Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Xρηματιστήριο: Με... «παρακαταθήκες» η συνεδρίαση

Στην διαπραγμάτευση κυβέρνησης-εταίρων αλλά και στα μηνύματα από το εξωτερικό παραμένει στραμμένη η προσοχή του Χρηματιστηρίου. Κλειδί οι τραπεζικός κλάδος. Ενδιαφέρον το χθεσινό «σκούπισμα» σε μετοχές - σηματωρούς.

Το μη χείρον βέλτιστον, έλεγαν οι πρόγονοι, πολύ πιθανή θεωρεί την επίτευξη μίας βραχυπρόθεσμης συμφωνίας, μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες το Stratfor. Σε αυτήν την απλή λογική πόνταραν πολλοί από τους «αγοραστές στα χαμηλά» της χθεσινής συνεδρίασης ριψοκινδυνεύοντας το αποτέλεσμα, την κατάληξη βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις βραχυπρόθεσμες αναταράξεις και «βυθίσεις» όπως η χθεσινή.

Πως φτάσαμε από τον πανικό στην... πτώση κατέγραψε αναλυτικά ο Θανάσης Σταυρόπουλος, σε μία συγκυρία που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης συναντάται σε καλό κλίμα με τον Αμερικανό υφυπουργό Οικονομικών Νταλίπ Σάιν, η Deutsche Bank βλέπει αξίες στις ελληνικές τράπεζες παρά την πολιτική αβεβαιότητα. Μάλιστα ο πανίσχυρος γερμανικός όμιλος θεωρεί μοχλό πίεσης για τις διαπραγματεύσεις τον ELA, ενώ δεν βλέπει κίνδυνο ρευστότητας.

Καθησυχαστικό το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι, όπως αναφέρει ο Αλέξανδρος Μανωλάτος, η JP Morgan εκτιμά από εχθές, πως η ΕΚΤ δεν θα τραβήξει την...πρίζα, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαιώνει πως οι τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς, ενώ όσον αφορά στην χθεσινή συνάντηση Β. Σόιμπλε- Γ. Βαρουφάκη, σύμφωνα με την Deutsche Welle υπάρχει ανοιχτός δίαυλος μεταξύ Βερολίνου- Αθηνών.

Απαραίτητη φρονώ η πρωινή...πολυλογία μου, καθώς εκτός από την άκρως βραχυπρόθεσμη προσέγγισή μας της αγοράς καλό είναι να βλέπουμε λίγο μακρύτερα και όπως φάνηκε μετά την «αιφνιδιαστική» κίνηση της ΕΚΤ αρκετά νωρίτερα από την 28η Φεβρουαρίου.

Τελευταία συνεδρίαση άλλης μίας πολυτάραχης εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να μετρά απόδοση 13,52% παρά την χθεσινή «βουτιά» του 3,37% που στα πρώτα δύσκολα λεπτά της συνεδρίασης είχε φθάσει σχεδόν το 10%. Έως τις 768,04 μονάδες υποχώρησε ο Γ.Δ. στα πρώτα 5-10΄ της χθεσινής συνεδρίασης, με πολλούς επενδυτές να βλέπουν... μισογεμάτο το ποτήρι μετά τις δηλώσεις των δύο υπουργών Οικονομικών Γερμανίας - Ελλάδας.

Δεν κάθεσαι να συζητάς σχεδόν δύο ώρες, με κάποιον που διαφωνείς εκ προοιμίου και δεν προτίθεσαι να συνδιαλλαγείς έχοντας αποφασίσει τελεσίδικα την ρήξη, σημείωνε εχθές έμπειρος χρηματιστηριακός παίκτης, ένας εκ των αρκετών αγοραστών που ενεργοποιήθηκαν μετά το πέρας της συνέντευξης των δύο πολιτικών.

Με αυτήν την λογική κινήθηκαν αρκετοί από τις 15.30-16.00 έχοντας μάλιστα την ευχέρεια να τοποθετούνται σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Μάλιστα το «κλείσιμο» του Γ.Δ. στις 819,50 μονάδες αρκετά πάνω από τις κρίσιμες 810 που είχαμε αναφέρει εχθές, θεωρήθηκε ενθαρρυντική ένδειξη από αναλυτές και παίκτες.

Ωστόσο το κλειδί παραμένει στις τράπεζες, με τον κλαδικό δείκτη να κινείται μεταξύ 632,78-823,72 με τελική τιμή στις 741,03 μονάδες. Σημειωτέον πως «κορυφή» και «πυθμένας» σημειώθηκαν ακριβώς με το «άνοιγμα» και στα πρώτα 5-10΄ της συνεδρίασης.

