Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε αναμέτρηση με τις 1.150 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Προσπαθεί για υψηλότερα επίπεδα το Χρηματιστήριο με «πρωτεργάτη» την Εθνική και αρωγούς ΟΤΕ, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank. Έπιασε ενδοσυνεδριακά τις 1.150 μονάδες ο ΓΔ. Πιθανό το σενάριο κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών.

Με το... καλημέρα στον στόχο των 1.150 μονάδων. Με εντολές αγοράς, ανοδικό χάσμα και με τη μετοχή της Εθνικής να απορροφά το 50%(!) των συναλλαγών στα πρώτα 25΄-35΄ξεκίνησε η συνεδρίαση.

Αντίθετα, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφεται ελαφρά διόρθωση εν αναμονή των ομιλιών στο Jackson Hole. Μετά τα χθεσινά υψηλά Αυγούστου, ο DAX υποχωρεί οριακά προς τις 9.394 μονάδες και ο CAC 40 προς τις 4.285. Αυτό θα πρέπει να συνεκτιμάται σήμερα, σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, δεδομένης μάλιστα της σημαντικής αντίδρασης 100 μονάδων του Γ.Δ. από τα χαμηλά της 8ης Αυγούστου.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν σίγουρη την προσπάθεια κατοχύρωσης μέρους βραχυπρόθεσμων κερδών, ωστόσο αυτό που θα καθορίσει την τάση θα είναι η σχέση εισροών/αγορών - εκροών/πωλήσεων.

Το ότι ο Γ.Δ. έπιασε τις 1.150 μονάδες (αντέδρασε πάνω και από τις 1.155 στις 10.50) είναι θετικό και τεχνικά, γιατί ενισχύει το σενάριο της συνέχισης προς τις 1.180 μονάδες (όπως εκτιμούν από εχθές αρκετοί παίκτες και αναλυτές), ωστόσο θα πρέπει να επιδεικνύεται η δέουσα προσοχή μέχρι και το κλείσιμο.

Προς τις 160 μονάδες αντέδρασε νωρίτερα ο Τραπεζικός Δείκτης. Η έξοδός του από το εύρος των 150-155 αναμφίβολα είναι ενθαρρυντική ένδειξη, ωστόσο η κρίσιμη περιοχή που θα πρέπει να κατακτηθεί είναι αυτή των 163 μονάδων. Μόνο ενδεχόμενο κλείσιμο του κλαδικού δείκτη πάνω από αυτό το σημείο θα μας ανάγκαζε να αναθεωρήσουμε τη βραχυπρόθεσμη μέτρησή του και ενδεχομένως να αναφερόμασταν σε αναστροφή. Προσώρας ο Τραπεζικός Δείκτης αντιδρά μετά την τελευταία δραματική διόρθωση του κλάδου προς τις 135 μονάδες.

Στραμμένο στη μετοχή της Εθνικής το ενδιαφέρον (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών, με τους αγοραστές να φθάνουν μέχρι τα 2,64 ευρώ όπου αναπόφευκτα σημειώθηκαν επιμέρους ρευστοποιήσεις. Θυμίζουμε πως μόλις τη Δευτέρα η μετοχή της ΕΤΕ σημείωνε χαμηλό ημέρας στα 2,28 ευρώ.

Μικτές οι τάσεις για τις άλλες τρεις μετοχές του κλάδου, με αγοραστές σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ και λίγες πωλήσεις στη μετοχή της ΔΕΗ. Η Alpha Finance θεωρεί αγοραστική ευκαιρία τη μετοχή του ΟΤΕ, που νωρίτερα έφθασε μέχρι τα 10,94 ευρώ.

Ωστόσο θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στην εμφανή αδυναμία που δείχνει η μετοχή της Coca Cola HBC, καθώς από τα 17,25 ευρώ βγήκαν πωλήσεις. Παρά τη διόρθωσή της και την ενίσχυση των τραπεζικών, ο όμιλος δεν παύει να είναι από τους βαρείς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Αποτιμάται στα 6,26 ευρώ, και εξακολουθεί να επηρεάζει ανάλογα στη διακύμανση των δεικτών. Κυρίως λόγω των εξελίξεων στη Ρωσία (κλείνουν καταστήματα τα McDonald's), η παράμετρος αυτή δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας. Χρειάζεται πιο σύνθετη και ενδελεχή παρακολούθηση και ο όμιλος και η μετοχή που ακόμη έχει υψηλή στάθμιση στους δείκτες.

Εκτίμησή μας είναι πως η όποια πίεση στη μετοχή της CC HBC αντισταθμίζεται άνετα από την αντίδραση μίας ή δύο μετοχών από την 3άδα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ ούτως ώστε να μη βαραίνει σημαντικά στον 25άρη.

Άλλωστε όσο το... παιχνίδι παραμένει επικεντρωμένο στην Εθνική (αποτιμάται στα 9,29 δισ. ευρώ) ο δείκτης βρίσκει στήριξη στις 370 μονάδες.

Δυνατή τελευταία η μετοχή της Πειραιώς προς το 1,50 ευρώ, προς το 0,64 ευρώ της Alpha Bank, ενώ κινητικότητα παρατηρείται και στη μετοχή της Eurobank.

Μία άλλη παράμετρος που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί σήμερα είναι της μεταβλητότητας που λογικά θα έχουν δείκτες και μετοχές, γεγονός που θα ενέχει κινδύνους (και ευκαιρίες) για όσους κινούνται στο πλαίσιο των 3 συνεδριάσεων.

Η αξία των συναλλαγών στα 21 εκατ. ευρώ στις 11.30, με τον τζίρο να έχει ενισχυθεί και στις μετοχές των Alpha Bank, OTE, Πειραιώς, αν και στην ΕΤΕ ξεπερνούσε τα 7 εκατ. ευρώ. Συναλλακτικά ενδιαφέρον παρουσιάζουν ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, Τιτάν, Ελληνικά Πετρέλαια.

Από τον FT Mid, στις 1.051 μονάδες ο δείκτης. Το ενδιαφέρον το... μονοπωλούσε η μετοχή της Aegean. Με αυξημένες συναλλαγές (ξεπερνούσαν τις 320.000 ευρώ στις 11.10), περαιτέρω ενίσχυση της τιμής μέχρι τα 6,07 ευρώ και ενδιαφέρουσα κινητικότητα.

Το 68%(!) των συναλλαγών στις τράπεζες, 36 οι ανοδικές έναντι 22 μετοχών που υποχωρούσαν.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v