Από τις διεθνείς αγορές και τις εξελίξεις σε σημαντικά «ανοιχτά μέτωπα» θα εξαρτηθεί αν το Χρηματιστήριο θα βρει τις δυνάμεις για να δοκιμάσει την υπέρβαση των 1.120 μονάδων. Κάτι, που αποτελεί και το μεγάλο βραχυπρόθεσμο στοίχημα, όσων πόνταραν από τα τελευταία χαμηλά (1.045-1.050 μονάδων) την Παρασκευή 8 Αυγούστου.
Το πόσο εύθραυστες είναι οι ισορροπίες και πόσο γρήγορες οι ανατροπές φάνηκε ολοκάθαρα την Παρασκευή στην αντίδραση των αγορών. Η Ευρώπη ξεκίνησε με άνοδο αντιδρώντας στα «θετικά» νέα από το Ουκρανικό μέτωπο και εν συνεχεία πέρασε σε ζημιές αντιδρώντας στις πληροφορίες για νέα κλιμάκωση.
Την εβδομάδα που πέρασε, πάντως, η Ευρώπη «πήρε ανάσες» και παρά το χθεσινό «γύρισμα» του DAX κάτω από τις 9.100 μονάδες έχει διαμορφωθεί ένα σχετικά πιο ελπιδοφόρο... κλίμα.
Αναλαμπές μπορεί να υπάρξουν στα χρηματιστήρια, ωστόσο το ερώτημα είναι τι γίνεται μεσοπρόθεσμα. Σε αυτό το επίπεδο εκτός από τις γεωπολιτικές εξελίξεις θα βαρύνουν και τα νέα από το οικονομικό πεδίο. Η ευρωζώνη έπεσε σε στασιμότητα (μηδενική ανάπτυξη το β' τρίμηνο) με την Fitch να προειδοποιεί και για την διαχείριση του χρέους. Και αυτό πριν καν φανούν οι συνέπειες από το ρωσικό εμπάργκο.
Κρίσιμες οι πολιτικές εξελίξεις
Στο ΧΑ μπορεί με το 4ήμερο ανοδικό μίνι σερί, να επανακτήθηκε μέρος από τα χαμένα, όμως από... Δευτέρα ξεκινά «αγώνας δρόμου της κυβέρνησης με ορίζοντα Παρίσι και ΔΕΘ».
Στον ρυθμό των πολιτικών εξελίξεων αναπόφευκτα το ΧΑ, με την πραγματική οικονομία όμηρο και τις περισσότερες εισηγμένες επί ξυρού ακμής (όσον αφορά στη ρευστότητα, χρηματοδότηση, κόστος παραγωγής, κόστος εξαγωγών, υπέρ- φορολόγηση κ.ά.)
Με την επάνοδο του Γενικού Δείκτη προς τις 1.114 (από τις 1.044 μον.) επιτεύχθηκαν δύο πολύ σημαντικοί στόχοι:
* Απομακρύνθηκε το ενδεχόμενο της άμεσης υποχώρησης της αγοράς σε...τριψήφια επίπεδα.
* Επανακτήθηκαν από αγοραστές θέσεις με κέρδος, γεγονός που βοηθά στην επανατροφοδότηση της αγοράς με ρευστότητα.
Ετσι μετά από ασφυκτικές συνεδριάσεις στις οποίες τα margins πυροδοτούσαν σωρεία υποχρεωτικών πωλήσεων (7-8/8) η αγορά «γύρισε» και στις συνεδριάσεις της 12-14/8 ξαναμπήκε ρευστότητα στο σύστημα. Συνέβαλαν σε αυτό 2-3 ξένοι οίκοι που μετά την γενναία διόρθωση είδαν και πάλι χαμηλότερες τιμές/ευκαιρίες τοποθετήσεων.
Στις 1.114,52 μονάδες ο ΓΔ με πρώτη αντίσταση τις 1.020 και στήριξη (που χρήζει επιβεβαίωσης) στις 1.090 μονάδες. Στις 359,62 μονάδες ο FT25 και οι 361 μονάδες αποτελούν για διορατικούς αναλυτές σημαντικό τεχνικό σημείο. Οπως και οι 155/158 μονάδες για τον Τραπεζικό Δείκτη που έκλεισε στις 149,31 μονάδες.
