Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Αναμέτρηση με τις 800 μονάδες

Εντείνονται οι πιέσεις παρά το χαμηλό τζίρο εν αναμονή σημάτων από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Ανοδική κίνηση από την Πειραιώς, μικρές μεταβολές για τα περισσότερα blue chips. Προβληματίζουν τα σήματα από την τεχνική ανάλυση.

Σταθερά με αρνητικό πρόσημο, μικρότερο ή μεγαλύτερο, η αγορά καθώς οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο από την αρχή της συνεδρίασης μέχρι πριν από λίγο που ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε χαμηλότερα και των 810 μονάδων.

Κάποια προσπάθεια ανάσχεσης της υποχώρησης επιχειρήθηκε σταδιακά μετά τις 11.10-11.15, με αγορές από τις Alpha Bank και Πειραιώς μέχρι τις ΔΕΗ και ΟΠΑΠ. Ανοδικά Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, MIG, Jumbo, Viohalco.

Επιφυλακτικοί οι ενεργοί παίκτες με σαφώς πιο αμυντική τακτική, μετά μάλιστα και το χθεσινό... πάθημα (και εγκλωβισμό λόγω της αρχικής ισχυρής αντίδρασης) και με μειωμένο τον τζίρο και τη συναλλακτικότητα σε μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Εικόνα εντελώς αντίθετη από αυτήν της χθεσινής συνεδρίασης, όταν στα πρώτα 5΄-10΄είχε σημειωθεί ήδη η τιμή των 844,12 μονάδων για τον Γ.Δ. και των 250,48 μονάδων για τον FT 25, με τον Τραπεζικό Δείκτη έως τις 691,76 μονάδες, αλλά με την αγορά να υποχωρεί σταδιακά για να κλείσει πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Θυμίζω τις χαμηλές τιμές της χθεσινής ημέρας καθώς μέχρι νεωτέρας θα πρέπει να θεωρηθούν βραχυπρόθεσμα σημεία αναφοράς-αντιστάσεις. Στις 814,28 μονάδες για τον Γ.Δ., στις 240,51 για τον 25άρη και στις 626,99 μονάδες για τον τραπεζικό.

Χαμηλός ο τζίρος, σχεδόν στο μισό της αντίστοιχης χθεσινής περιόδου, με το 70%-72% στις τράπεζες (ανάλογο ποσοστό και στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης) και συγκριτικά ικανοποιητικό τζίρο στους τίτλους των CC HBC, FF Group, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίου, Αεροπορίας Αιγαίου, Grivalia, Σαράντη. Πάντως σε γενικές γραμμές ο τζίρος είναι χαμηλός, η ταχύτητα κυκλοφορίας των κυριότερων μετοχών αργή, με τους αγοραστές σε ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε νωρίτερα μέχρι τις 608,74 μονάδες, πλησιάζοντας και πάλι επικίνδυνα προς το χαμηλό 28ετίας δηλαδή τις 532,20 μονάδες. Τεχνικά ο κλαδικός δείκτης παραμένει υπό πίεση με σημαντικές θέσεις πώλησης και στις 4 μετοχές(*).

Νωρίτερα για μόλις 0,009 δεν «ισοφαρίσθηκε» το διπλό ιστορικό χαμηλό του 0,10 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank, κάτι που όμως δεν αποφεύχθηκε για τον τίτλο της Πειραιώς. Νέα υποχώρηση έως το 0,388 ευρώ, ιστορικό ελάχιστο, όπου και ενεργοποιήθηκαν διαδοχικές εντολές αγορών-υποστήριξης του τίτλου με αποτέλεσμα τη μικρή... ανάσα έως το 0,418 ευρώ. Απογοητευτική τεχνικά η διαγραμματική εικόνα και της Eurobank και της Πειραιώς επιβεβαιώνει την απομείωση θέσης μεγάλου (ή μεγάλων) παικτών.

Ανάλογη ενεργοποίηση εντολών αγοράς έγινε και από το 1,17 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, ενώ στην Alpha Bank προσπάθεια επιχειρήθηκε από το 0,309 ευρώ. Θυμίζω τις ελάχιστες τιμές για την ΕΤΕ στο 0,79 ευρώ (στη συνεδρίαση της 28ης/1) και για την Alpha Bank στο 0,259 ευρώ στην ίδια συνεδρίαση, τέλη Ιανουαρίου, οπότε και σημειώθηκε το χαμηλότερο ιστορικό σημείο για τον κλαδικό δείκτη σε... βάθος 28ετίας.

Με τις τράπεζες σε μέγκενη, στο υπόλοιπο της αγοράς επιχειρείται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διατήρηση δυνάμεων, καθώς πωλήσεις συνεχίζονται και στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και σηματωρών, μόνο που σε αυτές συνεχίζονται οι ροές αγορών από «ισχυρά χέρια», μεγαλομετόχους, επενδυτικά σχήματα, χρηματιστές και ξένους.

Στις μετοχές των Jumbo, Μυτιληναίου, Viohalco, METKA, ΟΛΠ, FF Group γίνονταν (στις 11.20-11.25) προσπάθειες να διατηρηθούν σε ανώτερες τιμές. Στα 12 εκατ. ευρώ, μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης, στο 31/26 η σχέση ανοδικών/καθοδικές μετοχές.

(*) Σύμφωνα με τον φίλο (thesmartgoldfish) τις τελευταίες εβδομάδες έχει επισημανθεί ο κυρίαρχος σχηματισμός τύπου σφήνας για τον τραπεζικό δείκτη. Συνήθως ο βασικός στόχος ενός τέτοιου σχηματισμού είναι η επιστροφή στη βάση του/χαμηλό σημείο.

Ήδη με χαμηλό ημέρας στις 608,74 μονάδες έχει πλησιάσει πολύ κοντά και αρκεί μία... ισχυρή πτωτική συνεδρίαση για να προσεγγίσει τον στόχο.

Μόνο θετικές εξελίξεις θα οδηγούσαν σε αναστροφή της τάσης, με ζητούμενη την επαναπροσέγγιση των 800 και με υψηλότερη πολύ ισχυρή αντίσταση την περιοχή των 1.080 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v