Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί δεν σηκώνει κεφάλι το Χρηματιστήριο

Μηνύματα στέλνει το γεγονός ότι η αγορά έχασε το μεγαλύτερο μέρος των πρωινών κερδών της, κλείνοντας πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας. Σε νέο ιστορικό χαμηλό η Πειραιώς, απώλειες και για Alpha. Ισχυρά κέρδη για MIG, Eurobank, OTE.

Συνεδρίαση εγκλωβισμού για τους πρωινούς αγοραστές, με τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. και τις περισσότερες Δεικτοβαρείς μετοχές να "βλέπουν" τα υψηλά ημέρας ελάχιστα μετά την έναρξη, όμως η συνέχεια ήταν τουλάχιστον απογοητευτική, για όσους έσπευσαν να πάρουν θέσεις και έμειναν με "χαρτιά" μέχρι το τέλος!

Τεχνικά, η σημερινή συνεδρίαση ήταν ο απόλυτος ορισμός του "Gravestone doji" με ξεκίνημα στα υψηλά ημέρας και κλείσιμο πολύ κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό, κάτι που προϊδεάζει για καθοδική διαφυγή, αν δεν μεσολαβήσει κάποια νέα και σημαντική είδηση που θα μπορούσε να αλλάξει, βραχυπρόθεσμα το κλίμα.

Παίρνοντας τα πράγματα με την χρονική τους σειρά, η συνεδρίαση ξεκίνησε στον απόηχο του χθεσινού Eurogroup και με "καύσιμα" από τις εκτιμήσεις για έναρξη "σοβαρότερων" συνομιλιών - διαπραγματεύσεων, μεταξύ Ελληνικής Κυβέρνησης και Δανειστών, με τα "τεχνικά κλιμάκια" τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών, ακόμα και αν οι δηλώσεις Βαρουφάκη για "σταδιακά κύματα προτάσεων - μεταρρυθμίσεων" άφηναν "σημαντικό έδαφος σκέψης" για τους συγκρατημένα απαισιόδοξους.

Από την άλλη, οι ξένοι διαχειριστές συνεχίζουν να επισημαίνουν ότι τα χρονικά περιθώρια δείχνουν ιδιαίτερα στενά, με τις Αγορές να παραμένουν απλησίαστες για την Ελλάδα και την ΕΚΤ να "κρατά τις εγχώριες συστημικές Τράπεζες με κοντό λουρί"!

Σε αυτό το εκρηκτικό μίγμα ήλθε να προστεθεί και το σημερινό -2,2% του πληθωρισμού για την Ελλάδα, το Φεβρουάριο του 2015, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ήταν ο 24ος συνεχόμενος μήνας στον οποίο καταγράφεται αποπληθωρισμός στη Χώρα.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, "test drive" στα σχέδια αναδιάρθρωσης, ώστε να διαπιστωθεί ποιες τροποποιήσεις απαιτούνται για τις νέες συνθήκες "ανωμάλου εδάφους" που αντιμετωπίζουν οι Τράπεζες, θα ξεκινήσει από τα τέλη του μήνα η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp). Στις 26 Μαρτίου έρχεται στην Αθήνα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της DG Comp Γκερτ Γιαν Κούπμαν.

"Η Ελλάδα πρώτα θα πρέπει να έλθει σε συμφωνία με τους θεσμούς σε σχέση με την επίτευξη των όρων του μνημονίου και μετά θα εκταμιευτεί η βοήθεια προς την Αθήνα, υπογράμμισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. "Τίποτε δεν θα συμβεί πριν από αυτό", σημείωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Προειδοποίηση ότι εάν η Αθήνα δεν δράσει γρήγορα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων θα χάσει την εμπιστοσύνη των Αγορών, απεύθυνε και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οι εκτιμήσεις ότι αρχίζει νέος "σοβαρότερος" γύρος διαπραγματεύσεων, σε συνδυασμό με το "υπερπουλημένο" της Αγοράς, ήταν ο λόγος του εντυπωσιακού ξεκινήματος, με επικεφαλής τον Τραπεζικό κλάδο και τα Τραπεζικά warrants.

Με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) ξεκίνησαν οι τίτλοι των ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΜΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Ελάχιστα λεπτά μετά το ξεκίνημα των συναλλαγών και αφού διοχετεύθηκαν στο σύστημα συναλλαγών όλες οι αρχικές εντολές (στην περίπτωση που υπάρχει ΑΜΕΜ, οι εντολές καθυστερούν προκειμένου να υπάρξουν "ψυχραιμότερες" σκέψεις), ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στο υψηλό ημέρας των 844,12 μονάδων (+3,61%) και ο Τραπεζικός δείκτης στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 691,76 μονάδων (+10,07%).

