Η οικονομία και τα αποτελέσματα ώθησαν εχθές το βράδυ τη Wall, ενώ στα ευρωχρηματιστήρια σημειωνόταν δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Νωρίτερα το Χ.Α. με αντεπίθεση στο κλείσιμο έκλεινε στις 1.108,98 μονάδες πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας.
Με τους αγοραστές να ωθούν τις τιμές των 23 από τις μετοχές του FT 25 σε ανώτερα επίπεδα, παίρνοντας έτσι μία ιδιότυπη εκδίκηση από τους πωλητές των τελευταίων ημερών.
Στις 358,14 μονάδες ο FT 25 (2,29%), στις 148,34 ο Τραπεζικός Δείκτης (2,44%), σε μία συνεδρίαση όπου η αξία των συναλλαγών έφθασε τα 88,1 εκατ. ευρώ (το 54% στις τράπεζες με τα 19,9 εκατ. ευρώ στη μετοχή της Πειραιώς).
Όπως σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς η χθεσινή ανοδική κίνηση, που ομολογουμένως αιφνιδίασε ως προς την έκτασή της αρκετούς, έρχεται σε συνέχεια της σημαντικής διόρθωσης της Δευτέρας (που από ορισμένους φίλους και αναγνώστες χαρακτηρίστηκε υποτιμητική). Ωστόσο παραμένει -ακόμη- μέσα στο κανάλι που έχει ξεκινήσει από τα τελευταία υψηλά των 1.213,31 μονάδων (στις 28/7), υποχώρησε μέχρι τα τελευταία χαμηλά των 1.047,21 μονάδων (στις 8/8), για να αντιδράσει στις 14/8 στις 1.114,52 μονάδες.
Απόλυτα αρμονικός κυματισμός, σύμφωνα με όσους παρακολουθούν και τεχνικά την αγορά, την πορεία των δεικτοβαρών μετοχών, τη μέτρηση της κάθε κίνησης-κύκλου που ως πρώτο και κύριο στόχο έχει τις 1.120 και υπό προϋποθέσεις τις 1.150 μονάδες.
Σε αυτήν τη φάση της αγοράς οι αγοραστές-long ευνοούνται από την ανοδική αντίδραση των ξένων αγορών, τη διαμόρφωση σχετικά ελκυστικών τιμών (μετά τη 10ήμερη διόρθωση) και από τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου που έχουν αρκετές μετοχές της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Σε αυτήν την κατηγορία συγκαταλέγονται πρωτίστως μετοχές που έκλεισαν με αυξημένους τζίρους στα υψηλά ημέρας.
Οι πωλητές-short έχουν με το μέρος τους αρκετούς ξένους που είτε σκόπιμα είτε για άλλους λόγους θεωρούν το χρηματιστήριο «ακριβό», που διευκολύνονται από το ενδεχόμενο υποχώρησης της τιμής κυρίως των τραπεζικών μετοχών και την ούτως ή άλλως πτωτική βραχυμεσοπρόθεσμη κλίση που έχει λάβει το Χ.Α. Σημειωτέον πως για τον Γενικό Δείκτη οι απώλειες κυμαίνονται στο 4,62% από την αρχή του έτους.
Δύο διαφορετικές ομάδες παικτών που, όπως σημειώνουν φίλοι της στήλης, «αντιμάχονται» στις τελευταίες συνεδριάσεις. Θεωρώ ενδεικτικό ένα από τα σχόλια του αναγνώστη (agios) πως «γίνεται πόλεμος μεταξύ κερδοσκόπων (υποτιμητών) και επενδυτών (αγοραστών)». Σε αυτήν τη φάση νομίζω πως την πάτησαν οι πρώτοι..., θυμίζοντας πως στη συνεδρίαση της Δευτέρας η μετοχή λ.χ. της ΕΤΕ ξεπουλιόταν μέχρι τα 2,28 ευρώ και εχθές αγοραζόταν μέχρι τα 2,45 ευρώ.
Πάντως στο ΧΠΑ δεν καταγράφονται υπερβολικές κινήσεις ούτε από τους long ούτε από τους short παίκτες, ενώ και ο δανεισμός τίτλων κρίνεται λογικός. Πιθανότατα το... παιχνίδι επικεντρώνεται στην υποκείμενη αγορά και στις δεικτοβαρείς μετοχές του FT 25.
Σύμφωνα με τη MERIT ΑΧΕΠΕΥ εντολές αγοράς στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.100 μονάδες. Κέρδη 5,6% για την Εθνική και 5% για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Κοντά στο υψηλό ημέρας ΕΛΠΕ, MIG. Πτώση για Τράπεζα Πειραιώς και Τιτάν.
Τεχνικά, όπως μετρά ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης (The Trader's Diary), σε ενδεχόμενη υπέρβαση των 1.123 μονάδων οφείλουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας στις επόμενες σημαντικές και κρίσιμες αντιστάσεις των 1.138 και των 1.149-1.153 μονάδων. Σε αυτές θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση που παραμένει ακόμα σαφέστατα πτωτική. Για την υπέρβασή τους πολύ φοβάμαι ότι δεν αρκούν οι προσευχές μας.
Οι 1.082 μονάδες αποτελούν σημείο αναφοράς και αξιόπιστο stop loss για τους long.
Στα παράγωγα, σύμφωνα με τη Solidus ΑΕΠΕΥ, τα ΣΜΕ του FTSE 25 Σεπτεμβρίου κυμάνθηκαν μεταξύ των 350 και των 359,25 μονάδων και είναι διαπραγματεύσιμα με οριακά discount - premium. Oι συναλλαγές μειώθηκαν στα 5.640 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25, ενώ οι ανοιχτές θέσεις μειώθηκαν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα τα οποία δεν ξεπέρασαν τα 50.250 συμβόλαια.
Στα μετοχικά ΣΜΕ οι συναλλαγές μειώθηκαν στα 17.850 συμβόλαια, ενώ ξεχώρισαν η ΕΤΕ και η ΣΩΛΚ με κέρδη άνω του 5%.