Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άφαντος ο τζίρος στο Χρηματιστήριο!

Αρνητικό ρεκόρ καταγράφει ο τζίρος στο ΧΑ, που δεν ξεπερνά τα 7 εκατ. την πρώτη ώρα. Κέρδη υψηλότερα του 3% για Alpha Bank, Eurobank. Με θετικό πρόσημο ΔΕΗ, Εθνική, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος. Πτώση για Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Με συναλλαγές που δεν είχαν ξεπεράσει καν τα 3 εκατ. ευρώ στα πρώτα 35΄, για τι συνεδρίαση να κάνεις λόγο; Η αγορά χρειάζεται ένα... σοκ, κίνητρο ή αρνητική εξέλιξη, είτε για να κινηθεί πάνω από τις 800 είτε για να... φύγει για τις 740 μονάδες.

Κάποιες εντολές σε ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, Alpha Bank λίγο μετά τις 11.20 ξύπνησαν κάπως την αγορά και προσέδωσαν σχετική ταχύτητα - κυκλοφορία, με τον Γενικό Δείκτη να παλεύει και πάλι για τις 800 μονάδες. Στα μόλις 5 εκατ. ευρώ η αξία των συναλλαγών στις 11.25, αρνητικό επίπεδο για φέτος...

Στο εύρος των 792,94-798,11 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, με τον χαμηλότερο τζίρο και συναλλαγές για φέτος (στο διάστημα 10.30-11.05), με παντελή την απουσία ακόμη και των βραχυπρόθεσμων παικτών η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι (και ας μου συγχωρεθεί η έκφραση) για... κλάματα.

Κρίμα, αυτό δεν είναι αγορά, αυτό δεν είναι καν χρηματιστήριο αναδυόμενης/αναπτυσσόμενης χώρας, με την επενδυτική απαξίωση να καταδεικνύει άλλη μία πτυχή της «ελληνικής περίπτωσης».

Ακόμη και πιο επίμονοι χρηματιστές δεν θυμούνται προηγούμενη συνεδρίαση όπου στα πρώτα 35΄-40΄ δεν υπήρχε μετοχή με αξία συναλλαγών πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Κι όμως στις 11.05 η υψηλότερη αξία συναλλαγών είχε γίνει στη μετοχή της Εθνικής (περί τις 740 χιλ. ευρώ), ενώ ακολουθούσαν με περίπου 400 χιλ. ευρώ η Alpha Bnk και με 370 χιλ. ευρώ η μετοχή της Πειραιώς. Είναι επίσης ενδεικτικό πως εκείνη την ώρα σε 6 από τις 25 μετοχές του FT 25 δεν είχαν γίνει περισσότερα από 1.000 τεμάχια, ενώ σε 5 από τις 20 μετοχές του FT Mid είχαν γίνει... ρετάλια λιγότερα των 10 τεμαχίων.

Εάν αυτά παρατηρούνται στο (υποτίθεται) προβεβλημένο μέρος του ταμπλό, σε αυτό όπου επενδύουν ξένα σπίτια και διοργανώνονται φιλόδοξα Roadshows σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη, τότε τι να πει κάποιος για το υπόλοιπο της αγοράς;

Σημειωτέον πως καθημερινά στις 25 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης πραγματοποιείται πάνω από το 90% του συνολικού τζίρου, 5%-8% στην (υποτιθέμενη) μεσαία κεφαλαιοποίηση και... όλο το υπόλοιπο στις 200 και πλέον μετοχές/εισηγμένες όπου όπως πριν από λίγο σχεδόν στις μισές δεν είχε γίνει πράξη.

Δυστυχώς το... ταμπλό είναι αδιάψευστος μάρτυρας της απαξιωμένης αγοράς μας, που παρά τις κατά καιρούς πομφόλυγες αρμοδίων και κάθε λογής υπευθύνων παρουσιάζει αυτήν την εικόνα-κατάντια των 3,9 εκατ. ευρώ συνολικών συναλλαγών λίγο μετά τις 11.10.

Στο... διαδικαστικό της μέχρι τώρα συνεδρίασης, για τον Γ.Δ. η περιοχή των 790 μονάδων μπορεί να επιβεβαιώνεται, αλλά κατά την άποψή μου λιγότερη σημασία έχει από αυτό που παρατηρείται σήμερα.

Νέκρα σε χρηματιστηριακά γραφεία, απογοήτευση σε φίλους και γνωστούς, σε γνώστες και παραδοσιακούς παίκτες με πάνω από 25 και 30 χρόνια στην πλάτη τους.

Ο.Κ., ο Τραπεζικός Δείκτης κυμαίνεται στις 591,21-604,05 μονάδες, με μικτές τάσεις για Εθνική (σταθερή στο 1,13 ευρώ), Alpha Bank (στο 0,317 με 1,93%), Πειραιώς (στο 0,392 με 0,55%) και Eurobank, με 1,92% στο 0,106 ευρώ. Για τη μετοχή της Eurobank είναι εμφανής η προσπάθεια να μη σημειωθεί τιμή στο 0,10 ευρώ, πόσο δε μάλλον χαμηλότερα αυτής της έσχατης... στήριξης.

Στα τελευταία «οχυρά» για τον Γενικό Δείκτη και τον FT 25 αναφέρεται ο Γιώργος Α. Σαββάκης, αλλά το πρόβλημα της αγοράς, ειδικά σήμερα, είναι η εικόνα... βάλτου που παρουσιάζει.

Από τα ελάχιστα άξια αναφοράς θεωρείται η μικρή αποκλιμάκωση στην απόδοση των ομολόγων (στο 17,48% το 3ετές) αλλά και αυτή η αγορά το ίδιο ρηχή και στρεβλή, όπως η χρηματιστηριακή, είναι.

Άπνοια στο... ταμπλό αλλά και στα παράγωγα, με μετρημένες λίγες 10άδες πράξεων σε συμβόλαια του FT 25 σε μικρές αποκλίσεις γύρω από τις 235 μονάδες.

Και να σκεφτείτε πως την επόμενη Παρασκευή (20/3) έχουμε το πρώτο triple witching του 2015.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v