Τα blue chips
Ωστόσο η εικόνα για τις περισσότερες μετοχές του 25άρη και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης παραμένει προβληματική, παρά την 4ήμερη ανοδική αντίδραση. Τουλάχιστον για πέντε από τις μετοχές του FT25 οι πιθανότητες περαιτέρω υποχώρησης άμεσα είναι περισσότερες (Jumbo, Intralot, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Eurobank, ΕΥΔΑΠ), για άλλες πέντε θα χρειαστεί αντίδραση άμεσα για να αποφευχθεί η εκ νέου οπισθοχώρηση τους (ΓΕΚ/Τέρνα, CC/HBC, OTE, ΔΕΗ, MIG). Μόνον τέσσερις διατηρούν -ακόμη- ξεκάθαρα ανοδική φορά (FFG, ΟΠΑΠ, ΤΙΤΑΝ, Eurobank Properties). Για τις υπόλοιπες 11 η τάση θα αποσαφηνισθεί ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα.
Να δούμε όμως αναλυτικά, πως διαμορφώνεται η βραχυπρόθεσμη εικόνα των μετοχών, συνεκτιμώντας τα τελευταία υψηλά (τέλη Ιουλίου) τα χαμηλά της Παρασκευής 8/8 και την συνεδρίαση της Πέμπτης 14/8.
* Για τη μετοχή της Alpha Bank, η διόρθωση ξεκίνησε από τα 0,636, έφτασε μέχρι τα 0,531 για να κλείσει στα 0,61 ευρώ, που ήταν και μέγιστο συνεδρίασης. Ζητούμενη η επαναπροσέγγιση των 0,65 ευρώ για τη μετοχή.
* Η Εθνική βρέθηκε στα 2,58 ευρώ στις 25 Ιουλίου και υποχώρησε ως τα 2,21 ευρώ στις 8 Αυγούστου για να κλείσει την Πέμπτη στα 2,4 ευρώ, έχοντας καλύψει περίπου το μισό των απωλειών.
* Από τα 4,40 στα 3,71 και επανάκαμψη στα 4,01 ευρώ για τη μετοχή της ΒΙΟΧΑΛΚΟ που δεν θα πρέπει να υποχωρήσει χαμηλότερα των 3,90 ευρώ.
* Από τα 11,20 στα 9,83 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ, με τα 10 ευρώ να διασώζονται κυριολεκτικά στο..νήμα, νομοτελειακή στη συνέχεια η αντίδραση προς τα 10,73 ευρώ (μέγιστο 14/8) θα επιδιωχθεί να πιάσει και πάλι τα 11 ευρώ.
* Παρά την αντίδραση της από τα χαμηλά 16,01 στα 16,58 ευρώ τεχνικά η μετοχή της Coca Cola παραμένει προβληματική.
* Ηξεις αφήξεις για τα ΕΛ.ΠΕ που αντιδρούν από τα χαμηλά των 5,15 στα 5,53 ευρώ αλλά ακόμη υπολείπονται της αγοράς.
* Προβληματική η εικόνα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ καθότι διόρθωσε από τα 3,97 στα 3,30 ευρώ και μετά βίας έχει μικρή αντίδραση προς τα 3,32 ευρώ.
* Ερωτηματικό η Eurobank, δεν μπορεί κάποιος να έχει ξεκάθαρη εικόνα. Η κλίση δείχνει καθοδική αλλά αυτό μένει να φανεί.
* Αντιθέτως, η Eurobank Properties με 37% από την αρχή του έτους είναι στην ομάδα των ανοδικών. Από τα 9,50 ευρώ στα 8,78 με άμεση επάνοδο στα 9,20 ευρώ.
* Προβληματική τελευταία η εικόνα για την ΕΥΔΑΠ από τα 9,80 ευρώ στα 9,10 και τελευταία στα 9,20 ευρώ. Παραμένει επικίνδυνα κοντά στο χαμηλό των 9,07 ευρώ της 23/7.
* Σχετικά ασφαλής η ΕΧΑΕ, προβληματίζει εδώ και καιρό η μετοχή της Intralot.