Σε χαμηλότερα επίπεδα μεν, με σημαντικές απώλειες για πολλές μετοχές του FT 25 και του FT Mid η συνέχεια, αλλά με «σκουπίσματα» σε αρκετούς τίτλους-σηματωρούς μέχρι και το τέλος της συνεδρίασης.

Intraday position για τον FT 25 

Οι συναλλαγές των 151,9 εκατ. ευρώ με 251,7 εκατομμύρια τεμάχια και το 56% στις μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών παραπέμπει σε κινήσεις «μαζέματος» από επενδυτικούς κύκλους που προσβλέπουν στην επίτευξη της... όποιας συμφωνίας.

Να ξανά δούμε όμως τι εκτιμά, μεταξύ άλλων, η Deutsche Bank. «Βλέπουμε περιθώριο ανόδου κατά μέσο όρο άνω του 50% για τις τραπεζικές μετοχές, ενώ κορυφαία επιλογή μας είναι η Εθνική Τράπεζα», επισημαίνει η DB. Παρότι η γερμανική τράπεζα διατηρεί τις συστάσεις αγοράς για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές, εντούτοις μειώνει τις τιμές στόχους. Για την Alpha Bank από το 0,90 ευρώ στο 0,60 ευρώ, για την ΕΤΕ στα 2 ευρώ από 4 ευρώ προγενέστερα και για την Eurobank στο 0,25 ευρώ από 0,60 ευρώ πριν.

H μέτρηση μας παραμένει στο στενό χρονικό πλαίσιο του Τ+2+1 θεωρώντας σημαντική την εξαγγελία των «προγραμματικών δηλώσεων» της νέας κυβέρνησης μία μέρα αργότερα, δηλαδή το απόγευμα-βράδυ της Κυριακής, τις εξελίξεις που θα «τρέξουν» μέσα στο Σαββατοκύριακο προετοιμάζοντας το έδαφος για την πολύ καθοριστική επόμενη εβδομάδα. Κάτι που, σύμφωνα με την εκτίμηση έμπειρων παραγόντων, ενδέχεται να αυξήσει την προσπάθεια για «μόχλευση» και προεξόφληση αν όχι από τη σημερινή συνεδρίαση πιθανότατα από Δευτέρα.

Προσώρας περιοριζόμεθα στην μάλλον καθησυχαστική-ελεγχόμενη εικόνα που σχηματίζουμε από την αγορά των παραγώγων και την εξομάλυνση των αποδόσεων των κρατικών τίτλων (κυρίως των πιο μακροπρόθεσμων).

Καθησυχαστική η προσέγγιση και των ειδικών της αγοράς, με ενδεικτική τη θέση της Euroxx. Η πετυχημένη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους εταίρους (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και μια συμφωνία-γέφυρα ή προληπτικής πιστωτικής γραμμής ώστε να καλυφθούν τα όποια χρηματοδοτικά κενά αποτελεί το βασικό σενάριο της Euroxx.

Ανάλογη εικόνα, όπως προαναφέρθηκε, και στο ΧΠΑ.

Στο «βαθύ κόκκινο» της εκκίνησης κάποιοι «short» πήραν τα κέρδη τους, με αποτέλεσμα οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα να περιοριστούν στα 47.042 συμβόλαια.

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 24.236, 23.061 για τον Φεβρουάριο, 1.172 για τον Μάρτιο και 3 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 245,25) κινήθηκε μεταξύ 232,5 και 249 μονάδων, μειώνοντας την υπάρχουσα υποτίμηση στο 0,45%.

Σημαντικά ενισχυμένος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (306.428 Εθνική, 33.600 ΟΠΑΠ, 52.003 ΔΕΗ, 6.000 ΕΧΑΕ, 108.821 Πειραιώς, 9.307 Motor Oil, 30.000 MIG, 108.000 EEE, 2.000.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.971), ΔΕΗ (1.895), Alpha Bank (10.885), Εθνική (28.111), Πειραιώς (16.844), Eurobank (11.338), ΟΠΑΠ (1.800), Μυτιληναίο (419), MIG (279), Ελλάκτωρα (252), ΕΧΑΕ (229), ΓΕΚ (432), Jumbo (128), Ελ. Πετρέλαια (115), Τιτάνα (102).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 73%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 784 δικαιώματα (451 calls και 333 puts).

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (44.107.686 τεμ.), Eurobank (9.772.468 τεμ.), Πειραιώς (25.272.609 τεμ.).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα στα at the money δικαιώματα του FTSE25, ανέβηκε στο 79%, ενώ ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα με 242 δικαιώματα (75 calls και 167 puts).

*Δείτε ευκρινέστερα το διάγραμμα στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό υλικό».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v