Συνεδρίαση για "γερά στομάχια" η προτελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, που χαρακτηρίστηκε από την απόφαση της ΕΚΤ να μην κάνει αποδεκτά από τις 11 Φεβρουαρίου τα Ελληνικά Κρατικά ομόλογα και τα ομόλογα με εγγύηση Δημοσίου και στην συνάντηση που ακολούθησε σήμερα το μεσημέρι μεταξύ Βαρουφάκη και Σόιμπλε.
Για την επαναφορά αναγνώρισης του αξιόχρεου των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου η ΕΚΤ βάζει όρο, με απόλυτο και πλέον ανελαστικό τρόπο, την αποδοχή ενός νέου προγράμματος-μνημονίου.
Την ψυχολογία των επενδυτών είχε επιβαρύνει σημαντικά και χθεσινοβραδινό δημοσίευμα του Bloomberg που επικαλούμενο δύο πηγές ανέφερε ότι "η Κυβέρνηση μπορεί να στερέψει από χρήματα ακόμα και στις 25 Φεβρουαρίου", αν οι Έλληνες καταθέτες συνεχίσουν να αποσύρουν καταθέσεις και να καθυστερούν την πληρωμή φόρων!
Εδώ, ίσως αξίζει αναφοράς το ρεπορτάζ της Αναστασίας Παπαϊωάννου σύμφωνα με το οποίο "κανένα πρόβλημα ρευστότητας δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει το εγχώριο Τραπεζικό Σύστημα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε χθες το βράδυ την διεύρυνση του ορίου για ELA στα 60 δισ. ευρώ.
Αξίζει, βεβαίως, να σημειωθεί ότι η προσφυγή των Ελληνικών Τραπεζών στον ELA σημαίνει μεγαλύτερο κόστος για τις Τράπεζες και είναι αμφίβολο κατά πόσο το κόστος μπορεί να μετακυληθεί στον καταναλωτή.
Με τα παραπάνω δεδομένα ξεκίνησαν σήμερα οι Αγορές ομολόγων και μετοχών, με τα Ελληνικά ομόλογα να τρώνε το πρώτο σφυροκόπημα και να εκτοξεύονται οι αποδόσεις των Ελληνικών τίτλων. Η απόδοση του Ελληνικού 3ετους ακούμπησε στο 19% και του 5ετους υπερέβη το 15%, για να υπάρξει σημαντικό συμμάζεμα στην συνέχεια, που έδωσε το έναυσμα διόρθωσης από τα αρχικά χαμηλά και για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές η απόδοση του 10ετους έχει προσγειωθεί στο 9,88%, του 5ετους στο 13,31% και του 3ετους στο 16,83%.
Ακόμα χειρότερο από τα ομόλογα ήταν το ξεκίνημα στο ταμπλό του Χ.Α., όπου από τις αρχικές δημοπρασίες είχαν κάνει την εμφάνισή τους τηλέφωνα σε χρηματιστηριακές που εξελίχθηκαν σε κινήσεις πανικού.
Αξίζει να αναφερθεί ότι 18 τίτλοι του FTSE25 και πιο συγκεκριμένα οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΜΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΕΤΚ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΤΕΝΕΡΓ ξεκίνησαν την συνεδρίαση με "ΑΜΕΜ" (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας).
Με το "καλημέρα" και αφού ολοκληρώθηκαν οι πρώτες δημοπρασίες, ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 768,04 μονάδες (-9,43%) και ο Τραπεζικός μέχρι τις 632,78 μονάδες (-23,18%), επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις, ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση οι Τραπεζικές μετοχές θα ήταν ο "σάκος του μποξ".
Το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη
Με το άνοιγμα, ο τίτλος της Alpha Bank βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τα 0,3020 ευρώ (-20,94%), της Εθνικής μέχρι τα 0,9600 ευρώ (-26,15%), της Eurobank μέχρι τα 0,1340 ευρώ (-18,79%), της Πειραιώς μέχρι τα 0,5510 ευρώ (-27,02%), της Αττικής μέχρι τα 0,0550 ευρώ (-28,51%) και της Τρ. Ελλάδος μέχρι τα 9,99 ευρώ (-9,84%).
Από τις υπόλοιπες μη Τραπεζικές μετοχές του FTSE25, με διψήφιες απώλειες βρέθηκαν οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (μέχρι τα 1,97 ευρώ, -11,66%), ΔΕΗ (μέχρι τα 4,90 ευρώ, -10,91%), Ελλάκτωρ (μέχρι τα 1,92 ευρώ, -15,42%), ΕΧΑΕ (μέχρι τα 5,23 ευρώ, -10,29%), Jumbo (μέχρι τα 9,30 ευρώ, -11,76%), ΟΠΑΠ (μέχρι τα 7,94 ευρώ, -10,79%) και Τέρνα Ενεργειακή (μέχρι τα 2,22 ευρώ, -10,84%).