* Ασθενής η αντίδραση της Jumbo, θα πρέπει να περάσει οπωσδήποτε τα 10,05 ευρώ για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος διολίσθησης και πάλι στα 9,80 ευρώ.
* Πρέπει να κρατήσει τα 0,39-0,40 ευρώ η MIG, στόχος παραμένουν τα 0,45 ευρώ.
* Βελτιωμένη η εικόνα για: Motor Oil (από τα 8,15 ευρώ στα 7,15 και αντίδραση στα 7,72 ευρώ), Μυτιληναίο (από τα 6,55 στα 5,61 και μετά στα 5,98 ευρώ) αλλά θα πρέπει να πιάσει τα 6,05-6,10 ευρώ και σε κλείσιμο.
* Ο ΟΠΑΠ εμφανίζεται ασύγκριτα αρτιότερος του ΟΤΕ (και της ΔΕΗ) από τα «ανοδικά χαρτια» με 25,85% από την αρχή του έτους.
* Για τον ΟΤΕ αρκετοί ανησύχησαν με την διόρθωση (όπως και για τη ΔΕΗ) από τα 10,70 ευρώ στα 9,16 (!) ευρώ αλλά η γρήγορη ανάκαμψη στα 10,30 τους καθησύχασε. Ξένο χαρτοφυλάκιο χωρίς ΟΤΕ (ή ΔΕΗ ή ΟΠΑΠ δεν νοείται...).
* Σαφώς καλύτερη η ΤΕΝΕΡΓ από την ΓΕΚ/Τέρνα, πιο πειστική και στην τελευταία ανοδική αντίδραση. Στην ΤΕΝΕΡΓ εκτιμάται, πως αποτυπώνεται η συνολικότερη εικόνα και σχεδιασμοί της διοίκησης του ομίλου.
* Χαρτί για παραδοσιακούς παίκτες η Τιτάν έκανε την διόρθωση του από τα 23,70 στα 18,32 για να ανακάμψει στα 20,50 ευρώ.
* Για την FFG το 30,68% από την αρχή του έτους αποτυπώνει την χρονιά ορόσημο στον όμιλο. Από τα 31,76 στα 27 ευρώ με τη διόρθωση να φαίνεται πως έδωσε ευκαιρίες επανατοποθετήσεων, καθώς άμεσα επανήλθε προς τα 30,58 ευρώ.
* Μέτριες προσδοκίες για τον ΟΛΠ (προτιμάται ο ΟΛΘ) διατηρεί τους σταθερούς πιστούς του αλλά χωρίς βλέψεις για πάνω από τα 17,90 ευρώ.
Από τα μεσαία γρήγορα κέρδισε χαμένο έδαφος η Αεροπορία Αιγαίου, όπως και ο Φουρλής, ενώ με αγοραστές τελευταία στα Πλαστικά Θράκης, MLS, Lamda Development, ΥΓΕΙΑ, ΧΑΛΚΟΡ, Frigoglass, ΣΙΔΕΝΟΡ, Σαράντης.
Τα σενάρια για τη συνέχεια
Στο σχόλιο της Δευτέρας «έσπασε το σερί αλλά δεν...έπεισε» σημειωνόταν, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 11/8, πως «...ο τζίρος συγκριτικά με αυτόν της διόρθωσης μέτριος, πολύ μέτριος για μία "ρηχή" αγορά όπως η δική μας. Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν λίγο μετά τη συνεδρίαση, πως εάν αύριο ή το αργότερο μεθαύριο (σ.σ. 12-13/8) δεν δοθεί πειστική διέξοδος πάνω από τις 1.120 μον. (τουλάχιστον) τότε οι πωλητές/short παίκτες θα έχουν εύκολο έργο για την επόμενη σειρά μηνός Σεπτεμβρίου».
Με το κλείσιμο της Πέμπτης εξορθολογίστηκε εν μέρει η αγορά σε σχέση με τις σημαντικές απώλειες που είχαν σημειωθεί, αποκαταστάθηκε μέρος της βλάβης αλλά ακόμη η αγορά- ο ΓΔ- είναι μέσα στο κανάλι της αναμενόμενης και φυσιολογικής αντίδρασης.