Ο τίτλος της Alpha Bank αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,36 ευρώ (+10,77%), της Εθνικής μέχρι τα 1,31 ευρώ 10,08%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,4720 ευρώ (+10,8%) και της Eurobank μέχρι τα 0,123 ευρώ (+11,82%).

Ακόμα εντυπωσιακότερο το "flying start" για τους Τραπεζικούς παραστατικούς τίτλους. Το warrant της Alpha Bank έφθασε μέχρι τα 0,62 ευρώ (+33,62%), της Εθνικής μέχρι τα 0,2190 ευρώ (+22,35%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,1320 ευρώ (+20%), όμως η συνέχεια μάλλον εξέθεσε τους πρωινούς αγοραστές.

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Από τους υπόλοιπους, θεωρούμενους, Δεικτοβαρείς τίτλους, τα μεγαλύτερα ενδοσυνεδριακά κέρδη σημειώθηκαν από Viohalco (μέχρι τα 3,35 ευρώ, +8,06%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (μέχρι τα 2,20 ευρώ, +7,32%) και ΔΕΗ (μέχρι τα 6,00 ευρώ, +7,14%).

Εννοείται ότι όλοι οι παραπάνω "πρωινοί" πρωταγωνιστές τερμάτισαν την συνεδρίαση σημαντικά χαμηλότερα και αρκετοί από αυτούς γύρισαν και σε αρνητικό πρόσημο (ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ), αφήνοντας εκτεθειμένους όσους δεν πρόσεξαν ότι στο πρώτο 10λεπτο των συναλλαγών ο τζίρος "ακούμπαγε" τα 7 εκατ. και το πρώτο ημίωρο ξεπερνούσε τα 15 εκατ., μάλλον ψηλά νούμερα για τα δεδομένα της εποχής.

Στην συνέχεια οι συναλλαγές κατέβασαν εντυπωσιακά στροφές και παρά την σημαντικότατη μεταβλητότητα και το γεγονός ότι η σημερινή μικτή αξία συναλλαγών ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων έξι συνεδριάσεων, ο τζίρος για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση παρέμεινε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ.

Όμως ο τίτλος που και σήμερα συγκέντρωσε τις πλέον "αλγεινές" εντυπώσεις, ήταν αυτός της Τρ. Πειραιώς (-3,99%) που όχι μόνο απώλεσε όλα τα αρχικά κέρδη, αλλά με το σταθερό πωλητή σε ρόλο "big brother", έκλεισε και σε νέο ιστορικό χαμηλό (!)

Απόλυτα επιφυλακτικοί οι περισσότεροι εγχώριοι επαγγελματίες του χώρου περιορίζονται στο να επισημάνουν ότι αν η Ελληνική Κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε "χειροπιαστές" μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει εκταμίευση χρημάτων και ότι με υπερτιμημένα και γενικόλογα μέτρα, χαμηλού πολιτικού κόστους που θεωρούνται σχετικά "εύπεπτα" για το κομματικό ακροατήριο και με "ασκήσεις επί χάρτου" δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει σύγκλιση απόψεων μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης.

Το μόνο αποτέλεσμα είναι να χάνεται και άλλος πολύτιμος χρόνος με το Τραπεζικό Σύστημα στα όριά του και τους ξένους επενδυτές σε ρόλο θεατή - πωλητή, μέχρι νεωτέρας.

Συμπερασματικά, σε μία Αγορά όπου οι συντηρητικοί - προβληματισμένοι είναι συντριπτικά περισσότεροι από τους λίγους εναπομείναντες συγκρατημένα αισιόδοξους, η πειστική ανοδική κίνηση χρειάζεται είδηση - καταλύτη, ενώ η συνέχιση του πλαγιοκαθοδικού κύματος, δείχνει αυτοτροφοδοτούμενη.

Στο πλέον αισιόδοξο σενάριο και εφ΄ όσον αύριο ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τα "τεχνικά κλιμάκια", η Αγορά θα παραμείνει σε στάση πτωτικής αναμονής, με χαμηλούς τζίρους και τους εν δυνάμει πωλητές να υιοθετούν λιγότερο επιθετικές κινήσεις σε επιμέρους τίτλους.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από χθες και λόγω της εφαρμογής της Θερινής ώρας στις ΗΠΑ, μετά τις 15.30, το Ελληνικό Χρηματιστήριο κινείται παράλληλα με την Wall Street και αυτό μπορεί να αποδειχθεί ότι έχει την σημασία του.