Εκεί οι "θαρραλέοι" ενεργοί traders προχώρησαν σε επιλεκτικό "bottom fishing" το οποίο σε όλες τις περιπτώσεις απέδωσε αξιοπρόσεκτο "μεροκάματο του τρόμου", ιδιαίτερα για αυτούς που ρευστοποίησαν τις πρωινές αγορές τους, μέσα στην μέρα και σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.
Για τους άλλους, τους περισσότερο θαρραλέους, που πήραν θέσεις και "ξέμειναν με χαρτιά", το μέλλον ... παραμένει άγνωστο, αν και σε πολλές ΑΧΕ έχουν αρχίσει και λειτουργούν και "τμήματα προσευχής"!
Μετά την πρώτη ανάδυση των βασικών δεικτών του Χ.Α. από τα "πρωινά τάρταρα", το υπόλοιπο της συνεδρίασης αναλώθηκε στην αναμονή της κοινής συνέντευξης Τύπου, μεταξύ Βαρουφάκη - Σόιμπλε, η οποία κατά γενική ομολογία δεν πρόσθεσε ορατότητα, με καταλυτική την ατάκα του Γερμανού Υπουργού πως "συμφωνούμε, ότι διαφωνούμε".
Παρά ταύτα, τόσο η Αγορά μετοχών, όσο και η Αγορά ομολόγων παρέμειναν ψύχραιμες, άλλωστε οι περισσότεροι δεν περίμεναν κάτι εντυπωσιακά διαφορετικό από την παραπάνω συνέντευξη Τύπου και όλα παραπέμπουν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, με την υψηλή μεταβλητότητα να δείχνει σαν πλέον επικρατέστερο σενάριο.
Απόλυτα διιστάμενες οι απόψεις των περισσότερων ενεργών παικτών, με αυτούς που παραμένουν με αυξημένη ρευστότητα να εκτιμούν ότι "τα δύσκολα είναι μπροστά για Οικονομία και Χ.Α" και όσους έχουν προχωρήσει σε επιλεκτικές τοποθετήσεις να υποστηρίζουν ότι η αυξανόμενη πίεση θα οδηγήσει σε μία λύση "κοινής αποδοχής, αρκεί η Ελληνική Κυβέρνηση να παρακάμψει το πιθανό πολιτικό κόστος, σε περίπτωση που υποχωρήσει σε κάποια ζητήματα".
Σε αντίθεση με τα ομόλογα και την Αγορά μετοχών, οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων δεν είχαν διάθεση για ανάληψη πρωτοβουλιών. Επέλεξαν να ακολουθήσουν την κίνηση της υποκείμενης και να μειώσουν σχετικά την υπάρχουσα υποτίμηση στο συμβόλαιο του δείκτη.
Από την άλλη και σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, χθες και σήμερα μίλησαν οι "μεγάλοι παίκτες του τραπεζιού και πλέον οι επόμενες κινήσεις ανήκουν στην Ελληνική Κυβέρνηση" στον ασφυκτικό χρόνο των επόμενων εβδομάδων!
Εννοείται ότι με αυτόν τον καταιγισμό ειδήσεων - εξελίξεων, η τεχνική ανάλυση "έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά".
Παρά ταύτα και σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, η καθοδική διάσπαση των 250 μονάδων, για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης έδωσε ένα πρώτο σήμα εξόδου και "stop" για τους "long", με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 240 και 230 μονάδες. Για να "επουλωθούν" οι σημερινές, τεχνικές, "πληγές" της Αγοράς, χρειάζονται άμεσα κλεισίματα υψηλότερα των 264 μονάδων, με την ζώνη 270 - 280 να δείχνει εξαιρετικά ισχυροποιημένη.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
Η Αγορά τις τελευταίες ημέρες κινείται με μεγάλη μεταβλητότητα στη βάση των νέων που ανακοινώνονται, επισημαίνει ο Νίκος Σακαρέλης.
Η μη αποδοχή των Κυβερνητικών ομολόγων ως ενέχυρο από την ΕΚΤ έχει τις εξής συνέπειες:
Αυξημένο κόστος χρήματος, καθώς η ρευστότητα που αντλείται μέσω ΕLA έχει 1,55% κόστος, ενώ από την ΕΚΤ 0,05%.
Δεν επηρεάζει το αίτημα της Ελληνικής Κυβέρνησης για αύξηση του ορίου για έντοκα γραμμάτια ύψους 10 δισ ευρώ, καθώς αυτό είναι μια πολιτική απόφαση που θα ληφθεί ενδεχομένως στο Eurogroup στις 11/2.
