Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Xρηματιστήριο: «Μισογεμάτο» είδαν το ποτήρι οι επενδυτές

Περιορίστηκαν οι απώλειες του Γενικού Δείκτη μετά τις δηλώσεις Σόιμπλε-Βαρουφάκη. Πτώση υψηλότερη του 4% για Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank. Πιέσεις στις τιμές των ομολόγων. Κέρδη για Τιτάνα. Ανεβάζει ταχύτητες ο τζίρος.

Μαζεύτηκαν ελαφρώς οι απώλειες του Χρηματιστηρίου μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης τύπου των Σόιμπλε-Βαρουφάκη, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κατά περίπου 3%, στις 823 μονάδες.

Ξεπερνώντας το πρωτόκολλο (για τις 13.30 είχε προγραμματισθεί) οι δύο πλευρές κράτησαν σε αγωνία (και) το χρηματιστήριο, ενώ στο εσωτερικό μέτωπο ολοκληρωνόταν η ομιλία του Αντ. Σαμαρά στην Κ.Ο. της Ν.Δ.

Διαγραμματικά στην... ευθεία γραμμή του Γ.Δ. από τις 12.20 μέχρι τις 14.20 αποτυπώνεται ακριβώς αυτή η... νηνεμία πριν το ανοδικό «ξέσπασμα». Η αγορά αναθάρρησε, κάπως, μετά τις 14.20 όπως φάνηκε από τις λιγοστές συναλλαγές αγορών που έγιναν στις μετοχές των ΕΤΕ, Alpha Bank, και στους σε τίτλους των CC HBC, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίου.

Στις 762 μονάδες ο Τραπεζικός Δείκτης παίρνοντας μικρή ανάσα από τις 632 μονάδες.

Όπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς, σε αυτό συνετέλεσε η στάση του Β. Σόιμπλε, ο οποίος παρά την σκληρή στάση και επιμονή του για απαρέγκλιτη τήρηση των δεσμεύσεων δεν φάνηκε να επιδιώκει την ολική ρήξη. Ορισμένοι το εξέλαβαν ως... παράθυρο στην «ελπίδα».

Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι τις 14.05-14.10 οι συναλλαγές είχαν...  παγώσει στα 73 εκατ. ευρώ, με λιγοστές πράξεις κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους και σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ που κατέγραφαν μεγάλη διόρθωση. Ωστόσο μετά τις 15.00 αυξήθηκαν στα 99 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των ξένων επικρατούν διιστάμενες εκτιμήσεις (ανάλογες είναι και οι κινήσεις τους στην αγορά μετοχών), με την JP Μorgan να βλέπει επίσπευση των εξελίξεων, μετά την απόφαση της ΕΚΤ. Ο αμερικανικός οίκος εστιάζει στο Eurogroup που πραγματοποιείται στις 11 Φεβρουαρίου, συνεδρίαση με θέμα την Ελλάδα. Δεν φαίνεται πως το σχέδιο χρονοδιαγράμματος της νέας ελληνικής κυβέρνησης (πρόταση μέχρι το τέλος του μήνα και συμφωνία μέχρι το τέλος Μαΐου) θα «δουλέψει». Φαίνεται πιθανό ότι θα πρέπει να υπάρξει λύση νωρίτερα.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος η αρθρογραφία του Simon Nixon στην Wall Street Journal.

Πάντως, η περισσότερη συζήτηση γίνεται για τις τράπεζες, με τους ανθρώπους της αγοράς να εκτιμούν πως η σκλήρυνση της στάσης της ΕΚΤ δυσχεραίνει τη θέση του κλάδου, έμμεσα «εκβιάζοντας» την Αθήνα να αποδεχτεί μία λύση μέσω τροποποιημένης γραμμής ECCL. Το θέμα είναι πώς και με ποιούς όρους θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή από τη νέα κυβέρνηση μία «προληπτική πιστωτική γραμμή» (έστω και τροποποιημένη) που αναπόφευκτα θα συνοδεύεται από όρους των δανειστών.

Δεδομένου ότι το άμεσο, το φλέγον πρόβλημα της ελληνικής πλευράς είναι η ρευστότητα (το χρέος έπεται) η πίεση που υφίσταται η Αθήνα, το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι προφανής.

