Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Βαρίδι» παραμένουν οι τράπεζες

Προς τις 800 μονάδες διολισθαίνει ο Γενικός Δείκτης, με την αγορά να αποτιμά το εκρηκτικό κοκτέιλ ειδήσεων για Ελλάδα. Σταθεροί οι πωλητές στους τραπεζικούς τίτλους. Σε Εθνική-Eurobank οι μεγαλύτερες πιέσεις. Σε θετικό έδαφος Jumbo, Folli.

Βαραίνει περισσότερο το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με εκ νέου δοκιμασία της περιοχής των 800 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη.

Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα, οι εντεινόμενες «επιθέσεις» των ξένων κι η αρνητική στάση διεθνών κεφαλαίων, με επικριτική την Deutsche Bank, συνεχίζουν την ταλαιπωρία-κατηφόρα με βαρίδι τον τραπεζικό κλάδο, αν και πιο περιορισμένης έκτασης ρευστοποιήσεις πραγματοποιούνται και στην πλειονότητα των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Παλεύει μέρα με τη μέρα η οικονομία και οι επιχειρήσεις σημειώνουν η Αλεξάνδρα Γκίτση και ο Χρήστος Κίτσιος, με μεγάλο ασθενή τον χρηματοπιστωτικό κλάδο που βρίσκεται υπό συνεχόμενη πίεση. Στα προβλήματα που προκαλεί η αβεβαιότητα αναφέρεται σε έκθεσή της η Deutsche Bank, κάνοντας αναλυτικά λόγο για τις εκροές (περί τα 4 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2014 και επιπλέον 12,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο 2015), για το αυξημένο ρίσκο αλλά και για τη βελτίωση των περιθωρίων.

Πίεση που αποτυπώνεται στη νέα υποχώρηση του κλαδικού δείκτη προς τις 600 μονάδες, με την Εθνική να χάνει νωρίτερα το κρίσιμο 1,18 ευρώ(*), εξέλιξη που επέτεινε τις πωλήσεις μετοχών της ΕΤΕ. Προηγούνται βέβαια οι σταθερές πωλήσεις στις μετοχές των Πειραιώς και Eurobank, θυμίζοντας πως από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 23/3 θα ισχύσουν οι αλλαγές στον δείκτη Eurostoxx 600, ενώ την Παρασκευή 20/3 λήγει η πρώτη «τριπλή σειρά» στα παράγωγα για το 2015.

Εκρηκτικό μίγμα, σημείωνε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, καθώς η εδώ και μέρες γνωστή έξοδος των Πειραιώς και Eurobank από τον ευρωπαϊκό δείκτη έχει ενεργοποιήσει σημαντικές ρευστοποιήσεις και μείωση θέσεων από μεγάλα χαρτοφυλάκια. Αυτό σε συνδυασμό με το triple witching της μεθεπόμενης Παρασκευής έχει βαρύνει το φορτίο για Πειραιώς, Eurobank, συνακόλουθα για την Alpha Bank και με την Εθνική να είναι η τελευταία του κλάδου που παραδίδεται.

Μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση στη μετοχή της ΕΤΕ καταβαλλόταν η μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να αμβλυνθεί η πίεση που υφίσταται ο κλάδος εδώ και τρεις εβδομάδες και εντείνεται όσο δεν αίρεται το αδιέξοδο όπου έχει περιέλθει η Αθήνα.

Το ίδιο στέλεχος σημείωνε πως, εκτός από την αφορμή του Stoxx 600, επιφυλακτικότητα επικρατεί και λόγω της επικείμενης αξιολόγησης από την S&P, ενώ μέσα στον Μάρτιο περιμένει η αγορά την ετυμηγορία του FTSE για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Η ημερομηνία μπορεί να μην είναι ακόμη γνωστή, ωστόσο εύλογο είναι το ενδιαφέρον για τη στάση που θα τηρήσει ο ξένος οίκος.

Σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, το χειρότερο για το Χ.Α. είναι η με χαμηλούς τζίρους σχεδόν καθημερινή απώλεια εδάφους και θέσεων, σε σειρά συνεδριάσεων όπου δεν μπορεί να εκδηλωθεί και να διατηρηθεί σε κλείσιμο μία έστω τεχνικής μορφής αντίδραση.

Ενδεικτικό το πάθημα του χθεσινού εγκλωβισμού (από τα τοπικά υψηλά των 845 μονάδων για τον Γ.Δ. και των 250 για τον FT 25).

Έως το 1,14 ευρώ νωρίτερα η μετοχή της ΕΤΕ, της τελευταίας από τον κλάδο που τελευταία έβγαζε αντιστάσεις (δευτερευόντως η Alpha Bank), με τη διάσπαση του 1,18 να ενεργοποιεί και νέες πωλήσεις αυξάνοντας συγκριτικά και τις θέσεις αντασφάλισης στα παράγωγα. Νωρίτερα (στις 12.55) στο συμβόλαιο της ΕΤΕ είχαν γίνει περί τις 2.500 ΣΜΕ (Χ 100 το κάθε ένα συμβόλαιο) που δεν θεωρείται υψηλός αριθμός. Ενδεχομένως αυτό να παραπέμπει στην προσδοκία αντίδρασης της μετοχής από το 1,14 ευρώ.

Αντιθέτως, για τη μετοχή της Πειραιώς καταγράφηκε και νέο ελάχιστο στο 0,388 ευρώ, ενώ στη Eurobank πωλήσεις έγιναν μέχρι το 0,107 ευρώ.

Συγκριτικά καλύτερη η εικόνα για ΟΤΕ και ΔΕΗ, με αγορές έως τα 9,20 και τα 5,75 ευρώ αντίστοιχα, αλλά στην αρχή της συνεδρίασης. Συναλλαγές στα 8,55-8,85 ευρώ στη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Από τις μετοχές του FT 25 διασώζονται με θετικό πρόσημο μόνον Μυτιληναίος, Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια, ΜΕΤΚΑ και FF Group. Απόδοση καλύτερη του δείκτη σημειώνεται για τους τίτλους των ΜΟΗ, Viohalco και CC HBC.

(*) Ειδική αναφορά στο stop loss του 1,18 ευρώ για τη μετοχή της ΕΤΕ είχε γίνει στον Εκηβόλο της Δευτέρας 9 Μαρτίου. Βραχυπρόθεσμα η μέτρηση του αναλυτή Ηλία Ζαχαράκη (όπως αποτυπώνεται στο σχετικό διάγραμμα) παραμένει ενεργή. Ενδεχόμενο κλείσιμο της ΕΤΕ τουλάχιστον στο 1,18 ευρώ θα αποτελούσε μία από τις μετρημένες ενθαρρυντικές ενδείξεις της σημερινής συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v