Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Πού θα παιχτεί η... υπέρβαση

Ποιος είναι ο πρώτος στόχος της αγοράς και ποιες οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί. Το ανοδικό σερί και ο ρόλος του μπαράζ των εκθέσεων από τους ξένους οίκους. Κομβικής σημασίας η αύξηση του όγκου συναλλαγών. Ανοιγμα με κέρδη 0,5%.

Με τον «ούριο άνεμο» των ξένων αγορών, ενδεχομένως στο Χ.Α. να μπορεί να γίνει η... υπέρβαση. Και για να μην υπερβάλουμε, εννοείται πως αναφερόμαστε στην υπέρβαση του στόχου των 1.150 μονάδων με περαιτέρω κίνηση της αγοράς προς τις 1.180 μονάδες.

Τη στιγμή που στη Wall σημειώνεται 28ο(!) ιστορικό υψηλό για τον S&P (1.992,37 μονάδες), την ώρα που οι ευρωαγορές κλείνουν στα υψηλά Αυγούστου, στα καθ' ημάς «ιδρώνουμε» να πιάσουμε τις 1.200 μονάδες, και αν. Εν πάση περιπτώσει...

Καλοδεχούμενο και το χατ-τρικ και οι 7 ανοδικές στις τελευταίες 8 συνεδριάσεις, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 1.143,84 μονάδων, με αιχμή τις τράπεζες (154,13 μονάδες) ο FT 25 στις 370,21 μονάδες και με τη μεσαία κεφαλαιοποίηση να υποστηρίζεται από 4-6 μετοχές του δείκτη. Τζίρος σχεδόν 70 εκατ. ευρώ, το 55% στις τράπεζες και από αυτά τα 21,682 εκατ. ευρώ σε μόνο μία μετοχή, στην Εθνική. Στη... βασίλισσα που κάνει τη διαφορά για τον κλάδο, τους δείκτες, την αγορά.

Όμως πρόκειται για σχεδόν... μονοδιάστατη αντίδραση, για κίνηση της... μίας μετοχής (αυξημένου βάρους, βεβαίως), ωστόσο είναι εμφανές το στοίχημα που παίζεται και με την υποστήριξη των «αμερικανικών οίκων». Σε διάστημα μόλις δύο ημερών η JP Morgan, η Morgan Stanley και η BofA M.L. έχουν βαλθεί να αναστρέψουν όλη την... εικόνα που είχε διαμορφωθεί για τις πιθανές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών.

Όμως οι αγορές είναι ανοδικές, οι παίκτες long, τα κεφάλαια που παίζονται και στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν θα μπορούσαν να πάνε κόντρα. Άλλωστε ο λόγος γίνεται για την αντίδραση της αγοράς από τα χαμηλά της 8ης Αυγούστου (1.050-1.044 μονάδες) μέχρι τις 1.150 μονάδες, με τα υψηλά έτους των 1.369,56 (18/3) στόχο... μακρυνό.

Πάντως, καλοδεχούμενη η αντίδραση από τη στιγμή που... ξαναγεμίζουν κωδικοί και λογαριασμοί «μόχλευσης»/margin, επανακάμπτουν μετοχές καλών εταιριών, κινείται ρευστότητα σε παίκτες, χρηματιστηριακές και πέριξ της μαρκέτας.

Ο Γιώργος Α. Σαββάκης σημειώνει: «Ξεπέρασαν τις πρώτες αντιστάσεις ο Γενικός Δείκτης και ο FTSE 25, αλλά προβληματίζουν οι χαμηλοί τζίροι. Σε ποια επίπεδα τοποθετούνται τα νέα ορόσημα για τους δείκτες. Οι αποτιμήσεις των τραπεζών και τα επόμενα κρίσιμα όρια για τις μετοχές του κλάδου».

