Διατηρείται η βραχυπρόθεσμη αντίδραση στο Χ.Α., με τις συναλλαγές σε μάλλον ικανοποιητικά -για αυτές τις ημέρες- επίπεδα. Στα συν για το ελληνικό χρηματιστήριο η ανάκαμψη των κυριότερων ευρωπαϊκών αγορών, με τους βραχυπρόθεσμους παίκτες να εστιάζουν περισσότερο στο εσωτερικό, κυρίως δε στο ΑΕΠ και δευτερευόντως στις αλλαγές των δεικτών MSCI.
Πράγματι η ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ έδωσε μία μικρή ώθηση σε επιμέρους τίτλους, o Γενικός Δείκτης ωστόσο επέστρεψε γρήγορα πέριξ των 1.100 μονάδων.
Με προσεκτικές κινήσεις και στοχευμένες αγορές -σαν με... μοιρογνωμόνιο- προσεγγίζονται οι πρώτες σημαντικές βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις. Έως τις 1.108,33 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, βλέπει λίγο υψηλότερα προς τις 1.111-1.11,2 όπου και το πρώτο εμπόδιο για τον Γ.Δ. Αναφερόμαστε πάντα στην τρέχουσα τάση, από το τελευταίο χαμηλό των 1.044 μονάδων, που υπό προϋποθέσεις θα μας έφτανε μέχρι τις 1.120 μονάδες.
Ακριβώς στο όριο και ο Τραπεζικός Δείκτης, με τη μετοχή της Εθνικής πάνω στην τιμή-αντίσταση των 2,40 ευρώ (όπως έχει αναφερθεί από νωρίς το πρωί στον Εκηβόλο). Στην περιοχή των 148,65 μονάδων νωρίτερα ο Τραπεζικός Δείκτης στο διάστημα όπου στη μετοχή της ΕΤΕ πραγματοποιήθηκαν αρκετές συναλλαγές στα όρια των 2,40 ευρώ. Στο διάστημα 12.30-13.15 έγιναν αρκετές πράξεις σε αυτήν την τιμή, αλλά μέχρις εκεί..., ακριβώς μέχρις εκεί, ούτε λεπτό του ευρώ υψηλότερα.
Ειδική η αναφορά για τον τίτλο της ΕΤΕ, αφού έχει οπισθοχωρήσει οριακά στη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης με την αποτίμησή της στα 8,41 έναντι 8,48 δισ. ευρώ της Πειραιώς. Αναλυτές και παίκτες που θεωρούν κρίσιμα τα 2,40 ευρώ για τη συνέχεια του τίτλου, εκτιμούν πως τα τελευταία 30΄ επιχειρείται ένα μάζεμα προκειμένου να επιχειρηθεί στη συνέχεια η υπέρβαση της εν λόγω σημαντικής τεχνικής περιοχής. Η ΕΤΕ είναι σε αυτήν τη φάση σηματωρός όχι μόνο για τον κλάδο αλλά και για τις 25 μετοχές του FT και για αυτό επιμένουμε λίγο παραπάνω.
Έως το 1,40 ευρώ αντέδρασε η μετοχή της Πειραιώς, ενώ μέχρι το 0,605 ευρώ της Alpha Bank, όπου σημειωτέον σήμερα γίνονται περισσότερες συναλλαγές απ’ ό,τι συνήθως. Στη μετοχή της Alpha Bank έχουν γίνει -μέχρι τις 13.30- οι περισσότερες συναλλαγές και έπονται η ΕΤΕ και η Πειραιώς.
Στα 32+ εκατ. ευρώ ο συνολικός τζίρος -που λόγω ημερών κρίνεται σχετικά ικανοποιητικός- με το 56% στις τράπεζες και λογική κατανομή πράξεων σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια (μεγαλύτερος τζίρος από τις λοιπές μετοχές του FT 25).
Χρηματιστηριακά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μερικών ρευστοποιήσεων-κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων στην περίπτωση που φανεί ότι ο Γ.Δ. δεν μπορεί να υπερβεί άμεσα τις 1.110 μονάδες. Πωλήσεις που λογικά θα πιέσουν τον Γ.Δ. προς τις 1.100 όπου και θα δοκιμαστεί εκ νέου η βραχυπρόθεσμη τάση.
Με μικρή διόρθωση ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, με μικρή άνοδο η ΔΕΗ (σαν να μην έχει αλλάξει κάτι από την προηγούμενη αναφορά μας), ενώ σταθερή η CC HBC με 2-2,5% συμβάλλει στη διατήρηση του 25άρη πάνω από τις 355 μονάδες.
Έγιναν πράξεις, αλλά λίγες, πάνω από τα 6 ευρώ για τη μετοχή του Μυτιληναίου (αντίσταση τα 6,05 ευρώ), η MIG πιάνει το 0,41 ευρώ (στόχος ήταν το 0,45), τα Ελληνικά Πετρέλαια (με υψηλό τζίρο και έναρξη κάλυψης από την Deutsche Bank) μηδενίζουν τις εβδομαδιαίες απώλειες κι η Motor Oil στα 7,47 ευρώ, επιβεβαιώνοντας πλήρως την τεχνικότητά της προς τα 7,50 ευρώ.
Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση -στις 1.029 μονάδες ο FT Mid- ξεχωρίζει το 5,54% στα 5,14 ευρώ για τη μετοχή του Fourlis (με 5,16% η JPMorgan Asset Management), η αντίδραση μετοχών θυγατρικών της ΒΙΟΧΑΛΚΟ και η κίνηση του Σαράντη προς τα 7,64 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τον ΟΛΘ εκ παραδρομής αναφέρθηκε νωρίτερα ότι η πτώση ξαφνιάζει αρνητικά. Η μετοχή υποχωρεί στα 28,10 ευρώ μετά την αποκοπή του μερίσματος. Για τα δεδομένα της μετοχής οι συναλλαγές είναι σημαντικές που παραπέμπουν σε μείωση θέσης ή στην αποχώρηση ισχυρού παίκτη. Ενδεικτικό το ότι νωρίτερα είχαν αλλάξει χέρια 6.991 κομμάτια αξίας 201.629 ευρώ.