Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κατηφορικά προς τις 1.170 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Ρευστοποιήσεις εκδηλώνονται στο Χρηματιστήριο μετά το ανοδικό σερί των προηγούμενων ημερών. Ήπιες απώλειες για το σύνολο σχεδόν του FT25. Αντιστάσεις από Πειραιώς, ΟΠΑΠ και Τιτάν. Στις τράπεζες η πλειονότητα του τζίρου.

Μικρές... αναταράξεις στο εύρος των 1.183,52-1.168,25 μονάδων, με τη συνεδρίαση να ξεκινά από τα υψηλά, για να διολισθήσει στα χαμηλότερα και μετά τις 11.00 να βαθαίνει έως 0,75%, με τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα των 1.170 μονάδων.

Ενώ η διακύμανση είναι ανάλογη με αυτήν των κυριότερων ευρωχρηματιστηρίων, με (κυρίως) βραχυπρόθεσμους παίκτες να κατοχυρώνουν μέρος των κερδοφόρων θέσεών τους, λογικό είναι να επικρατούν εξισορροπητικές - διερευνητικές τάσεις στα πρώτα 30΄-45΄της συνεδρίασης.

Ρευστοποιήσεις που εντάθηκαν μετά τις 11.00 όταν η κλίση της αγοράς ξεπέρασε το -0,55%, με πωλήσεις σε όλα τα δεικτοβαρή χαρτιά (πλην ΟΠΑΠ) και σε μετοχές-σηματωρούς του δείκτη. 

Ο τζίρος ξεπέρασε τα 22 εκατ. ευρώ λίγο μετά τις 11.20.

Με σημαντικές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες οι περισσότεροι ενεργοί παίκτες προτιμούν να κατοχυρώσουν την όποια απόδοσή τους περιμένοντας τη συνέχεια.

Να σημειωθεί πως αρχικά το 74% του τζίρου είχε αλλάξει χέρια στις τράπεζες, καθώς σε ΕΤΕ και Πειραιώς είχαν γίνει περισσότερα από 5,2 εκατ. ευρώ. Υψηλός τζίρος και στη μετοχή της Alpha Bank, ενώ συγκριτικά ικανοποιητικός στις μετοχές των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ. Περιορίστηκε σταδιακά στο 65% όταν μετά τις 11.10, με επιλεγμένες αγορές, επιχειρήθηκε να μαζευτεί η διόρθωση (στο -0,41%) με κινήσεις σε ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά και σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Πειραιώς που ανέκτησε το 1,53 ευρώ.

Χρηματιστηριακός παράγων θεωρούσε φυσιολογική και αναμενόμενη τη νευρικότητα που επικρατεί σήμερα εν όψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων σήμερα και μέχρι την Παρασκευή των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ αλλά και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Εκτιμούσε, δε, πως σε σημαντικό βαθμό η συνέχιση ή όχι της βραχυπρόθεσμης ανοδικής αντίδρασης θα εξαρτηθεί και από τα μεγέθη που θα ανακοινώνονται αυτές τις ημέρες.

Άλλωστε προεξόφληση σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό έχει επιχειρηθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις, ρευστότητα έχει τοποθετηθεί από χαμηλότερες τιμές στις «εμπλεκόμενες» μετοχές.

Τα αποτελέσματα εξαμήνου, σε συνδυασμό με την πορεία των ξένων χρηματιστηρίων, πιθανότατα θα μας επηρεάσουν μέχρι και τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Τελευταία του μήνα με ζητούμενο, όπως έχει τονιστεί, ένα κλείσιμο έστω οριακά πάνω από τις 1.170 μονάδες.

Στις 1.170, 84 μονάδες προ ολίγου υποχωρούσε ο Γενικός Δείκτης (-0,55%), ενώ ο FT 25 μετά την αρχική αντίδρασή του προς τις 384 διολίσθαινε μέχρι τις 379,5 μονάδες.

Στα όρια της τεχνικής αναμενόμενης (και επιβεβλημένης για ορισμένους παίκτες) έκτασης η διόρθωση των κυριότερων δεικτών, με τον Τραπεζικό να υποχωρεί προς τις 160 μονάδες.

Πωλητές από τα αρχικά υψηλά των 2,75 ευρώ στη μετοχή της Εθνικής, ρευστοποιήσεις και στους τίτλους των Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank. Από το «υψηλό αρχής» των 11 ευρώ η διόρθωση για τη μετοχή του ΟΤΕ, από τα 11,20 ευρώ για τη ΔΕΗ. Αντιθέτως, ενισχύεται -και λόγω αποτελεσμάτων- ο τίτλος του ΟΠΑΠ μέχρι τα 12,30 ευρώ.

Αυξημένη κινητικότητα στον FΤ Mid για τις μετοχές του Fourlis (5 ευρώ) και της Aegean (έως τα 6,26 ευρώ).

Ένα μόνο πακέτο -μέχρι τις 11.15- για 2.069.000 ΠΕΙΡΤΠ στο 0,656 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v