Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δοκιμαστικές κινήσεις πάνω από 1.160 μονάδες

Υψηλότερα επίπεδα δοκιμάζει η αγορά χάρη στη βοήθεια των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αλλά με τον τζίρο να μένει υποτονικός. Ανοδικά κινούνται Eurobank, ΟΤΕ, ΔΕΗ, πιέσεις σε Εθνική και Alpha Bank. Εναλλαγές προσήμου για Πειραιώς.

Γερμανική ώθηση στο Χ.Α. προς τις 1.165-1.170 μονάδες. Τα τελευταία 15΄-20΄ έχουν ενεργοποιηθεί εκ νέου αγορές σε τραπεζικές μετοχές κι ο κλαδικός δείκτης καλύπτει τις προηγούμενες απώλειες από τα χαμηλά των 155,97 μονάδων.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες τόνισαν πως μετά τους αμερικανικούς οίκους είναι η σειρά της Deutsche Bank να υπερθεματίσει για τα αποτελέσματα των συστημικών τραπεζών. Σημειώνεται πως την Πέμπτη και την Παρασκευή ανακοινώνουν τα οικονομικά μεγέθη εξαμήνου η Εθνική, η Eurobank και η Alpha Bank.

Κινητικότητα παρατηρείται και στη μετοχή της Eurobank, καθώς από αύριο εντάσσεται στον δείκτη Eurostoxx 600. Η αγορά δεν περιμένει σημαντικές εισροές κεφαλαίων, ωστόσο στα τρέχοντα επίπεδα του 0,33 ευρώ όπου κυμαίνεται ο τίτλος αρκούν μέτρια κεφάλαια για να γίνει η διαφορά στο ταμπλό. Λογικά οι όποιες συναλλαγές θα πρέπει να αναμένονται σήμερα-αύριο. Η Eurobank ανακοινώνει τα αποτελέσματά της την Παρασκευή.

Οι ίδιες πηγές σημείωσαν πως από την πλευρά τους οι αγοραστές/long παίκτες ποντάρουν και στην επικείμενη αξιολόγηση της Standard & Poor's την πρώτη Παρασκευή του Σεπτεμβρίου. Χωρίς να αναμένονται θεαματικές εκπλήξεις, μια μικρή έστω αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας θα διευκόλυνε τους αγοραστές. Παράλληλα (και) η αγορά αρχίζει να κινείται στον ρυθμό της ΔΕΘ και της τρόικας.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως τις τελευταίες ημέρες βελτιώνεται η εικόνα και στην αγορά των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής αγοράς. Στις 475 μονάδες βάσης το sread του ελληνικού 10ετούς, περαιτέρω βελτίωση για την απόδοση των αντίστοιχων πορτογαλικών, ισπανικών και ιταλικών τίτλων.

Στις τράπεζες, η Εθνική κινείται στα 2,60-2,62 ευρώ, ενώ η Πειραιώς αντιδρά μέχρι το 1,52 ευρώ. Αυξημένες συναλλαγές στη Eurobank, συγκριτικά λιγότερες στην Alpha Bank.

Σταδιακά μετά τις 13.20 ενισχύθηκαν οι συναλλαγές και στον ΟΤΕ, που έκανε μάλιστα υψηλό ημέρας στα 10,93 ευρώ, και στη ΔΕΗ στα 11,13 ευρώ. Επίσης, ενισχύεται σταδιακά στα τελευταία 10΄-15΄ η απόδοση για τη μετοχή της MIG στο 0,411 ευρώ, της ΕΥΔΑΠ στα 9,61 ευρώ, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στα 3,76 ευρώ, της Intralot στο 1,88 ευρώ και των Ελληνικών Πετρελαίων στα 5,59 ευρώ.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν η Aegean στα 5,86 ευρώ, ο Fourlis στα 5,04 ευρώ κι η Lamda Development στα 4,70 ευρώ.

Πριν από λίγο η αξία των συναλλαγών έφτανε τα 22 εκατ. ευρώ, με το 51% στις τράπεζες και με συγκριτικά υψηλές συναλλαγές σε Jumbo, Μυτιληναίο, Aegean, MIG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Τιτάν, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια.

Τεχνικά η Ελληνοαμερικανική ΑΕΠΕΥ εκτιμά πως στην περίπτωση ανοδικής διάσπασης των 1.169 μονάδων θα ήταν εφικτή η επιτάχυνση, η περαιτέρω αντίδραση της αγοράς. Σύμφωνα με την ομάδα ανάλυσης The Trader's Diary, ενθαρρυντική ένδειξη θεωρείται η επιβεβαίωση της στήριξης των 372 μονάδων για τον FT 25.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v