Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Συνεδρίαση με απουσία... κοινού

Στα επίπεδα των 775 μονάδων ο Γενικός Δείκτης με αρνητικό ρεκόρ τζίρου για το 2015. Απώλειες μεγαλύτερες του 6% για Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ. Στο κόκκινο ΟΤΕ, Εθνική Τράπεζα, ΕΛΠΕ, Coca Cola. Κέρδη καταγράφουν Τιτάνας, ΟΠΑΠ.

Διευρύνονται οι απώλειες στο ΧΑ, καθώς ξένοι και ξένοι εντείνουν τις ρευστοποιήσεις τους.

Εως 2,5% η διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη στις 775 με τον τραπεζικό μέχρι 4,5% στην περιοχή των 560 δηλαδή όλο και εγγύτερα στα ελάχιστα 28ετίας των 532,20 μονάδων.

Από τη μία η νέα κόντρα ΥΠΟΙΚ-δανειστών για το stop στις πληρωμές μισθών από την άλλη οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για δημοψήφισμα, είναι απολύτως λογικό διαχειριστές και παίκτες να μειώνουν περισσότερο την έκθεση τους σε μία αγορά που...αποεπενδύεται από μέρα σε μέρα.

Οταν μάλιστα η μέχρι τώρα κατάσταση προοιωνίζεται μία ακόμη πιο δύσκολη συνέχεια σε ορίζοντα εβδομάδων- μηνών οι εν δυνάμει αγοραστές δεν έχουν λόγους να βιαστούν ή να κυνηγήσουν τιμές σε επίπεδα που... σύντομα θα είναι- κατά πάσα πιθανότητα- χαμηλότερα/φθηνότερα.

Την ίδια ώρα η Α. Μέρκελ φέρεται να εξετάζει μέχρι και ανορθόδοξες λύσεις προκειμένου να αποτρέψει ένα... Grexit εξ αιτίας ενός «ατυχήματος» όπως είχε απειλήσει τελευταία ο Β. Σόιμπλε.

Με τον ΓΔ να χάνει και τις 790 μονάδες ενεργοποιήθηκαν οι πρώτες εντολές πώλησης από όσους είχαν θέσει ως stop loss την περιοχή των 800-790 μονάδων.

Αντίστοιχα για τον Τραπεζικό Δείκτη με το που χάθηκαν οι 620 μονάδες και όταν η Εθνική έδειξε πως δεν μπορεί - σε αυτή την φάση- να κινηθεί πάνω από τα 1,18 ευρώ.

Δεν συντρέχουν λόγοι βιασύνης ειδικά στις τράπεζες, εκτιμούσε στέλεχος τραπεζικής χρηματιστηριακής, από τη στιγμή που στον κλάδο παραμένει το φορτίο πωλήσεων (και με αφορμή την έξοδο Πειραιώς, Eurobank από τον Eurostoxx 600, από την συνεδρίαση της 23/3), όσο οι τράπεζες «πληρώνουν» το καθεστώς ασφυξίας και στην αγορά εντείνονται οι επιφυλάξεις για τον τελικό λογαριασμό που θα κληθούν να αναλάβουν οι όμιλοι λόγω της δραματικής καθίζησης που σημειώνεται στην πραγματική οικονομία, σε δάνεια, σε μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις, σε στεγαστικά κ.λ.π .

Με τον τραπεζικό δείκτη μια ανάσα από τα ελάχιστα 28ετίας οποιαδήποτε ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου θα δημιουργούσε και νέους εγκλωβισμούς, θυμίζοντας ενδεικτικά πως πριν 10 μέρες η ΕΤΕ είχε ενδοσυνεδριακή υψηλή τιμή στα 1,72 ευρώ, προ ημερών στα 1,31 και νωρίτερα στα 1,08 ευρώ.

Για την Alpha Bank ανάλογη είναι η πίεση τις τελευταίες ημέρες, με τις Πειραιώς και Eurobank να υφίστανται την πίεση των ρευστοποιήσεων (κυρίως) ξένων διαχειριστών εδώ και 2-3 εβδομάδες. Τα αλλεπάλληλα ιστορικά ελάχιστα της Πειραιώς απόρροια της αποχώρησης (κυρίως ) του ομίλου Capital καταδεικνύουν την γενικότερη στάση πολλών ξένων για την ελληνική αγορά.

Η ελληνική οικονομία, τουλάχιστον μέχρις ότου επέλθει κάποια λύση, μέχρις ότου υπάρξει διέξοδος θεωρείται μη... επενδύσιμη, αυξημένου ρίσκου και χωρίς προοπτική. Τουλάχιστον μέχρις ότου διαφανεί μία συμφωνία ή κάτι άλλο πιο χειροπιαστό για τις «αγορές

Επιπλέον δηλώσεις διλημματικού χαρακτήρα μόνο επενδυτές δεν μπορεί να προσελκύσουν. Απεναντίας «κεραυνοί» για δημοψηφίσματα, εκλογές, Grexit καθιστούν ακόμη πιο επιφυλακτικούς τους επενδυτές που έχουν απομείνει.

Επιπλέον, όπως σημειώθηκε από τα αρχικά σχόλια μας, η αγορά φάνηκε πως σήμερα δεν θα «επένδυε», δεν θα προεξοφλούσε θετικά τα όποια αποτελέσματα της συνάντησης του έλληνα πρωθυπουργού με τον Μ. Σούλτς και τον Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Το περίεργο είναι, πως παρά την συνεχιζόμενη διόρθωση παρά το ότι την επόμενη Παρασκευή λήγει η «τριπλή σειρά» Μαρτίου η αγορά Παραγώγων δεν αντιδρά, ενώ σε μέτρια επίπεδα παραμένουν τα Συμβόλαια τρέχοντος μηνός.

Αυτό μπορεί να σημαίνει, πως πολλοί παίκτες δεν ενδιαφέρονται καν να αντασφαλίσουν τις θέσεις που έχουν στην υποκείμενη αγορά καθώς επιλέγουν την δραστική μείωση της θέσης τους ή ακόμη και την αποχώρηση τους από την ελληνική αγορά.

Η στάση αυτών των συγκεκριμένων ξένων δεν περιορίζεται πλέον στις τράπεζες ή σε μετοχές της 3άδας ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά έχει διαχυθεί και σε μετοχές-σηματωρούς. Κάτω από τα 2 ευρώ με απώλειες 8,75% η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, περισσότερο από 5% διορθώνουν ΓΕΚ/Τέρνα (1,89 ευρώ), Τέρνα Ενεργειακή (2,46 ευρώ), στα 5,25 ευρώ τα ΕΧΑΕ εν όψει και της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων 2014 την Δευτέρα.

Για τη μετοχή των ΕΧΑΕ η Euroxx μειώνει την τιμή-στόχο στα 6,5 από τα 7 ευρώ, προβλέπει δε πως θα επιστρέψει στους μετόχους 0,25 ευρώ/μετοχή. Επιστροφή κεφαλαίου 0,11 ευρώ και μέρισμα 0,25 ευρώ βλέπει η IBG για την ίδια εισηγμένη.

Λίγο μετά τις 15.30΄ η αξία των συναλλαγών μόλις ξεπερνούσε τα 40 εκατ. ευρώ με το 58% στις τράπεζες.

Μεγαλύτερη με 9,2 εκατ. στη μετοχή της Εθνικής ενώ ακολουθούν Alpha Bank με 5,7 και με 4,8 εκατ. ευρώ η Πειραιώς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v