Κλειδί για την αγορά παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, και λόγω βαρύτητας αποτιμήσεων/στάθμισης και σημαίνοντος ρόλου. Συνεκτιμώντας πως η χώρα εισέρχεται σε παρατεταμένη περίοδο πολιτικής νευρικότητας με ορίζοντα την εκλογή του ΠτΔ το ενδιαφέρον εστιάζεται στα αποτελέσματα των ελέγχων της ΕΚΤ. Σε σημαντικό βαθμό και από αυτά θα εξαρτηθεί εάν και ποιές τράπεζες θα επιχειρήσουν να αντλήσουν νέα κεφάλαια και σε τι τιμές. Πάντως η σεναριολογία για τις πιθανές αυξήσεις κεφαλαίου, τις δυνητικές τιμές (προφανώς χαμηλότερες) πυροδότησε ένα διορθωτικό σπιράλ, σειρά ρευστοποιήσεων και εύλογα ερωτήματα για τη συνέχεια.
Σε πυκνή αρθρογραφία του ο Χρήστος Κίτσιος έχει επιχειρήσει να προσεγγίσει το ζήτημα με χαρακτηριστικό το τελευταίο άρθρο του για «τις αλήθειες και τα ψέματα για τα stress tests», την στάση της ΕΚΤ.
Ο αναλυτής Βασίλης Μαρκάκης (The Trader's Diary) σημειώνει ως τρία βασικά σενάρια για τις 4 συστημικές τράπεζες.
1.- Αισιόδοξο: θα βρεθούν με περίπου 3,5 δισ. ευρώ κεφαλαιακό πλεόνασμα το 2018
2.- Σταθερό: Δεν θα χρειασθούν οι τράπεζες καμία κεφαλαιακή ενίσχυση
3.- Απαισιόδοξο: Θα χρειασθούν περίπου 2,2 δις ευρώ συνολικά με την ΕΤΕ μάλλον και σε αυτό να μην χρειάζεται καμία κεφαλαιακή ενίσχυση εφόσον ευοδωθούν, η πώληση έως 40% της Finansbank και της NBGI κατά πρώτο λόγο, ενώ η Alpha θα είναι καλυμμένη με περίπου 450-550 εκατ. ευρώ.
Η εικόνα των Παραγώγων (μετά το κλείσιμο της Πέμπτης ) δεν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική. Σύμφωνα με τη SOLIDUS ΑΕΠΕΥ, τα ΣΜΕ του FTSE 25 Σεπτεμβρίου κυμάνθηκαν μεταξύ των 352 και των 361,5 μονάδων και διαπραγματεύθηκαν με οριακά premium.
Oι συναλλαγές μειώθηκαν στα 20.910 συμβόλαια όσον αφορά τα ΣΜΕ του FTSE 25, ενώ οι ανοιχτές θέσεις αυξήθηκαν στα 59.450 συμβόλαια.
Στα μετοχικά ΣΜΕ οι συναλλαγές μειώθηκαν στα 13.195 συμβόλαια, ενώ ξεχώρισε η Frigo με κέρδη της τάξεως του 3,4%.
Πρακτικά αναλυτές και παίκτες δεν αποκλείουν μία κίνηση της αγοράς στο εύρος των 1.120-1.150 μονάδων, χωρίς ωστόσο να έχει βελτιωθεί κάτι επί της ουσίας σε πολιτικό επίπεδο, στην πραγματική οικονομία, στο μέτωπο των επιχειρήσεων.
Η ομάδα ανάλυσης της eZMarket θεωρεί μάλιστα πως ο FT Mid παραμένει σε καθοδικό κανάλι, ενώ για αρκετές μετοχές του FT 25 έχει αναστραφεί- η μέχρι πρόσφατα- καλή/ανοδική εικόνα. Θα χρειαστεί δουλειά, πολλή δουλειά, ευνοϊκή συγκυρία εκτός και εντός για να επαναληφθεί η ανοδική πορεία προς τα «τοπικά υψηλά» του Ιουνίου, πόσο μάλλον για την κορυφή του 2014 (1.379,42 μον.)