Όλα αυτά είναι ζητήματα που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό και την τακτική αρκετών traders, οι οποίοι στην πλειονότητα τους πραγματοποιούν πλέον εξαιρετικά βραχυπρόθεσμες κινήσεις. Ενεργή είναι τις τελευταίες ημέρες η παρουσία και hedge funds, που συνηθίζουν να τοποθετούνται σε αναπτυσσόμενα χρηματιστήρια και αγορές αυξημένης επικινδυνότητας, παρουσία που εξηγεί και την... επιτάχυνση της κυκλοφορίας των μετοχών του FT 25, την ακραία μεταβλητότητα και τις συνεχείς διακυμάνσεις δεικτών, μετοχών.

Σε ό,τι αφορά το ΧΠΑ λίγο μετά τις 13.40 στο ΧΠΑ είχαν γίνει 13,481 ΣΜΕ του FT 25, ενώ από τα τραπεζικά τα περισσότερα 14.171 ΣΜΕ είχαν γίνει στη μετοχή της Εθνικής. Τα «ανοιχτά» Συμβόλαια του δείκτη κυμαίνονταν στις 49.000, που θεωρείται λογικός αριθμός (κοντά στο μέσο όρο) των τελευταίων ημερών.

Στο Χρηματιστήριο, σταδιακά μετά τις 14.35 η συνεδρίαση άρχισε να κινείται, με τους πωλητές να προχωρούν σε περαιτέρω ρευστοποίηση θέσεων τους σε μετοχές του ft25.

Σε επίπεδα τιμών έως 5,85% του δείκτη γίνονται ορισμένες αγορές σε μετοχές των ΟΤΕ (στα 8,01 ευρώ), του ΟΠΑΠ ( στα 8,13 ευρώ) στη ΔΕΗ (στα 5,25 ευρώ).

Η μετοχή της Εθνικής (η κίνησή της απεικονίζεται στο πρώτο διάγραμμα) υποχωρεί περίπου  9%, στα 1,17 ευρώ, ενώ της Πειραιώς (η πορεία στο δεύτερο διάγραμμα) καταγράφει απώλειες 10%. Η Alpha από την πλευρά της υποχωρεί 5,5%, στα 0,36 ευρώ. Στις 4 τραπεζικές μετοχές έχει αλλάξει χέρια το 55% των συναλλαγών.

Καταιγιστικές οι πληροφορίες, οι φήμες και οι... διαρροές με 2-3 ξένα σπίτια να συνεχίζουν τις πωλήσεις τραπεζικών μετοχών καθώς BofA/ Merrill Lynch, Citigroup, Credit Suisse κ.α.

Υπολογίζεται, πως μέχρι τις 14.55 κυρίως ξένοι είχαν διακινήσει περισσότερα από 110 εκατ. μετοχές από τις 170 που είχαν αλλάξει χέρια συνολικά.

Παράλληλα κάποιες λίγες αγορές από τα χαμηλά σημειώνονταν σε 6-8 μετοχές-σηματωρούς ένδειξη, πως ακόμη και σε συνεδριάσεις όπως η σημερινή υπάρχουν παίκτες που είτε άμεσα είτε βραχυπρόθεσμα ( σε ορίζοντα 1-3 εβδομάδων) ρισκάρουν να προεξοφλήσουν ενίσχυση της τιμής των συγκεκριμένων τίτλων.

Κινήσεις αυξημένου ρίσκου βέβαια, πλην όμως στη μετοχή της CC/HBC συνεχίζονταν μέχρι πριν λίγο αγορές στα 14,72 ευρώ, στον Μυτιληναίο στα 5,79 ευρώ, στα ΕΧΑΕ στα 5,66 ευρώ, στην Αεροπορία Αιγαίου στα 7,75 ευρώ.

Πρόκειται για επιλεκτικές κινήσεις που γίνονται ενόσω συνεχιζόταν η συνέντευξη των δύο υπουργών Οικονομικών με μικρό «μάζεμα» των απωλειών για τον ΓΔ προς τις 816 μονάδες.

 

 

 

 

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v