Από την άλλη και παρά το γεγονός ότι η προσοχή των ενεργών traders παραμένει προσηλωμένη στους Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους και στα Τραπεζικά warrants, με τον παραστατικό τίτλο της Εθνικής να έχει την "επιθετικότερη" συμπεριφορά, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι αρκετοί τίτλοι του μη Τραπεζικού 25αρη, όπως οι Viohalco, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Τιτάν και Folli Follie Group, δείχνουν να εισέρχονται σε βραχυπρόθεσμο πλαγιοκαθοδικό κανάλι, με το ερώτημα να είναι αν η κίνηση αυτή είναι από "παράπλευρες απώλειες" λόγω "margin calls", ή οι κινήσεις αποεπένδυσης επεκτείνονται και εκτός Τραπεζικού ταμπλό.

Τεχνικά και με βάση τα ημερήσια διαγράμματα, για τον FTSE25, οι 237 μονάδες είναι η κοντινή μας και απόλυτα αποφασιστική στήριξη, ενώ οι 251 μονάδες και πολύ περισσότερο οι 258 μονάδες, είναι το "stop" στο "intraday short".

Η σημαντική μεταβλητότητα στην "spot" Αγορά δεν είχε συναλλακτικό αντίκτυπο στην Αγορά Παραγώγων, όπου οι όγκοι παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ εμφανής ήταν η παρουσία πωλητών και σήμερα, στα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα, με τους τίτλους κοντινής λήξης να υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις και τις αποδόσεις να διαμορφώνονται ως εξής: 10ετες (9,95%), 5ετες (13,32%) και 3ετες (15,49%).

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Τον αργό ρυθμό των εξελίξεων έχει επιλέξει η Κυβέρνηση στην προσπάθεια προσαρμογής των διαπραγματευτικών της θέσεων επί το ρεαλιστικότερο, σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα.

Έτσι, μικρή μόνο πρόοδος συντελέστηκε στο χθεσινό Eurogroup, καθώς θα ακολουθήσει νέα σειρά προτάσεων-μεταρρυθμίσεων από την Ελληνική πλευρά που συμφώνησε πάντως να ξεκινήσει ο ερχομός εκπροσώπων των θεσμών κατά κλιμάκια, για να προχωρήσει ο έλεγχος των δημοσιονομικών στοιχείων.

Και όλα αυτά καθώς ακολουθούν 3 ακόμη εβδομάδες με ιδιαίτερα βαριές δανειακές ανάγκες για το Δημόσιο, η εκπλήρωση των οποίων αναμένεται να εξανεμίσει τα Ταμιακά του διαθέσιμα.

Εκτός αν υπάρξει συγκέντρωση νέων Δημόσιων εσόδων μέσω των ρυθμίσεων (που ακόμη πάντως δεν έχουν νομοθετηθεί), ενδεχόμενο που είναι μάλλον στη σφαίρα της υψηλής αισιοδοξίας.

Εν μέσω αυτού του περιβάλλοντος και με αναφορές στο ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος με ασαφές ερώτημα προς το εκλογικό σώμα (έστω και με την άμεση διάψευσή του), η υποτονικότητα των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο και η ψύχραιμη στάση των καταθετών οφείλουν να καταγραφούν ως θετικές εξελίξεις.

Οι συμμετέχοντες στο Χ.Α. τηρούν εμφανή στάση αναμονής, καθώς η ρηχότητα και η έλλειψη αγοραστών που το χαρακτηρίζει θα απαιτούσε όγκους αρκετών συνεδριάσεων για να ολοκληρωθεί η ρευστοποίηση ενός αξιοπρεπώς μεγάλου αριθμού μετοχών στο ενδεχόμενο της περαιτέρω αποεπένδυσης και σε τιμές αισθητά χαμηλότερες από τις τρέχουσες.

Αναβάλλουν, επομένως, την υλοποίηση τέτοιων σκέψεων και αποδέχονται "σιωπηρά" τον εγκλωβισμό τους στις Ελληνικές τοποθετήσεις, με την ελπίδα "κάτι να αλλάξει", επιτρέποντας έτσι τεχνικού χαρακτήρα αντιδράσεις.

Από την άλλη πλευρά, η χθεσινή ημέρα είχε ιδιαίτερο ειδικό βάρος για τη ιστορία της νομισματικής πολιτικής στην Ευρώπη, καθώς ο Μάριο Ντράγκι ξεκίνησε τη διαδικασία της αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο της ύψους 1,1 τρισ ευρώ ποσοτικής χαλάρωσης, που θα διαρκέσει σε πρώτη φάση επί 18μηνο. Στόχος είναι να καταπολεμηθεί ο αποπληθωρισμός της Ευρωζώνης και η μέσω μιας ανταγωνιστικότερης ισοτιμίας του ευρώ με τα λοιπά νομίσματα αναζωογόνηση των Ευρωπαϊκών Οικονομιών.