Δεν επηρεάζει τα ενέχυρα των Τραπεζών στα άλλα είδη χρεογράφων πλην των Κυβερνητικών(π.χ. στεγαστικά) που συνεχίζουν και γίνονται αποδεκτά.
Η συνάντηση Σόιμπλε – Βαρουφάκη δεν έκρυβε κάποια έκπληξη. Θετικό είναι το γεγονός ότι συζητήθηκε το πρόγραμμα – γέφυρα μέχρι την επίτευξη συμφωνίας, ενώ αρνητικό είναι το ότι στο θέμα της βιωσιμότητας δεν υπήρξε ούτε καν προσέγγιση.
Η Αγορά θα αναμείνει τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης για να επιβεβαιώσει τις προθέσεις τις σε θέματα αποκρατικοποιήσεων, Τραπεζών και εκτέλεσης προϋπολογισμού, αλλά και τη συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα και τις διεθνείς επαφές της Κυβέρνησης.
Τεχνικά και σύμφωνα με την άποψη του αναλυτή της Wealth Financial Services, οι στηρίξεις για τον Γενικό Δείκτη εντοπίζονται στις 780 μονάδες και στις 750 μονάδες ενώ οι αντιστάσεις στις 830 μονάδες και 880 μονάδες, αν και όπως έχουμε επισημανθεί σε περιόδους αυξημένου πολιτικού ρίσκου, η Αγορά κινείται περισσότερο με βάση τη ροή ειδήσεων που ανακοινώνονται.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Το "κόκκινο" ήταν το κύριο χρώμα στις μεγάλες Ασιατικές Αγορές, όπου διαφοροποιήθηκαν οι Hang Seng (+0,35%) και ASX 200 (+0,58%).
Μικτά τα πρόσημα στην Ευρώπη, με ανοδικές διαθέσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση στο NYSE.
Και νέα προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης από πετρέλαιο και ευρώ.
Ξεκινώντας από την Ευρώπη, περισσότερο αισιόδοξη για την πορεία της Ευρωζώνης το 2015 και το 2016 εμφανίστηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χειμερινές προβλέψεις της, επικαλούμενη τη ραγδαία πτώση των τιμών του πετρελαίου και την αποδυνάμωση του ευρώ. Σύμφωνα με προβλέψεις, η Ευρωζώνη θα αναπτυχθεί κατά 1,3% αυτό το έτος και 1,9% το 2016. Σημειώνεται ότι στις προηγούμενες προβλέψεις της η Κομισιόν έκανε λόγο για άνοδο 1,1% αυτό το έτος και 1,7% το επόμενο.
Αντίθετα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας στο 2,5% το 2015 από το 2,9% προηγουμένως, σημειώνοντας όμως ότι η εκτίμηση αυτή προβλέπει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Νέες ισορροπίες στην Ευρωπαϊκή Τηλεπικοινωνιακή Αγορά αναμένεται να δημιουργήσει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η Deutsche Telekom και η Orange με τη Βρετανική BT Group plc. Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η αξία της οποίας είναι 12,5 δισ. στερλίνες, η Deutsche Telekom, θα καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της ΒΤ συμμετέχοντας με 12% στο μετοχικό κεφάλαιο της Βρετανικής εταιρείας.
Από την άλλη, η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικά χαμηλό 0,5% και δεν προέβη σε κάποια αλλαγή αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Αμερικανική Φαρμακοβιομηχανία Pfizer έκλεισε συμφωνία εξαγοράς της Hospira που δραστηριοποιείται στον χώρο των ενέσιμων φαρμάκων, έναντι του ποσού των $17 δισ.
Εν τω μεταξύ, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν κατά 11.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 278.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της "Wall Street Journal" έκαναν λόγο για 290.000 νέες αιτήσεις.
Επιστροφή στο ΧΑ
Τρία πράγματα επισημαίνει η JP Morgan μετά την χθεσινή κίνηση της ΕΚΤ:
Πρώτον, οι ισολογισμοί των Ελληνικών Τραπεζών θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται στην περίπτωση εκροής καταθέσεων.
Δεύτερον, η απόφαση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την επιθυμία της Ελληνικής Κυβέρνησης να εκδώσει περισσότερα έντοκα γραμμάτια με χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, μέσω του ELA, προκειμένου να διατηρήσει τις ταμειακές ροές της μέχρι το τέλος Μαΐου, όταν αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις της με την υπόλοιπη ευρωζώνη για ένα νέο πρόγραμμα.
Τρίτον, πάντα ήταν πιθανό η ΕΚΤ να παίξει ρόλο στο να ασκηθούν πιέσεις στη νέα Ελληνική Κυβέρνηση. Ωστόσο, η ΕΚΤ δεν πρόκειται ποτέ να "βγάλει την Ελλάδα απ' την πρίζα" αρνούμενη την πρόσβαση των Ελληνικών Τραπεζών, κάτι που θα πυροδοτούσε έξοδο της Ελλάδας από τη Νομισματική Ένωση.
