ΧΑ: Σε αναζήτηση αγοραστών και… αντίδρασης

Προβληματίζει η εικόνα των βασικών δεικτών και η αδυναμία συμπόρευσης με τις ξένες αγορές. Πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα στον τραπεζικό κλάδο. Ποια είναι τα κρίσιμα επίπεδα για ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Τι ανησυχεί τους ξένους επενδυτές.

Αυγουστιάτικο... μίνι ράλι στις ευρωαγορές εχθές το απόγευμα, νέα υψηλά 14 ετών για τον Nasdaq στη Wall Street, το Χ.Α. όμως πολύ νωρίτερα έχασε το... τρένο του ευρωπαϊκού ριμπάουντ. Οι βασικοί δείκτες βρέθηκαν να πιέζονται σημαντικά χαμηλότερα, με τον Γ.Δ. στις 1.086,50 μονάδες (-2,51%), τον FΤ 25 στις 350,12 (-2,64%), οι τράπεζες σημείωναν υποχώρηση 3,02% στις 144,80 μονάδες και ο FT Mid στις 1.015,76 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών στα 79,6 εκατ. ευρώ (το 52% στις τράπεζες) και ο τρόπος που διόρθωσε η αγορά έγινε αφορμή για υποψίες υποτιμητικής κερδοσκοπίας από ορισμένα «ισχυρά χέρια».

Το... καλύτερο σενάριο θα ήταν όντως αυτό ενός χθεσινού «εκβιασμού» των πωλητών, προκειμένου να μαζευτούν χαρτιά από χαμηλότερες τιμές, κάτι που θα φανεί πιθανότατα σήμερα, το αργότερο αύριο. Δεδομένου πλέον πως οι κινήσεις στις αγορές έχουν αποκτήσει ταχύτερη μορφή θα πρέπει -στην περίπτωση υποτίμησης- οι αγοραστές να βγουν αρκετά ψηλότερα σήμερα.

Η κατάσταση ωστόσο στο πολιτικό γήπεδο, στην πραγματική οικονομία, στις επιχειρήσεις και στις εισηγμένες ενισχύει την εκτίμηση πως το Χ.Α. πληρώνει τη γενικότερη ελληνική παθογένεια και ουσιαστικά δεν μπορεί να σηκώσει... κεφάλι.

Από το θέμα των «κόκκινων δανείων» που θέτει η Αλεξάνδρα Γκίτση μέχρι τα απλά, τα αυτονόητα και καθημερινά είναι εμφανές πως υπάρχει πρόβλημα. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κυβέρνηση  κι ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για μακρά προεκλογική περίοδο, που ξεκινά από τα προεόρτια για τη ΔΕΘ φτάνοντας μέχρι την περίοδο εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας. Όσον αφορά το πρόβλημα των NPLs μόνο επουσιώδες δεν μπορεί να θεωρηθεί, απεναντίας.

Με νέες ρευστοποιήσεις οι τράπεζες υποχώρησαν και εχθές με τον κλαδικό δείκτη να έχει ως σημαντική κοντινή στήριξη τις 140 μονάδες. Στα 2,32 ευρώ υποχώρησε η μετοχή της Εθνικής (με 3,33%, χαμηλό ημέρας τα 2,28 ευρώ / αποτίμηση 8,20 δισ. ευρώ), στο 1,39 ευρώ της Πειραιώς (με 2,11%, χαμηλό ημέρας το 1,35 ευρώ /αποτίμηση 8,48 δισ. ευρώ). Στο 0,595 ευρώ με χαμηλό ημέρας το 0,584 η μετοχή της Alpha Bank, στο 0,305 ευρώ η Eurobank.

Προβλημάτισε με το χθεσινό -4,85% στα 11,58 ευρώ η μετοχή του ΟΠΑΠ μετά από πωλήσεις τουλάχιστον ενός ξένου χαρτοφυλακίου. Σημαντική διόρθωση και στη ΔΕΗ (0,37 ευρώ) και ο ΟΤΕ ακριβώς στα 10 ευρώ.

