45%, πλησιάζοντας εγγύτερα των 650 μονάδων. Τεχνικά η ευρύτερη ζώνη αποτελεί ίσως το τελευταίο σημαντικό σημείο ανάσχεσης πριν από την περαιτέρω πίεση και διόρθωση προς τα χαμηλά του κλαδικού δείκτη.

Έως το 1,18 ευρώ νωρίτερα με απώλειες σχεδόν 6,95% η μετοχή της Εθνικής, ενώ στον τίτλο εξακολουθούν να πραγματοποιούνται οι συγκριτικά περισσότερες συναλλαγές. Απώλειες έως 11,50% και για το ΕΤΕτπ στο 0,188 ευρώ, με discount και το συμβόλαιο τρέχοντος μηνός προς το 1,15 ευρώ. Ανάλογα απογοητευτική εικόνα και για τις άλλες τρεις μετοχές, με την Alpha Bank στο 0,34 ευρώ, την Πειραιώς στο 0,46 ευρώ και τη Eurobank στο 0,118. Για την τελευταία είναι και πάλι ορατή η απειλή υποχώρησης στο ιστορικό ελάχιστο του 0,10 ευρώ, εάν δεν υπάρξει σύντομα ισχυρή εντολή αγοράς.

Σημαντικές απώλειες, καθώς από τα πρώτα λεπτά έχουν ενεργοποιηθεί εντολές πώλησης, για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, που υποχωρώντας έως τα 8,36 ευρώ θα χρειαστεί άμεση επιβεβαίωση των 8,30 ευρώ. Σε περίπου ίδια κατάσταση ο ΟΤΕ στα 8,82 ευρώ και στα 5,92 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ. Για τη μετοχή της Επιχείρησης κάθε νέα υποχώρηση κάτω των 6 ευρώ βαραίνει το... φορτίο πωλήσεων, ό,τι αυτό συνεπάγεται σε αυτήν τη φάση της αγοράς.

Όπως προαναφέραμε, ίσως από τα ελάχιστα ενθαρρυντικά της μέχρι τώρα απογοητευτικής εικόνας της συνεδρίασης ο τζίρος. Χαμηλός, λιγότερος από το μέσο όρο των τελευταίων ημερών, λιγότερος και από αυτόν της Παρασκευής (στο διάστημα μέχρι τις 11.40). Ίσως αυτό να μπορούσε να σημάνει κάτι στην ευκταία περίπτωση που προς το τέλος της ημέρας εμφανιζόταν κάποια... αχτίδα από το Eurogroup. Υπολογίζοντας πως η συνεδρίαση θα προλάβει την πρώτη μία ώρα της συνάντησης (από τις 16.00), ενδεχομένως να έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως οι μέχρι τώρα ρευστοποιήσεις γίνονται με φειδώ.

Ενδεικτικό το ότι στις 11.40 ο τζίρος μόλις που ξεπερνούσε τα 11 εκατ. ευρώ από τα οποία το 56% στις τράπεζες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v