Είναι φανερό ότι η Ελληνική Οικονομία, που είναι απούσα από την ιστορική αυτή εξέλιξη, πρέπει το συντομότερο να ολοκληρώσει τις αναγκαίες διαδικασίες αξιολόγησής της ώστε να μπορέσει να συμμετάσχει.

"Διαφορετικά, η συνέχιση της άγονης σπατάλησης χρόνου θα οδηγήσει σε πλήρη ασφυξία στην Οικονομία και αναπόφευκτα σε νέα υποχώρηση του Γενικού Δείκτη με πρωταγωνιστές τις Τραπεζικές μετοχές και 'θύματα' τις μετοχές άλλων εταιρειών, ερήμην των υγιών θεμελιωδών στοιχείων τους" τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της TecGroup.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Με μοναδική "πράσινη" εξαίρεση τον δείκτη ASX 200 (+0,05%) ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές. Οι μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες για Hang Seng (-0,94%) και Nikkei (-0,67%, ο Τραπεζικός κλάδος δέχτηκε σημαντικές πιέσεις μετά από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο ότι οι Τράπεζες θα χρειαστούν να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια σε μία πιθανή αύξηση των επιτοκίων).

Πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή της Βασιλείας, η οποία καθορίζει τα διεθνή πρότυπα που διέπουν τον Παγκόσμιο Χρηματοπιστωτικό Κλάδο, αναμένεται να ζητήσει από τις Τράπεζες που έχουν προϊόντα τα οποία συνδέονται με επιτόκια να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους βάση τόσο ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων. Αυτό αποκάλυψε δημοσίευμα της εφημερίδας "Nikkei", το οποίο αναφέρει ότι η πρόταση αυτή έχει ήδη τεθεί επί τάπητος από Βρετανία και Γερμανία. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ΗΠΑ και Ιαπωνία αντιδρούν.

"Κόκκινα" ταμπλώ στην Ευρώπη και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE (με τους επενδυτές να προβληματίζονται ιδιαίτερα από το ισχυρό δολάριο). Με απώλειες κινούνται πολύτιμα μέταλλα και US Oil, ενώ προς νέα χαμηλά 12ετίας βαδίζει το ευρώ.

Ξεκινώντας από την Ευρώπη, σε νέα ιστορικά ρεκόρ υποχώρησαν οι αποδόσεις των Γερμανικών, Ισπανικών, Ιταλικών και Ιρλανδικών ομολόγων μια ημέρα αφότου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε να αγοράζει Κρατικά και Εταιρικά ομόλογα προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του αποπληθωρισμού.

"Οι Τράπεζες μπορεί να έχουν επενδύσει υπερβολικά σε Κρατικά ομόλογα και πρέπει να υπάρξει μια επανεξέταση του ρυθμιστικού πλαισίου για την κατοχή τέτοιων τίτλων", προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB). Με βάση την έκθεση, τα Κρατικά ομόλογα αντιμετωπίζονται με ευνοϊκό τρόπο σε σχέση με άλλα στοιχεία ενεργητικού, αλλά δεν είναι πάντοτε χωρίς ρίσκο. Το ποσοστό των κρατικών ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών έχει αυξηθεί, με την μεγαλύτερη αύξηση στις Χώρες που βρέθηκαν υπό πίεση το 2010-2012. Η έκθεση προτείνει μια σειρά από μέτρα, όπως αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις όσον αφορά τα Κρατικά ομόλογα.

Μεταφερόμενοι στις ΗΠΑ, αύξηση 0,3% στα αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, ενώ οι πωλήσεις κατέγραψαν την μεγαλύτερη πτώση από το 2009. Οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν ότι τα αποθέματα θα παραμείνουν σταθερά τον Ιανουάριο, μετά από άνοδο 0,1% τον Δεκέμβριο. Οι πωλήσεις χονδρικής υποχώρησαν 3,1%. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες από το Μάρτιο του 2009. Το Δεκέμβριο είχαν πέσει 0,9%.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστρέφοντας στα δικά μας εγκρίθηκε πριν από το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ ο σχεδιασμός της Εθνικής Τρ. για διάθεση, σε αυτή τη φάση, ποσοστού έως 26,9% του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank. 

