Αντίδραση «ανακούφισης», με πολλά τεχνικά χαρακτηριστικά με αφορμή και την έλευση των... τεχνικών κλιμακίων. Από την αρχή της συνεδρίασης, από την πρώτη κιόλας εντολή που πέρασε στο σύστημα συναλλαγών, η αίσθηση ήταν ξεκάθαρη: θα επιχειρηθεί ένα υψηλού ρίσκου ποντάρισμα προεξόφλησης.
Οι πρώτες συνάμα ενδεικτικές... βολές των αγοραστών στις τράπεζες και δη στη σηματωρό μετοχή της Εθνικής, ενδεχόμενο που είχε εκτιμηθεί ανάλογα από φίλους της στήλης και αναγνώστες του Euro2day.gr.
Στα πρώτα 5' ο κλαδικός δείκτης είχε αντιδράσει προς τις 670-680 μονάδες, με ενεργοποίηση εντολών αγοράς και στις τέσσερις μετοχές του κλάδου με συγκριτικά αυξημένες συναλλαγές και υψηλή ταχύτητα/κυκλοφορία. Κίνηση που αποτυπώθηκε σχεδόν αμέσως τόσο στην αγορά μετοχών όσο και στα παράγωγα, όπου άλλαξαν ορισμένες θέσεις από πώληση/short σε αγορά/long.
Να θυμίσω πως τη μεθεπόμενη Παρασκευή (20/3) είναι η πρώτη... μεγάλη λήξη για το 2015 με τις αγορές να προετοιμάζονται σταδιακά για το triple witching την ώρα που η Φρανκφούρτη κι η Νέα Υόρκη είναι κοντά στα ιστορικά υψηλά τους και αρκετά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε κορυφές 6ετίας-8ετίας.
Στον αντίποδα το Χ.Α., κοντά στο... ναδίρ, καθώς εξελίσσεται η διελκυστίνδα εταίρων/δανειστών- Αθηνών/ελληνικής κυβέρνησης με αμφότερες τις πλευρές να... ξορκίζουν ένα ατύχημα. Σταδιακά η ελληνική πλευρά κάνει όλο και περισσότερα βήματα σύγκλισης προς τους δανειστές οι οποίοι με τη σειρά τους διαφοροποιούν ελαφρώς τη στάση τους. Αλλωστε το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας με τους δανειστές από θέση ισχύος και τη χώρα μας σε θέση άμυνας δεν μπορεί παρά να είναι ετεροβαρές.
Στη λογική αυτή κινείται (και) το χρηματιστήριο σε μία συγκυρία-ασφυκτικό περιβάλλον όπου ο επιχειρηματικός κόσμος κατηγορεί την κυβέρνηση για την αδράνεια με τον Στέφανο Κοτζαμάνη να περιγράφει αυτό το βαρύ, πολύ βαρύ, κλίμα που διαμορφώνεται από ημέρα σε ημέρα.
Στο Χ.Α. ορισμένοι επιχειρούν να προεξοφλήσουν θετική εξέλιξη, θεωρώντας ορόσημο αυτής της φάσης τη συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα σπεύδοντας να λάβουν θέσεις αγοράς σε τράπεζες, μετοχές-σηματωρούς αλλά και σε τίτλους της μεσαίας κατηγορίας.
Στο 1,25-1,31 ευρώ η μετοχή της Εθνικής με συναλλαγές σαφώς περισσότερες από εχθές, με το ΕΤΕΤπ στο 0,209 (16,25%) και το συμβόλαιο του Μαρτίου με ελαφρό premium. Για τις μετοχές του κλάδου η Euroxx κόβει από 35% έως 60% την τιμή-στόχο δηλώνοντας πως προτιμά Alpha Bank και Εθνική. Στη μετοχή της Alpha Bank συναλλαγές γίνονται στο 0,344-0,36 ευρώ, στο 0,536 (15,45%) το ΑΛΦΑτπ.
Εως το 0,472 ευρώ η μετοχή της Πειραιώς με σταθερό πωλητή όπως και η Eurobank που νωρίτερα αντέδρασε έως το 0,123 ευρώ.
Ανοδικά οι 24 από τις 25 μετοχές του δείκτη, καθώς υποχωρούσε ελαφρώς ο ΤΙΤΑΝ στα 22,34 ευρώ.
Απόδοση υψηλότερη του FT25 (2,69%) σημειωνόταν για τους τίτλους των Μυτιληναίου (3,24%), MIG (5,62%), EXAE (3,63%), ΔΕΗ (4,82%), Viohalco (6,13%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (4%). Από τον FT Mid (στις 889 μον. με 2,16%) ξεχώριζαν οι θυγατρικές του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ/ΣΙΔΕΝΟΡ, ΥΓΕΙΑ, Lamda Development, ΕΛΤΕΧ-ΑΝΕΜΟΣ.
Μετά από μία ώρα συνεδρίαση η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 20 εκατ. ευρώ από τα οποία σχεδόν 14 εκατ. ευρώ είχαν αλλάξει χέρια στις τράπεζες.