Αν και υπάρχει ένα ευρύ φάσμα πιθανών αποτελεσμάτων βλέπουμε σημαντική άνοδο για τις Ελληνικές Τράπεζες, εκτιμάει η Deutsche Bank. Αναγνωρίζει ότι τα "ανοίγματα" των Ελληνικών Τραπεζών στην ΕΚΤ και στον ELA, κατά πάσα πιθανότητα, θα χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που θα λάβουν χώρα ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της κατά τις προσεχείς εβδομάδες.
Παρότι η Γερμανική Τράπεζα διατηρεί τις συστάσεις αγοράς για τις Ελληνικές Τραπεζικές μετοχές, εντούτοις μειώνει τις τιμές στόχους. Για την Alpha Bank από τα 0,90 ευρώ στα 0,60 ευρώ, για την Εθνική στα 2 ευρώ από 4 ευρώ προγενέστερα και για την Eurobank στα 0,25 ευρώ από 0,60 ευρώ πριν.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Στις 17.00 βρέθηκε στις 815,5 μονάδες και μέσω των τελικών δημοπρασιών ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 819,5 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 3,37%. Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 741,03 μονάδες με απώλειες 10,04%.
Ο τζίρος, ο χαμηλότερος των τελευταίων 3 συνεδριάσεων έφθασε τα 151,8 εκατ. από τα οποία τα 7,6 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΓΡΙΒ, ΑΡΑΙΓ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑΤΠ). Έξι Δεικτοβαρείς τίτλοι (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΟΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΟΠΑΠ) απέσπασαν το 77% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Διακινήθηκαν 251789380 τίτλοι, από τους οποίους οι 229580016 άλλαξαν χέρια στο ταμπλώ του FTSE25.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 22 ανοδικές μετοχές έναντι 88 πτωτικών, ενώ 32 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 5%.
Από τις μετοχές του FTSE25, μόνο οι MIG, Grivalia, EEE, Jumbo, Folli Follie Group, Αεροπορία Αιγαίου και Τιτάν, "είδαν" και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Jumbo, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Μέτκα και Μυτιληναίος.
Μένοντας στο ταμπλώ των Δεικτοβαρών μετοχών, το "κουδούνι της λήξης" βρήκε να αποφεύγουν το αρνητικό πρόσημο οι Αεροπορία Αιγαίου (αμετάβλητη), ΕΕΕ (+1,43%), Τιτάν (+2,01%) και Jumbo (+0,57%).
---XΠΑ
Καθαρά πτωτική συνεδρίαση και στην Αγορά Παραγώγων, όμως και εδώ οι απώλειες μάζεψαν σημαντικά από τα χαμηλά ημέρας.
Σημαντικά αυξημένες οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη, ενώ μείωση παρουσίασαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (75.132 συμβόλαια).
Στο "βαθύ κόκκινο" της εκκίνησης κάποιοι "short" πήραν τα κέρδη τους, με αποτέλεσμα οι ανοιχτές θέσεις για τον πρώτο μήνα να περιοριστούν στα 47.042 συμβόλαια.
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 24.236, 23.061 για τον Φεβρουάριο, 1.172 για τον Μάρτιο και 3 για τον Ιούνιο - τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 245,25) κινήθηκε μεταξύ 232,5 και 249 μονάδων, μειώνοντας την υπάρχουσα υποτίμηση στο 0,45%.
Σημαντικά ενισχυμένος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (306.428 Εθνική, 33.600 ΟΠΑΠ, 52.003 ΔΕΗ, 6.000 ΕΧΑΕ, 108.821 Πειραιώς, 9.307 Motor Oil, 30.000 MIG, 108.000 EEE, 2.000.000 Alpha Bank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (1.971), ΔΕΗ (1.895), Alpha Bank (10.885), Εθνική (28.111), Πειραιώς (16.844), Eurobank (11.338), ΟΠΑΠ (1.800), Μυτιληναίο (419), MIG (279), Ελλάκτωρα (252), ΕΧΑΕ (229), ΓΕΚ (432), Jumbo (128), Ελ. Πετρέλαια (115), Τιτάνα (102).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του δείκτη FTSE/ASE Large Cap διαμορφώθηκε στο 73%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 784 δικαιώματα (451 calls και 333 puts).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (44.107.686 τεμ.), Eurobank (9.772.468 τεμ.), Πειραιώς (25.272.609 τεμ.).
Σύμφωνα με την Alpha Finance, η τεκμαρτή μεταβλητότητα στα at the money δικαιώματα του FTSE25, ανέβηκε στο 79%, ενώ ο όγκος συναλλαγών παρέμεινε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα με 242 δικαιώματα (75 calls και 167 puts).