Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Σε «σταυροδρόμι» σήμερα ο ΓΔ

Τεχνικά εάν κρατήσουν οι 790 μονάδες στο ΧΑ είναι δυνατή η αντίδραση της αγοράς κατ' αρχάς προς τις 820. Ειδάλλως το ενδεχόμενο υποχώρησης προς τις 750/740 θα κερδίσει περισσότερους πόντους. Kρίσιμη η πορεία της ΕΤΕ.

Άνοδος 260 μονάδων στη Wall Street, δεν αποκλείει... Grexit από ατύχημα ο W. Schaeuble στην πυκνή και καθημερινή πλέον παρέμβασή του, ενώ το Χ.Α. δεν παίρνει βοήθεια ούτε από το... Athens Group.

Θέμα της ημέρας για το οικονομικό επιτελείο αλλά και για πάρα πολύ κόσμο η ρύθμιση των 100 δόσεων (σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία), με την Ελενα Λάσκαρη να μετρά δέκα απαντήσεις για τα επιτόκια, την ελάχιστη μηνιαία δόση και τη χρυσή προθεσμία της 27ης Απριλίου. Εάν αποδώσει αυτή η ενέργεια της κυβέρνησης, με τη σφραγίδα κυρίως της Νάντιας Βαλαβάνη, τα δημόσια ταμεία θα πάρουν ανάσες συν τω χρόνω. Στο κρίσιμο 3μηνο, που ακολουθεί. Για να δούμε...

Θέμα της ημέρας όμως και οι συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Μ. Σουλτς κυρίως όμως με τον Ζ.Κλ. Γιούνκερ, και το μεν Μαξίμου επενδύει στις επαφές που θα έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας και στις διεργασίες που πιθανότατα θα δρομολογηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, το δε Χ.Α. συνεχίζει να μην... ακούει σε ειδήσεις.

Το Χ.Α., όπως η πραγματική οικονομία, το επιχειρείν κι η αγορά, εξακολουθεί να αποτυπώνει και να προεξοφλεί την διάχυτη ασφυξία σχεδόν σε όλα τα μέτωπα της καθημερινότητας. Ενδεικτικά  όσα αναφέρει ο Κώστας Γεράρδος, διευθύνων σύμβουλος της ΠΛΑΙΣΙΟ, στην Πέννυ Κούτρα. Και μιλάμε για μία υγιή επιχείρηση, που επιβίωσε σε ένα ακραία ανταγωνιστικό κλάδο-περιβάλλον, που ξεπέρασε τον πόλεμο ακόμη και ξένων ομίλων, γυρίζει σε θεαματικά αποτελέσματα και διακρίνεται από μία νουνεχή και χαμηλών τόνων αποτελεσματική διοίκηση.

Η περίπτωση ΠΛΑΙΣΙΟ θα έπρεπε, κατά την ταπεινή εκτίμησή μου, να έχει προβληματίσει πολύ περισσότερο το οικονομικό επιτελείο από τις...πολλοστές απειλές Schaeuble. Ας είναι...

Χωρίς βοήθειες το Χ.Α., όπως σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος, με τον Γενικό Δείκτη και πάλι χαμηλότερα των 800 μονάδων σε κλείσιμο, με τις τράπεζες κάτω από τις 600 μονάδες, τις Πειραιώς και Eurobank υπό συνεχή πίεση και τους ξένους να κάνουν εμφανή την παρουσία τους με ρευστοποιήσεις και σε μη τραπεζικές μετοχές-σηματωρούς. Κάτι που νομίζω ότι προσθέτει νέα βάρη στον ήδη βεβαρημένο ft25 και σε αρκετές μετοχές-εισηγμένες που δίνουν μάχες να κρατηθούν κόντρα στο πτωτικό ρεύμα.

Από το μέτωπο της S&P η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι πως σε σημαντικό βαθμό έχει απορροφηθεί ακόμη και το ενδεχόμενο υποβάθμισης.

Τεχνικά εάν κρατήσουν οι 790 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη είναι δυνατή στη συνέχεια η αντίδραση της αγοράς κατ΄αρχάς προς τις 820 μονάδες, ειδάλλως το ενδεχόμενο υποχώρησης προς τις 750/740 θα κερδίσει περισσότερους πόντους.

Στις 233,91 μονάδες ο FT 25 με κοντινότερη στήριξη στις 231 και αντίσταση στις 240 μονάδες. Η ΕΤΕ και ο ΟΤΕ αλλά και η CC/HBC ήταν οι στυλοβάτες στη χθεσινή συνεδρίαση. Η Εθνική θα πρέπει να πιάσει το 1,16 ευρώ (για να ακυρωθεί το σενάριο της διόρθωσης προς το 1,05-1 ευρώ), ο ΟΤΕ να μην χάσει τα 9-8,95 ευρώ και η δεικτοβαρής CC/HBC να συνεχίσει προς τα 15,70-15,80 ευρώ.

Να σημειωθεί πως για ακόμη μία συνεδρίαση ο τζίρος ήταν χαμηλός στα 70,3 εκατ. ευρώ (με συναλλαγές 134,7 εκατ. τεμαχίων) με το 49% στις τράπεζες και συγκριτικά αυξημένο σε μετοχές-σηματωρούς όπως Jumbo, ΕΧΑΕ, FF Group, ΤΙΤΑΝ, Μυτιληναίο, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Motor Oil, Grivalia, ΕΥΔΑΠ.

Στα παράγωγα στα ίδια επίπεδα οι ανοιχτές θέσεις, για τον πρώτο μήνα, στα 38.095 συμβόλαια. Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 4.088, 3.375 για τον Μάρτιο, 714 για τον Απρίλιο και 0 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 233) κινήθηκε μεταξύ 231,75 και 238,75 μονάδων και γύρισε σε υποτίμηση 0,5%.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (13.400 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (505), ΔΕΗ (679), Alpha Bank (2.285), Εθνική (6.763), Πειραιώς (8.880), Eurobank (4.620), ΟΠΑΠ (314), Μυτιληναίο (364), MIG (160), Jumbo (171), ΓΕΚ (241), Μέτκα (115), ΕΧΑΕ (261), ΟΛΠ (122).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v