Οι πολιτικές αναταράξεις των τελευταίων τριών μηνών έχουν δημιουργήσει ένα πιεσμένο λειτουργικό περιβάλλον για τις Ελληνικές Τράπεζες, σύμφωνα με την Euroxx Sec., η οποία στην νέα της έκθεση για τον Ελληνικό Τραπεζικό κλάδο τονίζει πως βλέπει "ανώμαλο δρόμο" για τη συνέχεια. 

Ζημιές 72,9 εκατ. ευρώ θα καταγράψει η Motor Oil το 2014 εκτιμά η IBG σε έκθεση στην οποία διατηρεί την τιμή-στόχο των 8,60 ευρώ και τη σύσταση "Buy" για τη μετοχή της εισηγμένης. Tα EBITDA της εταιρείας προβλέπεται να ανέλθουν στα 69,6 εκατ. Σύμφωνα με την IBG τα κέρδη (clean net income) της χωρίς τις ζημιές από τα αποθέματα θα διαμορφωθούν στα 106,8 εκατ. ευρώ το 2014. Η εισηγμένη ανακοινώνει αποτελέσματα έτους 2014 στις 16 Μαρτίου.

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Τιτάν, στα 20,2 από 18,7 ευρώ δίνει η Eurobank Equities σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση "hold" για τον τίτλο. 

Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 844,12 (+3,61%) και 814,28 μονάδων (-0,05%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 818,77 (+0,5%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών έκλεισε στις 817,39 μονάδες με κέρδη 0,33%.
Ο τζίρος αναρριχήθηκε στα 94,6 εκατ. από τα οποία τα 21,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΑΡΑΙΓ, ΟΤΕ, ΤΙΤΚ, ΦΦΓΚΡΠ, ΠΕΙΡ). Έξι τίτλοι (ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ) "απασχόλησαν" το 80% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Διακινήθηκαν συνολικά 163231462 τίτλοι, από τους οποίους οι 148482294 στα πλαίσια του FTSE25.
Ουδέτερων συναισθημάτων η τελική εικόνα με 72 ανοδικές μετοχές έναντι 57 πτωτικών, 20 τίτλοι τερμάτισαν την συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 5% και άλλοι 22 με ημερήσιες απώλειες μεγαλύτερες των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων.

Από το ταμπλώ του FTSE25, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΜΙΓ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισε η MIG και στο χαμηλό ημέρας οι Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος και Jumbo.

Χαμηλότερα του 25αρη, νέα υψηλά 13 ετών για την FHL Κυριακίδης, αύξησε συναλλαγές η Inform Λύκος, ρευστοποίησαν κέρδη οι "βιαστικοί" στην Trastor, ενώ με ελάχιστες συναλλαγές συμπλήρωσε τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση ο ΟΛΘ.

Από την άλλη και μετά από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα προσπάθησαν να αντιδράσουν οι Αστήρ, Σιδενόρ και Πετρόπουλος.

Επιστροφή στο ΧΑ

Επιστροφή της σημαντικής μεταβλητότητας και στην Αγορά Παραγώγων, που όμως δεν βοήθησε στην αύξηση των συναλλαγών όσον αφορά το συμβόλαιο του δείκτη.

Σημαντικά αυξημένος ο όγκος στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (54.902 συμβόλαια).

Σε ίδια επίπεδα οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 38.114 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7.748, 6.838 για τον Μάρτιο, 910 για τον Απρίλιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 241) κινήθηκε μεταξύ 239,25 και 250,75 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 0,10%.

Αυξήθηκε ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (36.550 ΟΤΕ, 8.500 ΟΠΑΠ, 27.900 Εθνική, 3.250.000 Πειραιώς), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (964), ΔΕΗ (791), Alpha Bank (8.158), Εθνική (12.627), Πειραιώς (17.249), Eurobank (12.458), ΟΠΑΠ (545), Μυτιληναίο (180), MIG (922), Jumbo (139), ΕΧΑΕ (104), Τιτάνα (128). Να σημειωθεί ότι τα αναγραφόμενα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών αφορούν όλους τους μήνες, ενώ ο πίνακας στο τέλος του σχολίου αναφέρεται μόνο στα συμβόλαια επί μετοχών του πρώτου μήνα.

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 77%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν και πάλι χαμηλός στα 308 δικαιώματα (99 calls και 209 puts).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (42.884.350 τεμ.), Eurobank (49.010.143 τεμ.), Πειραιώς (34.284.159 τεμ.), Εθνική (2.297.759 τεμ.).

Πηγή: Alpha Finance

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v