Πάντως η απογοητευτική εικόνα μετοχών-σηματωρών (ενδεικτικά αναφέρονται ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΟΛΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, MIG, Τιτάν κ.ά.) δεν παραπέμπει σε περίπτωση εκβιασμού και υποτιμητικής κερδοσκοπίας, αλλά σε ρευστοποίηση θέσης ή θέσεων κυρίως ξένων παικτών. Εκτίμηση παραγόντων της αγοράς είναι πως σήμερα, το αργότερο αύριο, θα φανεί εάν όντως το Χ.Α. μπορεί να αντιδράσει (πρώτη αντίσταση οι 1.100 και οι 1.120 μονάδες) ή θα κινδυνεύσει με νέα δοκιμασία στα χαμηλά της 8ης Αυγούστου, δηλαδή προς την περιοχή των 1.050-1.044 μονάδων.

Η MERIT ΑΧΕΠΕΥ (merit.gr) σημείωνε πως το Χ.Α. κόντρα στην ανοδική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών και της Wall Street προσγειώθηκε στις 1.086 μονάδες. Ρευστοποιήσεις σε τράπεζες ΔΕΗ, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ. Αντίσταση από ΕΥΔΑΠ, Motor Oil.

Σύμφωνα με τη SOLIDUS ΑΕΠΕΥ (solidus.gr), τα ΣΜΕ του FTSE 25 Σεπτεμβρίου κυμάνθηκαν μεταξύ των 348,5 και των 363 μονάδων και ήταν διαπραγματεύσιμα με οριακά discount - premium. Oι συναλλαγές μειώθηκαν στα 7.324 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25, ενώ οι ανοιχτές θέσεις μειώθηκαν στα χαμηλά επίπεδα των 51.500 συμβολαίων.

Στα μετοχικά ΣΜΕ οι συναλλαγές αυξήθηκαν στα 21.828 συμβόλαια, ενώ ξεχώρισαν η ΕΥΔΑΠ και η ΜΟΗ με κέρδη της τάξεως του 0,9% και του 1,5% αντίστοιχα.

Ο Ηλίας Ζαχαράκης (Fast Finance, fastfinance.gr) εκτιμά πως σήμερα θα φανεί εάν η χθεσινή διόρθωση ήταν ευκαιρία για αγορές οπότε ο FT 25 βλέπει τις 365 μονάδες ή αποτελεί απαρχή νέου κύκλου διόρθωσης με κοντινότερες στηρίξεις στις 342 και στις 336 μονάδες. Συμπληρώνει δε πως για τη μετοχή του ΟΤΕ κρατήθηκε οριακά το όριο-στήριξη των 10 ευρώ, που εάν χαθεί φέρνει τη μετοχή προς τα 9,75-9,72 ευρώ. Μάλλον βαραίνει και η μετοχή του ΟΠΑΠ με stop για όσους τοποθετήθηκαν τελευταία στα 11,25 ευρώ, ενώ για τη ΔΕΗ θα πρέπει να αποφευχθεί νέα πίεση-υποχώρηση προς τα πολύ κρίσιμα 10 ευρώ.

Τέλος, σύμφωνα με την εβδομαδιαία μέτρηση του Βασίλη Μαρκάκη (The Trader's Diary, vasilismarkakis.blogspot.gr), η πρόσφατη ανοδική αντίδραση εντάσσεται κατά πάσα πιθανότητα στο πλαίσιο ενός retest (goodbye kiss) των S και K2 , όπου συμπτωματικά συγκλίνουν στις 361 μονάδες (ενδοσυνεδριακό υψηλό της Πέμπτης). Υπενθυμίζει πως «η προσέγγιση σημαντικών αντιστάσεων και κυρίως το γεγονός της ραγδαίας επιδείνωσης του γεωπολιτικού παράγοντα δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας και ερωτήματα για το πώς θα κυλήσουν οι πρώτες συνεδριάσεις της νέας εβδομάδας, εκτός και αν υπάρξουν εν τω μεταξύ θεαματικές εξελίξεις. Θα ήταν ευχής έργον να διατηρηθούν απαραβίαστες οι στηρίξεις των 348 μονάδων (50% του πρόσφατου ανοδικού) και κυρίως εκείνη των 341 μονάδων. Ενδεχόμενη παραβίαση της τελευταίας, θα επιδεινώσει σημαντικά την έτσι κι αλλιώς δραματική τεχνική εικόνα...».

«...Η F1 είναι εξαιρετικά σημαντική και ισχυρή στήριξη..., ενδέχεται να τερματίσει σε αυτήν η πτωτική κίνηση που λαμβάνει χώρα από τις 431 μονάδες, ή τουλάχιστον να γίνει η αφετηρία για την επόμενη αξιόλογη ανοδική αντίδραση...».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v