Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εγκλωβισμένος στη ζώνη των 790 μονάδων ο ΓΔ

Με τις συναλλαγές να παραμένουν στα… ρηχά η προσπάθεια υπέρβασης των 800 μονάδων αποβαίνει προς ώρας άκαρπη. Πτωτικά σχεδόν το σύνολο των blue chip. Αντιστάσεις από Εθνική και Jumbo. Σε Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ οι μεγαλύτερες πιέσεις.

Στα ρηχά των 790 μονάδων δοκιμάζεται το Χ.Α., με τους δανειστές να πολλαπλασιάζουν τις πιέσεις και τα μηνύματά τους προς την ελληνική πλευρά. Νέο χαμηλό για Πειραιώς, ρευστοποιήσεις ξένων και σε ΔΕΗ.

Από το αποκαλυπτικό άρθρο της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου γίνεται σαφές πως ουδεμία χρηματοδότηση θα δοθεί εάν δεν ολοκληρωθεί ο έλεγχος του προϋπολογισμού, και δεν αποσαφηνιστούν τα όποια μέτρα χρειάζονται και δεν περάσουν από την έγκριση της ελληνικής Βουλής.

Παράλληλα (κυρίως) οι βραχυπρόθεσμοι εστιάζουν στις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού (σήμερα-αύριο), στην αξιολόγηση από την S&P, στις ενέργειες της ΕΚΤ (για τον ELA). Είναι προφανές πως σε αυτό το περιβάλλον τα αποτελέσματα χρήσης 2014 περνούν σε... δεύτερη μοίρα, περιορίζοντας έτσι τις κινήσεις των παικτών σε απολύτως επιλεγμένες μετοχές-εισηγμένες.

Ο τζίρος παραμένει χαμηλός, σχεδόν στον μ.ο. των τελευταίων 2-3 ημερών, σε μία στεγνή αγορά, χωρίς κίνητρο και δίχως προσανατολισμό.

Προτεραιότητα, τουλάχιστον μέχρι τώρα, η επιβεβαίωση των 790 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, η διατήρηση δυνάμεων, η διαχείριση της κουραστικής διόρθωσης των τελευταίων συνεδριάσεων.

Διολίσθηση με χαμηλό τζίρο, όπως στο... μαρτύριο της σταγόνας, καθώς (και) το χρηματιστήριο παραμένει παγιδευμένο, όπως άλλωστε και η χώρα, στη μέγκενη μίας διαδικασίας που για τους δανειστές/Βερολίνο μεθοδευμένα οδηγεί στην επιβολή ακόμη ενός πακέτου «βοήθειας», δανεισμού/μνημονίου.

Καταληκτική περίοδος οι αρχές Ιουνίου... Σε αυτόν τον ατέρμονο εγκλωβισμό (και) το Χ.Α. δεν έχει λόγους να αντιδράσει προς τις 820 και τις 850 μονάδες, κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί στη δοκιμασία των 790 μονάδων.

Οριακή η διακύμανση για τον Τραπεζικό Δείκτη, με την Εθνική να κινείται στο 1,12 ευρώ, δηλαδή οριακά στα χαμηλά ημέρας του 1,11 και... μακριά από το σημαντικό 1,18 ευρώ. Δεν φαίνεται να βγαίνει της ΕΤΕ, τουλάχιστον μέχρι τώρα, κάτι που εξηγεί το γύρισμα θέσεων σε μετοχές των ΔΕΗ και ΟΤΕ με τους πωλητές να γίνονται επιθετικότεροι στην Επιχείρηση εδώ και 15΄-20΄ Έως 3,76% χαμηλότερα η μετοχή της ΔΕΗ, με απώλειες και ο τίτλος του ΟΤΕ προς τα 8,93 ευρώ.

Στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής αποδίδει αυτήν την επιβάρυνση στο ενδεχόμενο ρευστοποιήσεων από το Capital Global και σε άλλους τίτλους πέραν του τραπεζικού κλάδου.

Στις τράπεζες λίγο ως πολύ αναμενόμενες είναι και οι νέες πωλήσεις που συνεχίζονται και σήμερα στις μετοχές της Πειραιώς και της Eurobank, με την πρώτη να καταγράφει ακόμη ένα ελάχιστο, οριακά χαμηλότερα του χθεσινού του 0,388 ευρώ.

Για τη μετοχή της ΔΕΗ τα 5,35 ευρώ θεωρούνται σημαντικό τεχνικό σημείο, βραχυπρόθεσμα, ενώ για τον ΟΤΕ προσοχή χρειάζονται τα 8,90 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v