Για τους χαμηλούς τζίρους, που λέει ο φίλος Γιώργος, έχω διαφορετική εκτίμηση, αλλά οφείλω να αποδώσω τα εύσημα στο εξαιρετικό θέμα του γιατί δεν τρομάζουν τις τράπεζες τα stress tests και ποιοι είναι οι 5 λόγοι της αισιοδοξίας της JP Morgan. Και το αναφέρω αυτό καθώς ήταν ένα θέμα που πήγε πολύ πιο πέρα την έκθεση του αμερικάνικου οίκου, το άρθρο έκανε αίσθηση στη μαρκέτα, σχολιάστηκε πολύ θετικά σε διάφορα fora, blogs και «υπόγες» χρηματιστηριακών κύκλων. Έξοχα!...

Εύλογο λοιπόν το ερώτημα..., παικτικά τι κάνουμε πλέον με τον Γ.Δ. κοντά στις 1.150 μονάδες, από τη στιγμή που η πλειονότητα αίφνης εμφανίζεται αισιόδοξη και -πάλι- θεωρεί δεδομένη την επαναφορά προς τις 1.180 μονάδες και βγαίνει long στα συμβόλαια και στην υποκείμενη αγορά. Ακολούθα την τάση, λένε σε ανάλογες περιπτώσεις, γνωρίζοντας πως η αγορά παραμένει σε καθοδικό κανάλι και για αυτό θα πρέπει να αφιερώνεις περισσότερο χρόνο μπροστά στην... οθόνη και πάνω από το... πληκτρολόγιο.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance) σημειώνει: «Η αγορά συνέχισε την κίνησή της, διασπώντας με άνεση την αντίσταση του 365, ούσα πλέον αντιμέτωπη με το άνω μέρος του καθοδικού καναλιού (371). Από εδώ, πιθανόν να δούμε κάποιες ρευστοποιήσεις, υπενθυμίζοντας ότι σε μεσοπρόθεσμο διάγραμμα είμαστε σε πλαγιοκαθοδική κίνηση, και όποια αντίδραση (όπως αυτή της εβδομάδας που διανύουμε) θεωρείται απλώς ασθενής αντίδραση και ευκαιρία για ρευστοποιήσεις.

Πάντως, πάνω από το 374 (για τον FΤ 25) η αγορά θα κινηθεί πιο επιθετικά, δίνοντας την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε τις θέσεις μας και κυρίως να μας αποδείξει ότι η μεγάλη στήριξη στην περιοχή του 340 (20‐21 Μαΐου και 6‐9 Αυγούστου) ήταν σημείο επανατοποθετήσεων. Για τον 25άρη επόμενη αντίσταση από το 371 είναι το 378».

Επιμέρους, ο ΟΤΕ συνέχισε την κίνησή του με άριστη συμπεριφορά, διασπώντας με χαρακτηριστική ευκολία τα 10,47 ευρώ που είναι πλέον στήριξη για αγορές (επόμενη 10,18 ευρώ), με στόχο τα 11,70 ευρώ.

Είχαμε δει επίσης την ΜΠΕΛΑ στα επίπεδα των 10 ευρώ (υπενθυμίζουμε ότι την προεκλογική περίοδο είχε επαναπροσεγγίσει την εν λόγω περιοχή, και είχαμε επισημάνει τη σημαντικότητα των επιπέδων), και πλέον έχει στήριξη τα 10,70 ευρώ σε πιθανό πισωγύρισμα.

Ο ΟΠΑΠ παρέμεινε σε συσσώρευση σήμερα, με αρκετές αγορές (740 Κ τμχ.), συνεχίζοντας να κοιτάει τα 13,25 ευρώ. Το κλίμα και στις διεθνείς αγορές θετικό, γεγονός που βοηθάει και την εγχώρια αγορά, ενώ παρά το πρόστιμο που δέχτηκε η BofA για αμελή πληροφόρηση των επενδυτών δεν φάνηκαν ιδιαίτερες αναταράξεις στον ορίζοντα.

Η ΕΥΡΩΒ είναι αρκετά ενδιαφέρουσα περίπτωση, αφού έχει πρώτο στόχο το 0,355 ‐ 0,36 ευρώ, με κοντινή στήριξη το 0,31 ευρώ.

Άντε και καλό... βόλι, που μου έλεγε νωρίτερα φίλος-παίκτης, ο οποίος αγόρασε εχθές στην κορύφωση του κύματος. Μακάρι να του βγει, να μας βγει...

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v